archief
evameijer.nl

 

 

30 september

Joan Jonas 

Ik dacht aan Joan Jonas, en zag dat er een tentoonstelling van haar werk in het Haus der Kunst in München is. Dus mocht je in de buurt zijn, dan weet je dat.

 

 

29 september

Nest

 

 

27 september

Toekomstpolitiek

Hier, een nieuwe column. 

 

 

23 september

Bij de herfstequinox

Vroeger zaten alle dagen aan elkaar vast en alle nachten. Twee helften, een donker, een licht. Ze bewogen niet, want waarom zouden ze. Maar een van beiden zei iets wat verkeerd viel bij de ander – de dagen zeggen dat het de nachten waren, de nachten de dagen – en sindsdien jagen ze de aarde over. De dag achter de nacht aan, de nacht achter de dag.  

 

 

22 september

Zelf

 

 

20 september

Dingen

Maandag is het symposium over de rechtspositie van het dier op de UvA, mocht je willen komen, er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Zie hier. En vrijdag geef ik online de Brookslezing van de New York University. Die is geloof ik ook openbaar, zie hier

 

 

19 september

Spreeuw

Ik vond een spreeuwtje zonder staart. Het dier was meer stem dan vogel, toen ik haar of hem in mijn handen had protesteerde hij of zij zo luid dat ik B. belde om te vragen of ik de spreeuw wel moest meenemen, terwijl ik het zelf al had gezien. Omdat ik toch naar de dierenarts moest met Roodmuis zat ik later in de auto met drie muizen en een spreeuw, het begin van een sprookje. 

 

 

18 september

Beelden 

In Segovia waren de winkelstraten druk, maar daaromheen was het leeg en stil. Ook in de drukte waren er de stille stenen getuigen.        







 

 

18 september

Cirkels 

Het is een onbarmhartig landschap, zei Manon Uphoff, die hier ook is, maar wel mooi. En soms is het poëtisch, zoals de stenencirkels hieronder laten zien.



 

 

17 september

Over spreken in verschillende talen   

Ik ben momenteel in Segovia voor het Hay festival. Segovia is in de buurt van Madrid in de bergen. Dierentalen is hier net verschenen en meteen al herdrukt, voordat ik naar het festival ging had ik een aantal interviews in Madrid met journalisten van Spaanse kranten bij de uitgever. Dit soort reizen – net als die naar Manchester vorige week trouwens – zijn een stroom waar je je naar moet voegen, elk wakker uur is gevuld. Veel is hier onduidelijk en mensen spreken zelden Engels, maar het Spaans is best goed te verstaan en uiteindelijk ben ik steeds terechtgekomen waar ik moest zijn. In de losse uurtjes tussendoor heb ik rondgelopen, om de kathedraal en het kasteel, en ik heb een wandeling gemaakt over de Joodse begraafplaats net buiten de stad. Vanaf de heuvel kun je heel ver uitkijken over de vallei. Er wonen hier vogels van wie ik de namen niet ken en ook veel duiven, die gebruiken de gaten in de oude stadsmuren als woning. Het mos en de planten trouwens ook. En nu moet ik weer aan de slag.

 

 

16 september

Segovia 





 

 

16 september

Stilte

Verwar het niet krijgt mooie recensies, o.a. in de NRC, Dagblad van het Noorden en Filosofie Magazine.

 

 

15 september

Wisselen 

Doris en ik volgden weer een cursus bij de hondenschool. Tijdens de laatste les gisteren moesten de mensen het hondenparcours lopen. In de hoepels gaan staan, over de wip, onder de hoepels door, de voetbal in het doel krijgen. Doris vond het geweldig en bleef heel dicht naast me, we renden samen door de hoepels. Het is sowieso een goed idee om soms van positie te wisselen met je dier, dan krijg je wat meer zicht op hun perspectief.    

 

 

13 september

Dora Kallmus 

Gisteren hoorde ik op de conferentie over Dora Kallmus (1881-1963), een Weense fotograaf die mode en beroemdheden fotografeerde. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin haar zus en andere familie en vrienden werden vermoord, gooide ze het roer om. Ze maakte eerst een tijdje foto's van mensen in vluchtelingenkampen en daarna begon ze dieren in slachthuizen in Parijs te fotograferen. Dat laatste deed ze tot ze door een ongeluk in 1958 niet meer kon werken. Je kunt hier een aantal van haar foto's bekijken.  

 

 

13 september

Bij de dood van een muis

Er staat weer een nieuwe column in de NRC

 

 

12 september

Animal domination

Vandaag en morgen zit ik digitaal in een conferentie in Luik over overheersing. Zie hier.  

 

 

11 september

Augustus/september 

 

 

10 september

Meer conferentienieuws

Eind januari organiseren Emelia Quinn en ik een conferentie over kritische misantropie. Hier is de cfp, in het Engels. 

Critical Misanthropy Conference
25th, 26th, and 27th January 2023 University of Amsterdam, Netherlands
Organisers: Eva Meijer and Emelia Quinn 

Our world, as many worlds before it, is disappearing. The current climate crisis, loss of biodiversity, rise of populism, and failures of neoliberalism are forcing humans to reinvent themselves and to reconfigure relations with the natural world. In a seemingly inescapable system of violence perpetuated by humanity, we might question whether there is any hope left for the human species. This conference seeks to address the following questions: How do we think ourselves as human whilst grappling with issues of our complicity and culpability in systems of oppression? How can, and how should, humans reinvent themselves and reconfigure relations with the natural world? How do we come to terms with our responsibility for widespread devastation, a responsibility owed to ecosystems and animals as well as to those humans living in precarious environments? What role can and should other animals play in this process, and what does this mean for understandings of ‘animality’? And finally, how have writers, artists, performers, literary scholars, historians, and philosophers approached these questions?
Over the course of three days, we will explore misanthropy through an interdisciplinary program of events including academic panels, workshops, and creative performances.
Confirmed keynote speakers include Claire Jean Kim (UC Irvine), Robert McKay (Sheffield), and Andrew Gibson (Royal Holloway).
We invite artists, writers, activists, and scholars together to address the subject of critical misanthropy and conceptions of the human in the age of what others have aptly termed as “the misanthropocene.” 

We invite abstracts on the following and related themes:
- Literary and cultural histories of misanthropy
- Philosophical insights on misanthropy (e.g. nihilism and pessimism) - Environmental debt and reparative environmental history
- The posthuman and posthumanity
- Literature and climate change
- Black critical thought and refashionings of “the human”
- Veganism and misanthropy
- Anti-natalist movements
- Hope and utopianism
- Interspecies kinships and humanimal communities
- Eco-terrorism
- Animal rights and modes of animal activism
- Ecofeminism and the rehabilitation of love, care, and compassion 

To submit a paper, please send an abstract of no more than 250 words and a short biography to criticalmisanthropy@gmail.com before November 1st 2022.
We also invite proposals for performances and exhibitions that might include dance, theatre, or performance art. To propose a creative engagement with misanthropy please send a description of the proposed event, a proposed budget, and a list of requirements (e.g. venue and technology needs). We would appreciate submissions for creative performances before the end of September 2022 but will consider all proposals sent before November 1st 2022. 

 

 

9 september

Manchester in zelfportretten  





 

 

8 september

Manchester in rood-wit







 

 

7 september

De muizen in Manchester

Vandaag is de eerste dag van MANCEPT, een grote politieke filosofie conferentie in Manchester. Samen met Angie Pepper en Josh Milburn organiseer ik daar al vier jaar een panel over dieren. De eerste keer was het live, daarna was het twee keer online. Nu is het dus weer live. Iemand vroeg me laatst wat een conferentie is. Dat is een samenkomst van mensen die hun onderzoek presenteren rondom een bepaald thema (ofwel interdisciplinair, ofwel binnen een discipline, zoals filosofie) of algemeen in een bepaald vakgebied (jaarlijks is er in Nederland bijvoorbeeld een conferentie voor alle academische filosofen). Mensen presenteren hun onderzoek, de rest stelt vragen. Omdat je in hetzelfde veld werkt, kunnen mensen over het algemeen ook goede vragen stellen en het goed met elkaar oneens zijn – zeker in de filosofie betekent dat dit soort discussies het een zekere mate van abstractie krijgen. Conferenties zijn leerzaam, inhoudelijk maar ook omdat je een goed overzicht krijgt van de vragen die op dit moment spelen. Er zijn altijd overkoepelende trends zichtbaar, mensen op verschillende plekken ter wereld blijken zich in dezelfde richting te bewegen. Vandaag praat ik trouwens over de muizen, als een voorbeeld van anders samenleven met dieren als een manier om ze anders te leren zien. Meer informatie over ons panel vind je hier.

 

 

6 september

Atopos 

Gabber en klarinet, waarom niet,  een geslaagde nieuwe video van Björk

 

 

5 september

Nieuwe muziek 

Voor wie de afgelopen tijd op vakantie was: ik heb in de zomer eindelijk de muizenliedjes opgenomen, hier, en een ander plaatje, Zugunruhe, met oudere liedjes, hier.  

 

 

4 september

 

 

4 september

Brieven

Ik las Wittgensteins correspondentie met zijn familie en ben ineens erg geďnteresseerd in al zijn brieven. Een deel is online te vinden. Via de Wittgenstein Initiative website bijvoorbeeld. Daar kwam ik op een pagina over de correspondentie met zijn laatste geliefde, Ben Richards. Hier. Ontroerend, maar ook echt privé - ik denk dat het uitpluizen van iemands leven op die manier niet de bedoeling is. Het geeft ook nooit het hele verhaal, omdat een brief, en een dagboek trouwens ook, een specifiek doel heeft, en dat doel is niet het vertellen van het hele verhaal. Zelfs als je het hele verhaal vertelt is het maar een verhaal dat je over een leven kunt vertellen. Maar het blijft een ontroerende man.

 

 

3 september

Onderweg 

In maart dit jaar, toen kon Olli nog met de auto. 

 

 

1 september

Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt 

Op 2 oktober is er een voorstelling in De Doelen gebaseerd op Vuurduin. Dit is het programma: Ešenvalds Earth Teach Me Quiet | Copland In The Beginning | Vasks Plainscapes | De Leeuw Pričre | Strootman Miniaturen bij een wereld die verdwijnt (wereldpremičre). Ik zal zelf ook wat vertellen. En hier lees je meer en bestel je kaarten.