weblog
                    archief

 

dinsdag 31 januari

Duif, dood

Ik zag gisteren dat een duif doodgereden werd door een taxi. De taxi reed hard door, en het duurde even voor ik begreep wat er aan de hand was. Dieren zijn wat langzamer met de kou, ik was ook langzamer. De tram kwam eraan maar de hond en ik gingen eerst kijken of de duif wel echt goed dood was, of dat er iets met haar/hem moest gebeuren. De duif was dood, we misten de tram en liepen door naar de volgende tramhalte om in beweging te blijven.
De rest van de dag was ik van streek. Soms vergat ik waarom, en ook dacht ik: dit is waarschijnlijk een van de dingen waar ik me overheen moet zetten. Anders is het niet te doen. Dat denk ik de laatste tijd vaker, dat ik me over dingen heen moet zetten. Ik weet nog niet of het helpt, daar doe ik het nog niet lang genoeg voor.
Maar goed, de arme duif, eerst vloog het beestje nog gewoon vrolijk over de straat en at z/hij dingetjes bij de Turkse supermarkt voor de deur en leefde z/hij een duivenleven, harder dan dat van sommige dieren, beter (vrijer) dan dat van andere. En toen werd het dier doodgereden (ik denk opzettelijk) door een domme man in een taxi. Dat soort mensen verdienen de doodstraf, hoewel ik tegen de doodstraf ben. En de duif heeft er niks meer aan.

 

 

maandag 30 januari

Gouden Uil

Na de Academica Literatuurprijs is Het schuwste dier genomineerd voor de Gouden Uil.

 

 

zondag 29 januari

So you move (demo)

 

 

zondag 29 januari

 

 

zaterdag 28 januari

Een dag om hoog in een boom te gaan zitten.

 

 

vrijdag 27 januari

En dan dat dier dat leeft van lucht en wind en zelf direct de kleur aanneemt van alles wat het aanraakt!

Het wordt niks met het hedonisme; de gedichten die me treffen gaan over genderdingen (To the fair Clarinda, who made love to me, imagined more than woman) of gekte - the usual - dus ik bedacht maar wat voor te lezen uit de Metamorphosen van Ovidius, die genoemd werd als inspiratiebron, en toen kwam ik natuurlijk (na Iphis) bij de dierenwonderen terecht ('Als dit verhaal al wonderbaarlijk is en ongekend, mag ook de dubbelrol van de hyena ons niet verbazen: eerst is zij 't vrouwtje dat zich laat bespringen, en daarna 't mannetje! En dan dat dier dat leeft van lucht en wind en zelf direct de kleur aanneemt van alles wat het aanraakt!'). De moraal van het verhaal is dus dat het niet mogelijk is om iets te doen waar ik niet in geïnteresseerd ben.

 

 

donderdag 26 januari

 

 

woensdag 25 januari

De krantenjongen

Ik kreeg een Parool van de krantenjongen. Eerst dacht ik dat ik zijn speciale vriendin was omdat we altijd een praatje maken, laatst zag ik hem echter met een ander meisje staan praten, op de brug, en toen begon ik te twijfelen. Maar hij zal toch niet iedereen een krant geven.

 

 

woensdag 25 januari

De capuchon van een oude dame

 

 

dinsdag 24 januari

Aphra Behn

Vrijdagavond lees ik voor op een hedonistisch feest dat geïnspireerd is door John Wilmot, de tweede graaf van Rochester. Omdat hedonisme als thema niet echt aanwezig is in mijn werk, leek het me leuk om werk van anderen voor te lezen, en meneer Wilmot heeft een aantal interessante tijdgenoten zoals Aphra Behn. Behn is een van de eerste vrouwelijke schrijvers in Engeland (die leefde van haar werk) (misschien schreef ze de eerste Engelse roman; in ieder geval een van de eerste). Ze werkte ook een tijdje als spion en schreef onder andere kritisch over slavernij en de positie van de vrouw. Ik ga wat werk van haar vertalen, wie het wil horen is vrijdag van harte welkom (en misschien plaats ik het hier).

 

 

maandag 23 januari

Alle mensen

Op een dag ken ik iedereen. Ik was gisteren bij de show van mijn zusje (die hartstikke goed was) en daar kende ik ongeveer iedereen, ook mensen die ik niet zou moeten kennen (waarvan het niet vanzelfsprekend was dat ik ze kende) en er waren mensen van de lagere school en de middelbare school, die ik vijftien jaar niet gezien had. Er waren ook mensen niet. Misschien hoort dat erbij. Dat als je eindelijk iedereen kent er altijd iemand niet is. Omdat diegene moe is of geen tijd heeft of er niet wil zijn.

 

 

zondag 22 januari

Dier

zondag 22 januari

Dier 2

 

 

zaterdag 21 januari

Too good to be true

Excuses voor de lage kwaliteit; youtube en ik zijn geen vrienden.

 

 

vrijdag 20 januari

Optische illusies

Prieelvogels doen ook aan kunst. Het bericht deed me denken aan het boek Koet van Sema Bekirovic, waar ik eerder al eens over schreef. Als meerkoeten tien keer zo groot zouden zijn, zou de wereld er heel anders uitzien - het zijn felle dieren.

 

 

donderdag 19 januari

Uiteindelijk ben ik altijd degene die de kist draagt

Gisteren begroeven we J, wat op zich niet erg was, maar het was ook niet leuk, de plek is beladen. Ik hoorde voor het eerst dat er klokken luiden als de dode bij de begraafplaats aankomt, en dat er klokken luiden na de plechtigheid, als de deuren naar achteren opengaan en we achter de kist naar buiten lopen. Ik tilde mee, er waren niet genoeg dragers, en mijn tante keek mijn vader en mij aan. Hij was niet zwaar. Mijn schoenen waren lek. Ik gooide een schepje zand op de kist met de grote foto van oma onder mijn arm. Ik mis oma, ik draag een ketting met haar camee maar het gaat na een tijdje altijd jeuken en dan doe ik hem weer af.

 

 

donderdag 19 januari

Het mist zo langzaam.

 

 

woensdag 18 januari

Krisis

Nieuw Jurk, het label van mijn zusje en haar vriendje, presenteert haar nieuwste collectie Krisis zondag 22 in de Vondelbunker (meer informatie hier) en donderdag 26 tijdens de Amsterdam Fashion Week (zie hier). Kom allemaal, het is heel goed en mooi en anti-cliché en anti-stereotypisch wat betreft mode en gender.

 

 

dinsdag 17 januari

Zou ik veel missen omdat ik zoveel slaap? (losse gedachten)

Ik werd vannacht wakker. Mijn lip is een beetje kapot door de winter en ik voelde dat en dacht: dit zijn mijn enige lippen. Ik zal nooit andere lippen hebben.

Wat ik prettig vind aan hardlopen in de kou (of in de regen, of in de storm) is dat ik erdoor vastgehouden word, door de kou, dat de lucht zich om me heen slaat.

Het verschil tussen kunst en filosofie is dat in kunst dingen niet gezegd worden en in filosofie wel. Dat wil niet zeggen dat het ene preciezer is dan het andere, het is een andere manier van precies zijn. (En het is vermoeiend om te switchen.)

Een spelende kraai.

 

 

maandag 16 januari

Broek

Ik ging gisteren naar de opgebaarde J., die toch nog overleden is. Het was de bedoeling dat hij zijn trouwpak zou dragen maar de broek was kwijt (gestolen in het verzorgingstehuis). Hij draagt nu alleen het jasje. De koffie was niet erg lekker, en we dachten dat het was omdat die van 's ochtends was, maar de nieuwe koffie smaakte exact hetzelfde. Mijn tante had een bloemstuk laten maken met tien amaryllissen dat op een bos leek, een klein maar vol bos, in verband met het nageslacht dat hij voortgebracht heeft (de voort‘plant’ing), en ze heeft twee kilo pindarotsjes besteld voor bij de begrafenis woensdag.

 

 

zondag 15 januari

Opnieuw

Ik ben aan het nadenken over opnieuw beginnen. Ik vind het idee dat het mogelijk is om opnieuw te beginnen belangrijk omdat het een tegenwicht is tegen overgeleverd zijn aan de tijd, of aan de wereld. In mijn werk is het belangrijk omdat ik met/in ieder werk opnieuw begin. Het gaat daarin meestal niet om radicaal nieuwe handelingen, maar om opnieuw (anders) betekenis toekennen aan dingen die er al zijn of zouden kunnen zijn (het gaat in kunst en literatuur vaak om ordenen, dingen opnieuw ordenen zodat hun betekenis verschuift en nieuw licht werpt op de omgeving van het werk). Maar het gaat natuurlijk niet alleen om mijn werk. Wat mooi is aan een gesprek is dat wanneer twee (of meer) mensen met elkaar praten er altijd een element van toeval (of verrassing; ik bedoel iets dat niet door een van beiden bepaald is maar tot stand komt tussen die personen) aanwezig is. Of niet 'is', maar 'kan zijn'. Maar 'kan zijn' is genoeg.

 

 

zaterdag 14 januari

Het voortbestaan van de kunstenaar

Het is in deze tijden van crisis moeilijk om als kunstenaar het hoofd boven water te houden. Daarom breng ik nog eens wat dingen onder de aandacht: mijn cd’s zijn te koop, als download via bandcamp en in fysieke vorm bij mij. Het is daarnaast ook mogelijk om een lied op maat te bestellen of een cover van je lievelingslied. Ik teken en fotografeer in opdracht, en al het werk dat je op het weblog, op mijn website en flickr ziet is in principe te koop. Ik ben te boeken voor optredens op feesten en partijen, met muziek of proza of allebei. Ook geef ik lessen en workshops (muziek, kunst, literatuur) en verzorg ik teambuildingsactiviteiten (bijvoorbeeld in de vorm van zang- of schrijfworkshops). Ik schrijf teksten in opdracht in alle mogelijke genres. Ik kan leuke logo’s, posters en websites maken. Geld doneren is ook altijd welkom; in Nederland is dat nog niet zo in zwang maar veel Amerikaanse artiesten werken al op die manier (zie bijvoorbeeld het CASH Music project van Kristin Hersh). Behalve financiële steun waardeer ik het ook enorm als je een keer een link naar mijn werk op je website, facebook of twitter plaatst, of vrienden en familie die iets zoeken op mij attendeert. Ik hoef niet rijk te worden van mijn werk en geld an sich interesseert me niet, maar ik wil het werk wel graag kunnen blijven maken, en een keer in de zoveel jaar nieuwe schoenen kopen omdat de oude vol gaten zitten is ook geen overbodige luxe (maar iets wat ik me nu niet kan veroorloven).

 

 

vrijdag 13 januari

Huis

De kat en ik maken iedere ochtend een wandeling - hij loopt en ik loop achter hem aan. Soms blijven we rond het fietsenrek in de steeg, soms gaan we de straat in. Gisteren was hij wild vanwege de wind, en rende hij heel ver de straat in, waar kerstbomen lagen (er liggen hier overal kerstbomen). Hij kroop tussen twee kerstbomen, en stak zijn hele hoofd tussen een paar takken - hij wilde dat echt graag, misschien rook het lekker.
Vannacht gooide hij de prullenbak in de kamer om, en zocht hij iets tussen de dingen die erin zaten (dat is vooral papier). Ik hoorde hem rommelen en begreep niet wat hij aan het doen was, hij doet dat nooit. Wat bleek nu, er was bij het spelen een stuk van zijn veer afgebroken, dat had ik weggegooid, en dat heeft hij uit de prullenbak gehaald, ik vond het net in zijn mandje.

Op de foto speelt P. met zijn eend in de bovenste verdieping van zijn huis.

 

 

donderdag 12 januari

Mollenupdate

De mollen staan op de agenda, zie bijvoorbeeld hier en hier en hier.

 

 

donderdag 12 januari

Hoofddoek

De koningin is goed bezig. Eerst een wonderlijke milieubewuste kersttoespraak, en nu het statement met de hoofddoek - met maar liefst twee verschijningen en een politiek geladen uitspraak, waar het eea op aan te merken is, maar het gaat om het idee, in een tijd waarin de meeste politieke partijen lijdzaam toezien hoe de Nederlandse samenleving en rechtsstaat betekenis en inhoud verliezen - alsof dat niet een heel gevaarlijke beweging is. En wat zou het lollig zijn als het kabinet valt over een uitspraak van de koningin. (Dit overigens los van de wenselijkheid van haar autoriteit, ze heeft die autoriteit wel.)

 

 

woensdag 11 januari

De varkens

Vanmiddag ontmoette ik een heel aantal varkens. Het was een wat vluchtige ontmoeting, ze waren met veel en we hadden weinig tijd. Wel waren ze allemaal aandachtig, en hadden ze zulke pientere ogen. Het zijn prachtige dieren, die veel verschillende geluiden maken om met elkaar te communiceren - dat was me eerder niet opgevallen, hoeveel ze zeggen.
In een van de stallen stond een varken dat wat kleiner was dan de rest. Het dier begon te kwispelen toen z/hij ons zag, en kwispelde ook tegen de andere varkens. Het is nog niet duidelijk wat kwispelen precies betekent, maar waarschijnlijk is het iets dat varkens doen als ze blij zijn. Het kleine varken was nog steeds veel te groot om in mijn tas mee te nemen.

 

 

dinsdag 10 januari

Waarde

Bij het woord 'waarde' stel ik me een halfdonkere kamer voor, vol met spullen, waar het licht in valt. Het licht valt op een plek, belicht een van die dingen (een vaas met bloemen, een stoel, een boek, wat dan ook). Dat is hetgene dat iets waard is, hetgene dat meer betekent dan de dingen die het omringen.

 

 

maandag 9 januari

Het kan altijd erger

Maandagochtend, half tien. Ik zit in de trein, tegenover me drinkt een man Smirnoff wodka cola uit een blikje. Het is een normaal uitziende man, een leraar op de middelbare school, bruin leren jack, spijkerbroek, nette bruine schoenen. Hij is voorkomend, haalt zijn krant van het tafeltje als ik ga zitten. De man stapt ook uit in Delft, stopt vlak voor het station een kauwgompje in zijn mond.

 

 

zondag 8 januari

Rollenspel

Op de website van de Volkskrant las ik dat Ajax overweegt vrouwen en kinderen als publiek toe te laten bij een wedstrijd die eigenlijk zonder publiek gespeeld zou worden, dit om supporters te straffen. Behalve vrouwen en kinderen willen homo's (want hee, homo's zijn geen vrouwen en kinderen) toegelaten worden, maar ook ouderen en gehandicapten (ouderen en gehandicapten zijn tenslotte geen homo's en mannen) hebben Ajax benaderd. Ik moest erom lachen omdat het precies laat zien wat mis is met dergelijke discriminatie: het is discriminatie. Een niet-gehandicapte niet-homosexuele man tussen de 18 en 65 die altijd vredig naar een voetbalwedstrijd gaat, heeft natuurlijk net zoveel recht om die Ajax-wedstrijd bij te wonen als anderen. Nu ben ik er best voor dat blanke heterosexuele mannen eens gediscrimineerd worden zodat ze beter begrijpen wat dat inhoudt, maar dan moet dat wel als zodanig gepresenteerd worden, bijvoorbeeld in een nationaal rollenspel om privileges te ontmaskeren.
Wat ik ook nooit begrijp in de discussie over de relevantie van etniciteit in relatie tot criminaliteit is dat geslacht dan wel gender er buiten gehouden wordt - meer dan 85% van de misdrijven wordt door mannen gepleegd, en meer dan 95% van de zware misdrijven (moord en verkrachting enzo). Vrouwen zijn gelukkig in opkomst, maar als je het Marokkaans-Nederlands-zijn van mensen meerekent zou je toch ook het man-zijn moeten meerekenen. Begrijp me goed, ik ben daar natuurlijk tegen omdat het onrechtvaardig is, maar dit laat maar weer zien wie hier de grenzen trekken (we hebben lekker veel mannelijke blanke bewindspersonen in het kabinet).

 

 

zaterdag 7 januari

Draden

Tijd bestaat niet, dat weet iedereen. Woorden bestaan ook niet, en toch kan ik dit schrijven, en er zelfs iets mee weergeven, of iets mee duidelijk maken. Betekenis, tenslotte, bestaat ook niet (niet als iets losstaands in ieder geval).
Ik weet dat het ingewikkeld is om hierover na te denken. Maar ingewikkeldheid is nooit een goede reden geweest om ergens mee te stoppen en ik denk niet dat het dat ooit zal zijn.

 

 

vrijdag 6 januari

De woorden en de dieren

 

 

donderdag 5 januari

Tara

Gisteren hoorde ik dat de beste vriendin van de hond, degene met wie ze altijd speelde toen ze jong was, de hond van wie ze het meest hield, is overleden. Het is al een tijdje geleden. Ze hadden elkaar lang niet gezien. Ik vind het (behalve zielig voor Tara, dat was zo'n lief hondje) zielig voor de hond dat ze nooit meer met Tara kan spelen en dat ze haar niet meer kan zien, niet meer gezien heeft.
Het is voor honden moeilijk om contact te houden wanneer iemand verhuist, of wanneer er iets is met de mensen, terwijl honden net zo goed relaties met elkaar aangaan als mensen. Soms is het voor mensen ook moeilijk om dat in stand te houden (het hondencontact).

Op de foto spelen Pika en Tara in de sneeuw.

 

 

woensdag 4 januari

Vliegtuigje

Nadat ik gisteravond in bed eerst las over verliefdheid bij dieren (als onderscheiden van lust aan de ene kant en 'attachment' - stabiele langdurige relaties - aan de andere kant) (iets dat bij een groot aantal soorten vogels en zoogdieren op dezelfde manier voor schijnt te komen als bij mensen, met dezelfde symptomen en dezelfde chemische processen), las ik het verhaal van de achtjarige chimpansee Kakama. Kakama leefde samen met zijn moeder, die zwanger was, en er waren weinig speelkameraadjes in de buurt. Op een dag vond hij een stuk hout waarmee hij ging spelen (hij pakte het bijvoorbeeld in zijn armen en rolde ermee de berg af). Normaal gesproken laten chimpansees dingen waarmee ze iets doen liggen wanneer ze verder gaan, zoals bijvoorbeeld stenen en stokken om noten open te maken, want die zijn te zwaar om steeds mee te slepen (chimpansees maken veel gebruik van gereedschap, en hebben op verschillende plekken in een bepaald gebied, bijvoorbeeld bij bomen waar veel noten aan groeien, gereedschap liggen dat door verschillende groepen (van dezelfde groep, geen rivaliserende groepen) gebruikt wordt). Maar Kakama hield zijn stuk hout bij zich. Het viel ergens die dag nog uit een boom, en toen ging hij terug om het weer op te halen.
's Avonds nam hij het mee naar zijn nest. Daar speelde hij er vliegtuigje mee, zoals chimpansee-moeders (en mensen) met hun baby's doen; hij ging op zijn rug liggen en hield het boven zijn buik in de lucht, liet het vallen en ving het op, bewoog het heen en weer. Daarna maakte hij een klein nest naast zijn eigen nest, en legde het stuk hout erin, als een pop in een poppenbedje.

 

 

dinsdag 3 januari

Bloesems

We stellen elkaar tentoon, elkaar en onszelf.
Je schrijft me dat het lente is.
Het is maar tijd, te meten en af te tellen als vroeger voor een verjaardag.
Ik schrijf je dat het lang duurt.
Sinds een paar weken bloeit de boom in mijn tuin.

(uit de serie 'verhalen die twee kanten op te lezen zijn')

 

 

maandag 2 januari

Joost

Het was vroeg, nog voor zevenen, en ik liet de hond uit. De hond en ik staken de weg over, er reden geen auto's. Er reed wel een fietser over het fietspad, ik had hem gezien, was van plan om op de stoep tussen de weg en het fietspad te stoppen.
De fietser belde hard, klakte geërgerd met zijn tong (ook hard), ging er misschien vanuit dat ik niet oplette. Toen hij langskwam, zag ik dat het Joost was, van de middelbare school. Ik weet niet of hij mij herkende, maar ik was blij dat ik niet zo ben geworden (een geërgerde tongklakkende fietser in een lange donkere jas, 's ochtends vroeg al in een slecht humeur). (Misschien dacht Joost: ik ben blij dat ik niet zo ben geworden, een sloeber in een kleurige outfit op hardloopschoenen, met een hond.)

 

 

zondag 1 januari

Gelukkig nieuwjaar

Moge het nieuwe jaar beter worden dan het vorige en de revolutie zich uitstrekken richting de andersoortige medebewoners van onze planeet.