archief
evameijer.nl

 

 

31 mei

Ook mooi:

Buren die in zichzelf praten terwijl ze in de tuin werken, die als je langsloopt tegen jou praten, en dan weer door in zichzelf, want eigenlijk komt het allemaal niet zo nauw. 

 

 

30 mei

Komkommers 

Op de website van de NOS lees ik een intrigerend artikel over boeken en de boekenweek (gisteren was ik in verband met de boekenweek trouwens in De taalstaat om over Haar vertrouwde gedaante te praten, luister het hier terug). In het artikel worden boeken met komkommers vergeleken. Ik citeer: 'Omdat de boekhandels maanden dicht waren, ligt in de winkel nog oude voorraad. De helft daarvan is min of meer gedateerd. "Boeken zijn geen komkommers en dus houdbaar, maar klanten verwachten nieuw aanbod na een periode van stilstand.' Het eerste dat we leren is dat alles wat geen komkommer is houdbaar is ('dus'), maar wat mijn aandacht trekt is 'min of meer gedateerd'. Welke boeken zouden min of meer gedateerd zijn? Kookboeken? Zelfhulpboeken? Memoires van politici en gangsters? Boeken over de herfst of kerst? En wat betekent min of meer in deze zin? Of zijn het romans die zich na een paar maanden al afkeerden van het heden? Dat is toch niet de bedoeling. Hoe dan ook wens ik jullie een vrolijke boekenweek.

 

 

29 mei

Ekster

Ik ving een ekster met mijn handen. De ekster was in de voetgangerstunnel gevlogen die het treinstation met het Mediapark verbindt en zag niet hoe hij of zij eruit moest - ik hoorde het geroep al voor ik haar of hem zag. Het dier was geïrriteerd maar het had ook iets vertrouwds, alsof we al eeuwen zo liepen, de trap af en daarna vrij.

 

 

28 mei

Commune van Parijs 

Het is vandaag 150 jaar geleden dat de Commune van Parijs werd neergeslagen. (Wat is dat? De revolutie in de praktijk gebracht. Zie Wikipedia.) Ik ontdekte net dat de film van Peter Watkins over de Commune online staat. Het eerste deel zie je hier, het tweede staat als link ernaast. Wel in het Frans dus als je daar niet zo goed in bent moet je even verder zoeken. Of lees dit over de film, die ook in werkproces de Commune nabootst, zo moesten de spelers hun eigen onderzoek doen. 

 

 

27 mei

Hazen 

Ik lees net dat het vandaag de feestdag is van Sint Melangell (gestorven in 590), de patroonheilige van de hazen. Ze was Iers en ging naar Wales om als kluizenaar te leven. Op een wandeling zocht een haas toevlucht onder haar rokken voor een jager, die een prins bleek te zijn (Brochwel Yscythrog) en haar een stuk land gaf, waar ze met een groep vrouwen ging wonen en waar alle wilde dieren veilig waren en tam werden.

 

 

26 mei

De burgemeester van Landsmeer heeft grootse plannen

Bron: Regiokrant Het kompas van vandaag   

 

 

25 mei

Wat echt is en wat niet

'Stel nu, lieve lezer, dat het allemaal toch andersom blijkt te zijn: de literatuur is echt en de gebeurtenissen die in onze levens en op het wereldtoneel plaatsvinden niet.'  Vandaag keer ik de zaken om in Trouw.

 

 

24 mei

Wat je ziet is voor even van jou en soms voor altijd 

We zouden bezit ook aan zicht (en voor andere dieren andere zintuigen) kunnen koppelen. Het land dat je ziet is van jou zolang je ernaar kijkt, maar niet alleen van jou, ook van de bij, de mot, de hond, de worm, de zwaluw. En als je wegkijkt en zij niet is het nog steeds van hen. Het zou realistischer zijn dan het nu geregeld is en misschien ook rechtvaardiger. 

 

 

23 mei

Benen 

 

 

22 mei

The novel in the age of Trump

En hier staat een mooie lezing van Ali Smith over de roman. 

 

 

21 mei

Regel wat betreft het zingen en schreeuwen in groepsverband

 

 

20 mei

Zakdoek

Jullie weten hoe het gaat, je rolt van het een in het ander, zo kwam ik terecht in de Nobelprijstoespraak van Herta Müller, jullie hebben hem destijds vast ook al gelezen maar waren hem net als ik een beetje vergeten en hebben zin om hem opnieuw te lezen, dat komt goed uit, want hij staat online en wel hier

 

 

19 mei

Hand 

 

 

18 mei

Handen 

 

 

17 mei

Zoöp

Vandaag nam ik een lezing op voor Zoöp, een heel interessant project van Het nieuwe instituut over een nieuwe (wettelijke) organisatievorm die ook het niet-menselijke vertegenwoordigt, waar al op verschillende plekken mee geëxperimenteerd wordt. Lees hier meer.

 

 

16 mei

Tekeningen

Alweer een tijdje geleden werkte ik de tekeningenpagina bij maar misschien hadden jullie dat nog niet gezien. Hier.  

 

 

15 mei

Een zwangere salamander

De paddentrek zit erop maar dat wil niet zeggen dat mijn taak er ook op zit. Dagelijks controleren Doris en ik de putten. Vanochtend vond ik een zwangere salamander en een wat grotere pad die met volle kracht mijn vinger pakte. Een zwangere salamander, wanneer maak je dat nou mee? En de pad die zich zo vastgreep raakte me ook, een mensenhand als strohalm. 

 

 

14 mei

De lente 

Op de website van de NOS lees ik een artikel met als kop 'Eerste doden van nieuw klimseizoen op Mount Everest'. Dat klinkt enthousiast, een beetje zoals het eerste kievitsei of de eerste haring, waar natuurlijk ook iemand dood voor moet, het zal bij de lente horen.

 

 

13 mei

Der naturen bloeme

In verband met iets wat nog komt kreeg ik Der naturen bloeme van Jacob van Maerlant toegestuurd. Een aanrader. Lees voor je het boek bestelt hier meer.

 

 

12 mei

Handelingen 

Vannacht werd ik wakker en bedacht ik dat het op plekken waar mensen vaak dezelfde handelingen verrichten, zoals op kantoren, maar misschien eigenlijk op alle werkplekken, goed zou zijn als er ook mensen aangesteld worden die veelvoorkomende handelingen uitvoeren zonder de inhoud. Dus bijvoorbeeld de computer aan en uit zetten, typen zonder betekenis, naar de koffieautomaat lopen en terug. Of die naast een docent op een school de lichaamshouding nadoen (niet overdreven, nonchalant en feitelijk). Als een soort hommage aan de absurditeit van het dagelijkse. Ik denk niet dat ik het ga uitvoeren, dat lijkt me ook best een klus, maar deel het beeld hier met jullie.  

 

 

11 mei

Maar niet voor elke 

Vandaag gaat de column in Trouw over geweldloosheid.  

 

 

10 mei

Nieuwe slaaphouding van Vachtje 

 

 

9 mei

Je kunt ook bovenop je vriendin gaan liggen 

 

 

8 mei

Dierentoekomst  

Ik zit het hele weekend in een conferentie over de toekomst van het samenleven met dieren, in Estland via zoom, of andersom. Het programma is gevarieerd, je kunt het hier bekijken (opgeven is denk ik te laat).  

 

 

7 mei

Er is weer een boek naar de drukker 

Het verschijnt al bijna

 

 

6 mei

Benjamin

Ik las Walter Benjamin: In het teken van Saturnus, een uitgave van Octavo met twee essays over Benjamin, eentje van Hannah Arendt en eentje van Susan Sontag. Het essay van Arendt is goed. Ik heb het ooit in het Engels gelezen, maar te snel, en kan het nu beter op waarde schatten. Sontag hadden ze er beter uit kunnen laten. Niet omdat het een slecht stuk is, maar omdat Arendt alles beter doet: haar essay is filosofisch veel sterker, maar persoonlijk ook - het is liefdevol op een onsentimentele manier. Natuurlijk heeft ze een voorsprong omdat ze een betere denker is en Benjamin plus alle figuren om hem heen goed kende. Maar ze heeft ook meer respect voor de tekst en de taal. En voor wat echt is. Om het essay van Arendt de moeite waard dus. 

 

 

5 mei

Animals in our midst

Onlangs verscheen Animals in our midst, een academische bundel over het samenleven met dieren, met de nadruk op hun actorschap. Ik schreef een hoofdstuk samen met Bernice Bovenkerk over actorschap van dieren en eentje alleen over zwerfkatten. De bundel verscheen open access, dat betekent dat iedereen de stukken gratis kan lezen. Hier.

 

4 mei

Tussen de regels

Ik werd door Oscar Kocken geïnterviewd voor de podcast Tussen de regels. Je kunt het hier beluisteren.  

 

 

3 mei

O en R 

 

 

2 mei

Gerrit 

 

 

1 mei

Mein Vogel 

Ik ben een beetje verslaafd aan het gedicht Mein Vogel van Ingeborg Bachmann, hier in het Duits en hier in Nederlandse vertaling, lees ook wel de Duitse.