archief
evameijer.nl

 

 

18 januari

Hondendutje 

 

 

17 januari

Het luchtschip 

 

 

16 januari

Allebei zijn 

 

 

15 januari

Maar na een uurtje was het beklonken  

 

 

14 januari

Lola vertrouwt het nog niet helemaal

 

 

13 januari

Kerstbomen

Groet alle weggegooide kerstbomen, bedank ze.  

 

 

12 januari

Accordeon 

Vandaag was ik digitaal een spreker tijdens een conferentie over ecohumanities in Cork. Het programma is hier te vinden. Hoewel alle deelnemers een andere theoretische achtergrond hadden waren er thema's die steeds terugkwamen, zoals de noodzaak om beter te leren luisteren naar de niet-mensen. Die niet-mensen waren onder andere dieren, veengebieden, gedichten, een eiland, eiken, ezels en muziekinstrumenten. Ook vertelde iemand dat ze op Sardinië de wilde paarden vroeger betoverden met accordeonmuziek.  

 

 

11 januari

Mijn knappe vriend Olli 

 

 

 10 januari

Daar was je

 

 

9 januari

Anders

Tegenwoordig bieden formulieren soms de mogelijkheid om in plaats van voor vrouw of man voor anders te kiezen. Anders is natuurlijk de beste keuze, want het meest open. Interessant genoeg spraken tot nu toe alle bedrijven/instanties waar ik anders invulde me als mevrouw aan. Terwijl het als je niks invult vaak meneer wordt. Het systeem werkt dus zo: als je niks invult met alleen voorletters (mijn voorkeur) is het meestal meneer, als je meneer invult met een vrouwennaam is het meestal meneer en soms mevrouw, als je mevrouw invult is het ook vaak nog meneer en als je anders invult is het mevrouw, als je een vrouwennaam hebt.

 

 

8 januari 

 

 

7 januari

Beschermen

Mooi woord, beschermen, een zacht scherm om iemand heen zetten zodat diegene veilig blijft.

 

 

6 januari

Een dutje in de tunnel 

 

 

5 januari

Sokken

Ik erfde ongeveer dertig paar sokken in felle kleuren van mijn vader. Mijn zusje kreeg de andere helft. We gaven ze vaak cadeau en hij liep weinig dus ze vergingen niet. Met elk nieuw paar dat ik aantrek is Doris weer even enthousiast omdat ze naar hem ruiken.   

 

 

4 januari

Dwarsdoorsnede 

Voor de parkeerplaats van de vaccinatielocatie in Middenbeemster stond een file. Waarom was onduidelijk; vanaf de weg was te zien dat er parkeerplaatsen vrij waren. De verkeersregelaar leek boos. Misschien was hij tegen het vaccineren en was dit zijn manier het te dwarsbomen. Achter me stapten mensen uit auto’s om niet te laat te komen. Dat ontroerde me. Naast de mensen die pochen met hun booster en mensen die luid tegen prikken zijn, zijn er mensen die uit de auto stappen omdat ze bang zijn dat ze te laat komen voor hun afspraak op een plek waar niemand naar de tijd kijkt. Ik weet niet of ik zelf nog op tijd was of al te laat, maar ik werd geprikt door een oud-huisarts (ik zag het direct, blijkbaar is er een uitstraling die des huisarts' is). Ook dat ontroerde me. En in de tuin van het gemeentehuis (de vaccinatielocatie bleek in het gemeentehuis te zijn) stond verroeste kunst met bordjes met een onbegrijpelijke uitleg erbij.
Op de terugweg was er geen file meer. De verkeersregelaar at een boterham op een stoepje, zijn collega zat naast hem.  

 

 

3 januari

Filosofie 

Een van de redenen waarom ik de academische filosofie waardeer is dat het een vak is waarvan de beoefenaars het niet met elkaar eens zijn over wat hun beroep inhoudt.

 

 

2 januari

Staart 

 

 

1 januari

Gelukkig nieuwjaar 

 

 

31 december

Verwerelden

Voor de Volkskrant schreef ik een essay over de muizen en de noodzaak tot verwerelden. Waarom de titel het woord inleven bevat weet ik niet, dat woord komt in het hele stuk niet voor. Maar de tekeningen zijn wel erg mooi. Hier.

 

 

30 december

Kleur 

Ik lees Wittgensteins opmerkingen over kleur. Daarin blijkt niet kleur het hoofdonderwerp, maar (filosofische) methode. In het bijzonder de status van waarneming (wat is dat voor iets), of de verhouding waarneming-wereld-denken. Hij noemt bijvoorbeeld af en toe de fenomenologische methode, vooral in relatie tot de grenzen van die methode. Hoewel hij her en der benadrukt dat filosofie gaat om het juiste beeld en de juiste benadering - punten die hij normaal gesproken vaak met de taal verbindt - is de taal veel meer op de achtergrond dan in het eerdere werk. Dit is allemaal heel interessant, en het is ook interessant dat mensen het lezen als een werk over kleur - waar het ook over gaat, maar kleur is de aanleiding, het voorbeeld of de vorm, niet de inhoud.   

 

 

29 december

Schaken

Wittgenstein schrijft dat ‘schaken’ iets anders betekent voor iemand die kan schaken dan voor de niet-schaker. Het is mooi dat iets hetzelfde en tegelijk iets anders kan betekenen. Ook denk ik: ik moet leren schaken. Maar eerst mijn Frans opvijzelen.  

 

 

28 december

Kleinoor wast Witoog onder mijn been 

 

 

27 december

Kleinoor op de laptop 

Muizen zijn te licht om om iets te kunnen typen. 

 

 

26 december

De bruine muizen lopen tegenwoordig los in de kamer met de witte vloer  

Witoog zit graag vlakbij me, alsof ik een heel grote muis ben. Ze vindt me vanaf het begin al aardig. 

 

 

25 december

Jagers zijn sukkels 

 

 

24 december

Geloof er maar in

Je zei: geloof er maar in. Maar wat is geloven? Iets tussen verwachten en hopen. Gedachten die je iets beloven. Maar wat? Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Wat? Dat alles ook het andere in zich draagt. 

 

 

23 december

Er zit iemand in mijn broekspijp 

 

 

22 december

De Nieuwe Nachtmis Podcast

Eigenlijk zou ik vrijdag een verhaal vertellen in TivoliVredenburg tijdens de Nieuwe Nachtmis, maar dat gaat om bekende redenen niet door. Er is in plaats daarvan een podcast verschenen, die jullie hier kunnen beluisteren.   

 

 

21 december

Voer de vogels!

Op markten en pleinen, bij stations en andere drukke plekken waar ze normaal gesproken gratis voor ons de voedselresten opruimen hebben de duiven en anderen honger. Dus heb je zin in een leuke activiteit met kinderen of voor jezelf voor de kerst: koop een paar grote zakken vogelvoer (de dierenwinkels zijn open; duiven houden ook van havermout) en ga de stad in. Soms is het eenvoudig om wat voor een ander te doen.   

 

 

20 december

De omweg

Er zwerven diertjes door de wereld. Ze zoeken naar een reden. Maar de wereld is zo groot. En alles lijkt geregeld. Er zijn deuren en garages. En een hol onder het schuurtje. Wolken houden dromen tegen, en kantoren en musea. Er moet ergens toch iets meer zijn. Pootjes laten sporen achter, volgen steden en rivieren. Hier begint het open veld.  

 

 

19 december

Kraaloog 

 

 

18 december

 

 

17 december

How border walls are triggering ecological disaster

In The Guardian stond een interessant (maar treurig) stuk van George Monbiot over hoe grensmuren niet alleen slecht zijn voor groepen mensen, maar ook voor wilde dieren.

 

 

16 december

Alida 

 

 

 

15 december

Jane 

 

 

14 december

Hervat 

Ik heb mijn oude obsessie met Bach hervat. Momenteel ben ik bezig met de Goldbergvariaties. Het mooie van deze tijd is dat alles online staat. Dus wil je meedoen, ga ervoor.

 

 

13 december

Betekenis II 

 

 

12 december

Betekenis 

 

 

11 december

Hoe je de mens de deur open moet laten doen, volgens Olli

Eerst moet je even wachten. Meestal komt ze vanzelf. Als ze na een paar minuten niet komt is ze wat anders aan het doen en moet je een mm-geluid maken. Indringend. Als dat niet helpt moet je niet te lang meer wachten, dan kun je het beste een keer hard blaffen. Goed hard, dan hoeft het maar een keer. 

 

 

10 december

Neem dieren serieus in het regeerakkoord

Met een groep wetenschappers stelde ik een brief op aan de regering-in-wording om dieren serieus te nemen in het regeerakkoord. Hij staat vandaag in Trouw en hier online met alle ondertekenaars. 

 

 

9 december

Ook een lieve staart

Van Kleinoor op de kerstboom. 

 

 

8 december

Staart in staart

De witte muizen zitten graag staart in staart, met de punten van hun staarten om elkaar gekruld. Als ik een foto wil maken dan gaan ze alleen steeds bewegen dus het is me nog niet gelukt om het vast te leggen. Maar deze foto is wel leuk. 

 

 

7 december

Vorige week 

Het gesprek met Bas Heijne van vorige week, over vrijheid en natuur en dergelijke, is hier terug te zien.  

 

 

6 december

Filosofie en fictie

Voor het Filosofisch Café Nijmegen sprak ik over filosofie en fictie. Hier te bekijken. 

 

 

5 december

Winternacht

Voor Winternachten maakte ik met Gerlinda Heywegen een programma over depressie, aan de hand van filmfragmenten, dat is hier terug te zien.

 

 

4 december

De schrijver als wolf 

Ik heb dit jaar veel lezingen gegeven die opgenomen zijn en gratis terug te kijken. Ik zal er de komende dagen een paar delen, omdat ik het te druk heb om hier nieuwe dingen te schrijven. Als eerste: de Blamanlezing in Rotterdam, over de wolf (het boekje met de tekst is waarschijnlijk nog beschikbaar via hun website).    

 

 

3 december

Kantoren 

 

 

2 december

De feromonenhalsband

Doris is de laatste tijd om verschillende redenen zenuwachtig en draagt daarom een feromonenhalsband. Die scheidt rustgevende stofjes af. Ik vraag me af waarom er geen feromonenhalsband bestaat voor mensen, of een feromonenarmband. Het zou een product zijn voor de mensen die niet genoeg hebben aan slaapthee, maar niet meteen aan de antidepressiva of oxazepam willen. Lezer, als u dit op de markt brengt: u hoeft me niet te betalen, een bedankje op de verpakking is genoeg. De halsband is er ook als verstuiver in het stopcontact en ook voor dat product zie ik kansen op de menselijke markt. 

 

 

1 december

Vrijheid 

Morgen ga ik bij Studium Generale in Utrecht in gesprek met Bas Heijne. Vanwege de coronamaatregelen is er geen publiek bij maar de livestream is via hun website of youtube te volgen. Zie deze pagina voor meer informatie.   

 

 

30 november

Muizen tellen ook mee   

 

 

29 november

Tegendeel 

En in alles zit zijn eigen tegendeel, dus ook in deze dag de liefde, wat waar is en wat goed.   

 

 

28 november

Letters die ruzie met elkaar hebben, de A 

 

 

27 november

Mockingbirds

Een vogelgedicht van Mary Oliver (om het laatste coupletje)

 

 

26 november

Doris kijkt naar buiten 

 

 

25 november

Letters die ruzie met elkaar hebben, de E II 

 

 

24 november

 

 

23 november

Verwacht

Zee nu. 

 

 

22 november

Thuis 

 

 

21 november

Neus 

 

 

21november

Louise Stomps

In de Berlinische Galerie was een zaal gevuld met het werk van Louise Stomps, een Duitse beeldhouwer (overleden in 1988). Ik kende haar niet en ben blij dat ik dat nu wel doe. Er was een tafel vol houten beelden die die op onderwaterbomen leken, op wier, lenig en zacht. Er hingen ook een paar tekeningen van vreemde organische vormen. De meer menselijke beelden waren normaler, maar waar ze het menselijke verliet kwamen de beelden tot leven.           

 

 

20 november

Gestern 

 

 

19 november

Politische Tiere

Morgen reis ik naar Berlijn voor de jaarlijkse PETA-conferentie. Ik was er twee jaar geleden ook, en de videoregistratie van mijn lezing is nu terug te kijken via hun website. De nieuwe lezing zal daar ook te zien zijn. Hier

 

 

18 november

Doris in de herfst 

 

 

17 november

Feest 

Vandaag is Olli acht jaar in Nederland. Voor Trouw schreef ik in de zomer een column over hem. Hier.

 

 

16 november

 

 

15 november

 

 

14 november

 

 

13 november

Een paar niet-eenzame bomen 

 

 

13 november

Letters die ruzie met elkaar hebben, de E 

 

 

12 november

De eenzame eik 

Hij staat sinds 1792 in het sterrenbos bij Amerongen.   

 

 

11 november

Letters die ruzie met elkaar hebben, de P  

 

 

10 november

Vergaderingen

Doris herkent tegenwoordig het einde van digitale vergaderingen. Ik weet niet of het de stembuiging van de voorzitter is (ik of een ander), of dat ik een bepaalde beweging en dus een bepaald geluid maak, maar ze komt altijd in het slotstatement de trap af om te vragen of wij nu samen wat gaan doen. 

 

 

9 november

Brandweer Landsmeer 

 

 

8 november

Oké 

 

 

7 november

Mia  

 

6 november

Verzet 

De overbuurman met het kleine witte hondje heeft de zomertijd aangehouden. Ik weet niet of het een onbewust of bewust verzet is tegen de structurering van de lineaire tijd, of dat het hondje erachter zit, maar ik waardeer het, we zouden de tijd serieuzer moeten nemen, met al die nadruk op ruimte vergeten we dat de tijd ook beperkt is.

 

 

5 november

Naar Roemenië

Gisteren stond ik vier uur op een podium en zat ik drie uur op de fiets. Vandaag en morgen ben ik digitaal in Roemenië, voor een conferentie over antrozoölogie. Iemand vertelt over schapen die naast de herder slapen en hem wakker maken als er gevaar dreigt - de schapen nemen deze taak zelf op zich. Iemand anders vertelt over muizen die de hele dag naar Bach moeten luisteren. Ik was graag naar Roemenië gegaan, het land van Olli en Doris, maar dit is nu beter. Waar ik kom zijn aardige mensen, toch laten de dagen hun hoofd hangen. Kop op, dagen, neem een voorbeeld aan de spreeuwen en de muizen.  

 

 

4 november

 

 

3 november

Charlie (2017) 

 

 

2 november

Verzin 

Verzin een woord dat niemand kent en dat toch iedereen begrijpt. 

 

 

1 november

Ouder en wijzer

Ik heb nieuwe portretten van de bruine muizen toegevoegd aan de map met muizenportretten, je kunt zien dat ze ouder worden, staar krijgen en witte baardjes, en een rustige uitstraling.

 

 

31 oktober

De nieuwe muizen zijn circusmuizen

Vorige week adopteerde ik via Het Knagertje negen nieuwe muizen, ook ex-labmuizen. Ze zaten al sinds 1 februari in een kleine bak en ontdekken nu de wereld. Dat doen ze met overtuiging. Ze zijn erg handig en ondernemend. Ik dacht dat ze via de muur omhoog klommen, maar ze springen naar het deksel en grijpen zich vast. 

 

 

30 oktober

Geraamte 

Ik kan heel lang op dezelfde plek blijven staan. Maanden, jaren, maakt niet uit. En alle woorden die ze naar me roepen – engel, holtedier, liaan – ketsen af op mijn geraamte, als botten op een trommel. 

Sterven lijkt ineens zo zeldzaam. Als eenling wakker worden. Ik doe niet onder voor de maan, fluistert de aarde in mijn voeten.

 

 

29 oktober

Rivka 

 

 

28 oktober

 

 

28 oktober

Música Temprana - Melancolía 

Mooie Spaanse liederen van rond 1500 voor de herfst, luister  hier. Ook op spotify maar dat heeft niet iedereen.  

 

 

27 oktober

Meer muizen 

 

 

27 oktober

Walrus rust uit op (Walrus)onderzeeër in Den Helder (NOS)

'De walrus lag op de onderzeeër Zr. Ms. Dolfijn. Deze onderzeeër uit 1993 behoort tot de zogenoemde Walrusklasse, een serie van vier in Nederland gebouwde onderzeeërs.'  Hier.

 

 

26 oktober

Het geluk van de muizen

Voor Spui25 schreef ik een column over de muizen, in hun columnreeks over De ander. Lees hem hier.

 

 

25 oktober

 

 

24 oktober

Spreeuwen 

Soms ben je een zwerm spreeuwen. 

 

 

23 oktober

De herfst en ik

Ik ben veel alleen geweest. Te veel misschien, om nog te kunnen spreken. De herfst en ik delen een voorkeur voor rood en geel, voor de metamorfose, maar ik ben het spreken verleerd. Ik heb je in het begin al verteld dat ik beter alleen kan zijn. Ik schrijf je alleen nog om iets in je stem, iets in dat ene woord, je weet wel. De herfst en ik delen een voorkeur voor schuilen, voor mos. Je hebt me nu met en zonder bladeren gezien, je kunt over me oordelen. Mag ik je vleugels nog een keer aanraken? 

 

 

22 oktober

 

 

21 oktober

43 - e.e. cummings

may i be gay 

like every lark
who lifts his life from 

all the dark 


who wings his why 

beyond because
and sings an if 

of day to yes