archief
evameijer.nl

 

 

22 maart

Gisteren

 

 

21 maart

De moestuintjes

1. Bij de kassa vroeg ik om een moestuintje. Met een zwaai strooide de caissičre acht bakjes tussen mijn boodschappen. Het was de kwade caissičre, niet de blije, en ik kon niet inschatten of het uit aardigheid of agressie was.
2. Een vrouw kwam mijn huis opmeten. Ze stond ineens voor de deur, zonder afspraak, en vertelde dat mijn huis nog nooit opgemeten was. Ze nam vrij veel ruimte in, qua bewegingen en uitstraling, ze praatte ook veel. Ik nam een stocďcijnse houding aan, daar ketste het op af. Het meten deed ze met een zwart kastje dat een rode stip op de andere muur projecteerde. Hoe groot het huis was vertelde ze niet. Wel zei ze dat ik de moestuintjes meer water moest geven.
3. Voordat dit gebeurde deelde ik flyers uit bij het station. Dat is altijd een gezellig gebeuren, ter promotie van de democratie en het stemmen. De flyeraar van D'66 wilde met zijn allen op de foto. De mensen van de Piratenpartij deden ook gewoon mee.
4. Ik bevind me zo vaak op de grens tussen het een en het ander: winter en lente, dit en dat, deze fase en die. Ik kan hier misschien beter mijn tent opzetten en blijven.
5. Ik heb de moestuintjes extra water gegeven. Nu zit ik weer achter mijn computer en schrijf ik jullie, een onzichtbaar publiek.

 

 

20 maart

Autopech

De VVD heeft de Amsterdamse autobezitters boos gemaakt. Flyers met de boodschap: 'GroenLinks Amsterdam: Na 21 maart eerst een uur reizen naar je auto' bleken vast te plakken op ruiten en lak en hardnekkige afdrukken achter te laten. Sommige autobezitters willen compensatie voor de schade. Het Parool schreef erover en interviewde onder andere Loef, die nu toch echt op de PvdA stemt. 'Mijn gloednieuwe auto is helemaal vernacheld. Met kleur en al is de flyer in mijn voorruit gedrukt,' zegt Loef. Lees hier meer.

 

 

19 maart

Wachthond

In de hal van het OLVG staat dit beeld (‘zo ziek als een hond’ zei C.). Het is een eerbetoon aan een hond die elke dag voor de deur wachtte toen zijn baasje opgenomen was. De ziekenhuismedewerkers gaven hem te eten. De vrouw die me dit vertelde ('schitterend, hč') wist zijn naam niet.

 

 

18 maart

Vera op de oude leren bank met het witte dekentje

 

 

17 maart

Mammoetboom

Vorige week bracht iemand Alan Wilson onder mijn aandacht. Hij was muzikant (gitaar, zang, mondharmonica) en liedjesschrijver bij zijn band Canned Heat en stierf in 1970 op zijn 27e, een paar weken voor Jimi Hendrix en Janis Joplin. Wilson werd wel Blind Owl genoemd vanwege zijn extreme bijziendheid, en hij hield van de bomen (vooral van sequoia). Soms sliep hij buiten om dichter bij de natuur te zijn. Hij schreef liedjes over ecologie en vervuiling, zoals Poor moon, hier te beluisteren, over eventuele vervuiling van de maan.

 

 

16 maart

A list of things I wanted to tell you

Dinsdagavond sprak ik in de Amstelkerk een laudatio uit voor Ali Smith, over haar werk. Je kunt hem nu online lezen en wel hier.

 

 

15 maart

Protest

Toen ik na het optreden uit Dordrecht thuiskwam, bleef Olli in zijn mand liggen. Dat is meestal een teken dat hij iets opgegeten heeft. Het verbaasde me, ik had alle eetbare zaken goed opgeborgen. Op de grond voor de mand vond ik een paar gemutileerde knuffelbeesten van Doris. Het hoofd was van het lammetje af, van de beer was juist alleen nog het hoofd en een paar voetjes over. Ook had iemand de kokosmat onder handen (of eigenlijk tanden) genomen. Omdat Doris een gevoelige maag heeft - die zou het direct weer overgegeven hebben - moest het Olli wel zijn. Zijn buik was ook dik. Hij sloopt nooit wat, en had ook geen honger, dit was echt een boodschap aan mij: je bent te vaak weg (ik ben nooit zoveel avonden achtereen weg). Olli is nogal stil, hij zal nooit blaffen of moeilijk doen als ik wegga, maar hij is wel gevoelig. Dit was zijn manier om te laten blijken dat hij het onprettig vond. Gelukkig had hij er verder weinig last van, hij poept nu steeds stukjes stof uit. En hij hoefde niet meer alleen te zijn, dus het heeft gewerkt.

 

 

14 maart

Slakkenhuis

Bij de papierbak op het Amstelveld stond een man met twee postzakken. Hij leegde de zakken, leek schichtig om zich heen te kijken, het zag er verdacht uit. Een postbode die geen zin had zijn ronde te lopen? Een papierdief? Toen ik naderbij kwam, bleek het mijn uitgever te zijn; de uitgeverij heeft natuurlijk altijd veel oud papier, kranten en manuscripten. We maakten een praatje over het boekenbal (het zaalprogramma werd dit jaar door niemand gewaardeerd, het hing als los zand aan elkaar en de kwaliteit van de acts liet te wensen over) en het leven. Ik was op weg naar een restaurant om met Ali Smith en nog wat mensen te eten, voordat we die avond moesten optreden (ik las een laudatio voor over haar werk en zij werd geďnterviewd). Zoals altijd was ik de eerste en/of als enige op tijd, iets wat me de tijd gaf de lampen op Delfts blauwe schotels die aan de muur bevestigd waren goed te bekijken. Het gesprek met Ali ging al gauw overal over, soms kun je gewoon in het midden beginnen. Verder bleek haar interviewer nog bij mijn vader in de klas gezeten te hebben en mijn vader bij het optreden aanwezig te zijn en zo werd de avond langzaam steeds spiraalvormiger, bleken woorden steeds naar eerdere woorden te verwijzen en kwam het voor even allemaal goed.

 

 

13 maart

Gewoon maar door bewegen

Ik ben deze week bijna elke avond in een andere stad en krijg zo weer eens een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking voorgeschoteld. Ik ben ook steeds op andere plekken (theater, kerk, boekhandel, school), en overal speelt het absurde een rol. Die rol kan klein zijn, in de vorm van iemand die steeds naast je hand grijpt als hij je een hand wil geven, of groter. Ik kom overal iets brengen, iets geven, maar iedereen neemt iets anders mee naar huis. Als ik zelf terug naar huis reis is het koud in de trein, is het uitzicht soms bijna onzichtbaar. Je moet er maar op vertrouwen dat er nog een wereld is, dat alles blijft bewegen. Thuis luisteren de honden naar Radio Decibel, de enige zender die ik goed kan ontvangen, ze zijn altijd blij als ik er weer ben.

 

 

12 maart

Dat vreemde scheve leven

 

 

11 maart

Het spel en de wereld

1. De oudste letter is de o, las ik, die is zo'n 3300 jaar oud. De j is het jongst, die is nog maar 400 jaar oud.
2. Ik kreeg een prijs in een mooi oud theater in Roermond. De honden waren mee, Doris blafte steeds als er geklapt werd. Het optreden van Tom Lanoye vond ze intrigerend. Omdat niemand op zijn geschreeuw reageerde deed ze dat ook niet. Ze begreep daarmee iets van theater.
3. Mijn uitgever vertelde me vrijdag in de rij voor de schouwburg dat Heleen van Rooyen (die voordrong) altijd een paar kipfilets in de ijskast heeft om haar boezem mee op te vullen.
4. Ik maak met woorden steeds een wereld die echter en minder echt is dan de echte wereld. Al die oude letters, al die nieuwe woorden.
5. Al die oude vrienden: boeken, schrijvers, honden.
6. Ergens in een boek ligt de waarheid op je te wachten. Misschien moet je nog heel lang zoeken, maar het is er al, je hoeft het alleen nog te vinden.

 

 

10 maart

Etalage

Bij Athenaeum richtte ik een etalage in met mijn favoriete boeken - het is vooral een uitnodiging om ze te gaan lezen, dus kom langs deze boekenweek. Lees hier de toelichting.

 

 

9 maart

De natuurschrijver als dier

Voor de boekenbijlage van de NRC schreef ik een stuk over schrijven over de natuur (en meer, zoals wat natuur eigenlijk is, romantische afzondering en gender, het diepe donker, ijsbollen en een kikker, met wie het niet goed afloopt). Je kunt het hier lezen.

 

 

8 maart

Een bierdrinkende man op een bankje riep ‘Eric Clapton’ naar me.

 

 

8 maart

Heart Space

Vandaag verschijnt de tweede editie van eco-kunsttijdschrift O, Wonder! Ik interviewde Melanie Bonajo hiervoor over haar bijzondere werk. Op de website kun je meer lezen en het blad bestellen (dat kan ook via de boekhandel).

 

 

7 maart

Olli in zijn wintermand

 

 

6 maart

Grens

 

 

5 maart

Soms heb ik medelijden met mensen die nooit liefde voor een hond zullen voelen.

 

 

4 maart

IJsselmeer

 

 

3 maart

Verdrietig nieuwsbericht

Een paar dagen geleden kantelde een vrachtwagen met kalfjes van nog maar een paar dagen oud op de A16, ze waren onderweg van Noord-Ierland naar Groningen. Ze waren al een hele tijd onderweg (dat vind ik zo erg, die kleintjes met zijn allen in die wagen, die een heel eind moeten reizen om daar na een paar weken dood te gaan). 108 kalfjes stierven, de rest moest verder op transport en zal over een paar weken geslacht worden. Deze kalfjes zien we, miljoenen anderen niet. Koeien zijn 9 maanden zwanger, net als mensen. Deze kleintjes zijn ook gewoon wondertjes, lieve wezens, ze hebben helemaal niks verkeerd gedaan.
Mensen denken dat veganisme moeilijk is of extreem: dat is het niet. Zo'n beetje alles is te vervangen, en als je gewend bent kost het geen extra moeite. De Jumbo bij mij in de buurt heeft zelfs vegan diepvriespizza's. Mocht je vragen hebben: stuur maar een bericht. Organisaties als Eyes on Animals houden veetransporten in de gaten, die kunnen je donatie goed gebruiken. Animal Rights doet goed werk in de slachthuizen en daarbuiten.

 

 

2 maart

 

 

1 maart

Kant

 

 

28 februari

Verbeelding

Het is altijd zo jammer als iemand die verder verstandige dingen beweert verkeerde uitspraken doet over dieren. Ik las Een verlangen naar ontroostbaarheid van Patricia de Martelaere, waar een aantal mooie stukken in staan - ze zoekt de goede vragen op (dagboeken, liefde, taal, schrijven, zelfmoord, zeemeerminnen), bespreekt ze met leuke denkers en schrijvers (Wittgenstein, Blanchot, dat soort types). Het is iemand om mee in gesprek te gaan, want soms ben ik het bijna met haar eens en soms faliekant niet (ze is wel dood, maar dat maakt in het schrijven voor het in gesprek gaan niet veel uit). Alleen schrijft ze dus van die heel rare dingen over dieren, zoals dat honden geen gezichten herkennen (het boek is uit 1993, mind you), geen verbeelding hebben (Aristotels schreef al dat ze dat wel hebben, ze hebben het ook gewoon nodig) en geen tijd ervaren. Maar verder is het wel een mooie bundel stukken, voor wie van poëtische essays houdt.

 

 

27 februari

Rietwezen

 

 

26 februari

Over fluiten naar honden en vrouwen

Er zijn mensen, ik moet zeggen mannen, die graag naar vrouwen en honden fluiten. Er zijn mannen die vrouwen nakijken en naroepen, en mannen die daarbij ook de honden (van die vrouwen) naroepen. Er zijn mannen die honden willen aanraken zonder dat die hond dat wil en als de vrouw van wie de hond is zegt dat ze het niet wil zeggen dat zij er ervaring mee hebben, goed met honden zijn. Er zijn mannen die vrouwen aanraken en als die vrouwen niet aangeraakt willen worden dan is dat hun probleem. Er zijn mannen die sissen. Er zijn straten waar mannen lopen die sissen naar vrouwen en honden, er zijn mannen die honden willen aaien. De honden die niet geaaid willen worden hebben een probleem: ze zijn agressief. Er zijn honden en vrouwen die niet nageroepen, geaaid of aangeraakt willen worden, er zijn problemen. Er zijn fluitende kijkende mannen die soms in groepjes lopen, met meer zijn. Er zijn honden die aanvallen als ze aangeraakt worden. Er zijn vrouwen die toegeven. Er zijn mannen die vrouwen en honden dwingen toe te geven. Er zijn vrouwen die honden dwingen, en mannen maar er zijn vooral veel mannen. Veel mannen fluiten vrouwen na, wie niet lacht is chagrijnig. Veel honden worden aangehaald. Veel mensen zijn man noch vrouw. Veel vrouwen zijn eigenlijk mannen. Veel honden zijn eigenlijk mensen. Honden fluiten niet, ze kunnen wel lachen, op een hoge fluittoon, en blaffen in hun slaap.

 

 

25 februari

Alle bomen hebben wat te zeggen

 

 

24 februari

Blauwe druifjes

De conducteur vroeg of er iets was, een evenement of zo - er zaten wel zeven honden in de trein. 'Niet dat ik weet,' zei ik. Hij aaide Doris ineens en zij liet het toe. Buiten werd flink gewandeld - zo'n luxe-activiteit en ik zat als luxemens in de trein, te kijken naar fragmenten van levens van mensen die ik nooit verder zal volgen (zo waren de honden en ik voorbijgangers in het leven van de vrouw tegenover ons en die verderop, en de conducteur). Zijn telefoon ging, de ringtone was de tune van Baantjes. Ik tekende de ranonkels die ik bij me had, ze waren gebutst door het vervoer, al dood omdat bloemen dat altijd zijn, maar ik had ook blauwe druifjes bij me. De zon scheen, het licht was heel fel en de lucht heel blauw, we waren er al bijna.

 

 

23 februari

Gewoontes

Olli mocht bedenken hoe we gingen wandelen, dus we liepen linea recta naar de dierenwinkel. Als het aan hem lag, gingen we nooit meer naar het park - waarom zo ver lopen voor niks als je ook ergens een snackje kunt scoren? De dierenwinkel was nog niet open, en na een paar minuten voor de deur koos hij eieren voor zijn geld en dribbelde hij weer naar huis. Dit is hoe hij het altijd gedaan zal hebben, toen hij nog op de straat leefde in Roemenië - winkels langs om te kijken of ze wat voor hem hebben. 'Ze hebben een andere relatie met eten,' zei de vrouw van de hondenschool laatst.

Op de foto zie je zijn kuil, achter de fietsen. Hij houdt die de hele winter al bij, in de schemering graaft hij er wat aan en soms gaat hij er even in liggen, maar nooit lang. Ook dat is vast een overblijfsel van zijn tijd buiten, hij zal ergens een slaapkuil gehad hebben, of misschien verschillende. Veel honden schudden graag hun nestje op voor ze gaan slapen (ik bedoel het krabben in de mand en verfrommelen van dekentjes, rondjes draaien voor ze gaan liggen), ook honden die niet buiten gewoond hebben, maar huishonden graven over het algemeen geen slaapkuilen. Op een vorige hondencursus vertelde een vrouw me trouwens dat haar Roemeense hond viste; als zij in het water iets zag dook ze er met haar hele hoofd in. Dat doet Olli niet. Hij baddert wel graag, zelfs als het koud is. Het afkoelen van zijn buik in het water maakt hem rustig. En op straat eet hij wat voorhanden is, hij haalt eigenlijk nergens zijn neus voor op.

 

 

22 februari

Mikado

 

 

22 februari

De boekenweektour

6 maart: Lezing Remonstrantse Kerk, Den Haag
8 maart: Lezing Boekhandel Feijn, Alkmaar (ism Partij voor de Dieren)
10 maart: Nijmeegs Boekenfeest, Nijmegen
11 maart: Uitreiking Halewijnprijs, Roermond
12 maart: Filosofisch Café on Tour, Nijmegen (alleen voor scholieren en hun familie)
13 maart: Voordracht over het werk van Ali Smith, Amstelkerk, Amsterdam
14 maart: Villa Augustus, Dordrecht
15 maart: Lezing Rotary Club, Bennekom
16 maart: Boekhandel Grimbergen, Lisse
17 maart: Boekenweek in Post Scriptum, Schiedam

 

 

21 februari

Was

Het is alweer twee maanden winter, we zijn dichterbij de lente dan bij de herfst. De lente is niet zo mijn seizoen - ik begrijp het enthousiasme over nieuwe kleur, maar zie altijd vooral wat weer vergaat. Veel meer dan in de herfst. Het was geen goede winter so far, of misschien wel: het is nog te vroeg om dat te beoordelen. Ik lees momenteel boeken over natuur voor een stuk dat ik moet schrijven en die boeken gaan vooral over de mensen die over de natuur schrijven. Dat is niet erg, want mensen zijn ook natuur. Ik las ook dat Thoreau elke twee weken bij zijn moeder ging eten, in de tijd dat hij Walden schreef (en dus niet in totale afzondering leefde) en haar zijn was liet doen. Ik denk dat mijn stuk daarmee moet beginnen.

 

 

20 februari

Schelpje

 

 

19 februari

Zeegrijs

 

 

18 februari

Het kleurenbosje

 

 

17 februari

Vooraankondiging workshop en lezing over antiracisme en dieren

De officiële aankondiging volgt nog, maar hou 12 en 13 april vrij. Dan komt Syl Ko, co-auteur van het boek Aphro-Ism, op mijn uitnodiging naar de UvA om een lezing en masterclass te geven over dieren en zwartheid. Meer over het boek vind je hier.

 

 

16 februari

Vlieg, Lady Maya

Lees het hele verhaal hier.

 

 

15 februari

Mensen tekenen al tijden bloemen, om ze te bewaren of gewoon om de tijd door te komen

 

 

14 februari

Een hond helpt de wormen

Voor wie met Valentijnsdag wel een lief filmpje kan gebruiken: in Amerika helpt een hond gestrande wormen en kevertjes door ze (met haar mond) van het pad af te halen en in het gras te zetten. Lees het volledige verhaal en bekijk het filmpje hier.

 

 

13 februari

Cobbe

Voor een nader aan te kondigen boekproject ben ik gevraagd om een stuk te schrijven over Frances Power Cobbe (1822-1904), een nogal stoere dame. Ze streed voor de rechten van vrouwen, arbeiders en dieren, en trouwde met de Engelse beeldhouwer Mary Lloyd. In brieven noemde ze haar afwisselend 'husband', 'wife', en 'dear friend'. Op de foto zie je Hajjin, hun hondenmetgezel, vanuit wier perspectief ze het boekje The confessions of a lost dog schreef (lang voor Woolf Flush schreef). Ze schreef trouwens ook een boek met de veelbelovende titel Criminals, Idiots, Women and Minors.

 

 

12 februari

See through trees III

 

 

12 februari

Later weer blauw

1. Het grootste levende organisme ter wereld is de sombere honingzwam in het Malheur national forest te Oregon, die ongeveer 2400 jaar oud is en een oppervlakte heeft van 8,9 vierkante kilometer. Deze schimmel bestaat vooral onder de grond.
2. Ik ging eten met een aantal collega's, filosofen, en aan de muur hingen posters die als je je hoofd beweegt niet twee maar drie plaatjes laten zien. Konijn, eend, riepen we verheugd, blij omdat iedereen de grap begreep.
3. Of ongeveer begreep: er zijn allerlei ruimtes in anderen waar we niet bij kunnen. Woorden zijn een soort stok om de diepte aan te geven, en verder kunnen ze natuurlijk hele werelden tekenen, maar soms blijft de echte wereld toch buiten schot.
4. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is niet de huid maar het skelet het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het spierskelet schijnt nog groter te zijn. Ik weet niet wat een spierskelet is, hoewel ik me er iets bij voor kan stellen.
5. Het is mijn beroep, me dingen voorstellen. Je kunt je erin oefenen.
6. Vanochtend hagelde het op de honden en op mij. De lucht werd steeds grijzer en later weer blauw. We liepen gewoon door, over aarde waaronder wortels groeien, onder een lucht waar opnieuw wolken groeiden.
7. Wat je niet ziet is soms ook echt. Vergeet niet te vragen wat de ander ziet.

 

 

11 februari

See through trees II

 

 

10 februari

See through trees 

 

9 februari

Meer

Een tijdje terug las ik een strip over de geschiedenis van monogamie, een samenlevingsvorm die wij als normaal en natuurlijk beschouwen, terwijl het een specifieke culturele constructie is. Het stripje laat zien dat het idee opkwam toen mensen land gingen bewerken en eigendomsrechten in zwang kwamen; mannen gingen vrouwen ook op die manier beschouwen. Trouwen was vooral het sluiten van een contract tussen mannen waarin vrouwen handelswaar waren. Lees de rest hier.

 

 

8 februari

De ganzen keken toe

Het was zo koud, het licht was zo fel. Bevroren plassen braken onder onze voeten, niemand kon nog op het water lopen - onze voeten braken het gras, de stilte, onze stemmen braken de lucht (woorden vormden kleine rieten nestjes die in de verte verdwenen, woorden kunnen zoveel breken). Olli ging bij het strandje het water in, hij had met zijn bonkige beentjes zo hard gerend, het warm en zoveel dorst gekregen. En de zon scheen, schreef ik al dat het licht zo fel was? Het licht was zo fel, het was zo koud, de lucht was helder blauw.

 

 

7 februari

Ghost parasols

 

 

6 februari

Worst

De metro rook naar soep. Hoewel er overal plek was, kwam de man met de aktentas tegenover mij en de honden zitten. Het is een vorm van aandachttrekken, als mannen dat doen. Ik negeerde hem, maar Olli ziet in iedereen een potentiële vriend. Hij ging op de man af. 'O,' zei de man. 'Had ik maar geen worst in mijn tas moeten doen.' Ik zei dat het niet om de worst ging, dat Olli gewoon aardig is. Olli demonstreerde dat door met zijn natte lijf tegen de benen van de man te leunen. 'Net een koe die bij het hek komt staan,' zei hij. Ik knikte maar. Loslaten, dacht ik. Veel bestaat uit loslaten. In het metrostation vond Olli een pak roze koeken, op de trap lag een croissant. Bovenaan de trap waaide de wind tranen in mijn ogen. Ze tranen steeds, de laatste tijd, dat krijg je als je ouder wordt.

 

 

5 februari

Een vierkant gesnoeid boompje op de campus van de UNAM

 

 

4 februari

 

 

3 februari

Het laatste licht vangen

 

 

2 februari

Words cannot carry you but wings can