archief
evameijer.nl

 

 

31 maart

Pas op voor veiligheid

Vandaag staat er weer een column in Trouw, over een voettocht naar de McDrive, Rousseau en onze hang naar veiligheid.

 

 

30 maart

'Laat je er wel een paar aan voor de vetbollen?'

 

 

29 maart

AD493

 

 

28 maart

BN'ers

In het dorp waar ik woon lijken veel mensen op oude of dode showbizzfiguren (denk aan Johnny Kraaijkamp senior, Henk Poort). Ze joggen of werken in hun tuin.

 

 

28 maart

Een eind aan het vissen

De vissen staan niet vaak in de belangstelling. Ze blijven toch een beetje een vergeten groep - we zien de varkens en de kippen en de konijnen in hun stallen en op transporten, maar de waterwezens niet. Misschien omdat ze minder knuffelbaar zijn of minder op ons lijken te lijken. Maar zo weinig lijken we nou ook weer niet op elkaar. Vissen maken vrienden, houden elkaar voor de gek, werken samen, voelen pijn en plezier, plannen hun toekomst en leren van hun verleden. Vissen die in viskwekerijen (erg woord) leven, kunnen zelfs depressief worden (bij zalmen is dat aangetoond, die doen dan soms ook aan zelfdoding). (Veel van de vis die je eet komt daarvandaan.) Ook is er geen regelgeving omtrent het slachten van vissen, waardoor er waarschijnlijk de meeste misstanden mee zijn van alle dieren en ze het meest lijden. Vandaag is het de World Day for the end of Fishing, en ik hoop dat jullie dit lezen en geen vissen meer zullen eten.

 

 

27 maart

Oproep

(Grote)stadsbewoners: er zijn stadsvogels die het nu zwaar hebben omdat de toeristen en scholieren weggevallen zijn, zoals duiven en meeuwen die gewend zijn in winkelstraten te foerageren. Kook eens wat rijst voor ze of schud een pak havermout leeg (of koop een paar zakken vogelvoer in de dierenwinkel). Ze zullen je dankbaar zijn.

 

 

26 maart

Een ander soort gedicht

 

 

25 maart

Tip

Patti Smith leest voor op instagram (ook te zien voor mensen zonder instagramaccount) en dat is de moeite waard, klik hier.

 

 

25 maart

De nieuwe rivier

In de zomer van 2018 schreef ik voor de lol een boek. Ik droomde veel over de personages: je kunt wel zeggen dat ik het grootste deel van het boek bij elkaar gedroomd heb. Hoewel het begon als iets voor mezelf, werd het op een gegeven moment een roman, of een magisch realistisch moordmysterie, of een eco-detective. En over een krappe maand verschijnt dit boek bij Das Mag en kunnen jullie het allemaal lezen. Hieronder plak ik de flaptekst, in verband met het verheugen.

‘De rivier spleet de aarde in tweeën. Weilanden braken doormidden, bomen raakten ontworteld, een enkele koe was te laat weg. Bocht na bocht werd door het land een lijn getrokken en toen de mensen ’s ochtends hun gordijnen openden lag zij daar, bruin en glanzend, ja, je zou kunnen zeggen trots, het uitzicht voor altijd veranderd.’

Er kronkelt een nieuwe rivier door Koraalboom. Wetenschappers vermoeden dat grootschalige boskap voor de lokale sojateelt de oorzaak is; dorpsbewoners denken aan wraak van de oude goden. Twee dagen nadat de Engelse journalist Janet Stone naar het dorp is gekomen voor een artikel over de rivier, wordt boer Hugo Frys vermoord. Wanneer Janet op onderzoek uitgaat, komt ze erachter dat het land wordt opgeslokt door veel meer dan de rivier.

De nieuwe rivier is een hallucinante eco-detective, waarin Eva Meijer een volstrekt originele wereld schetst. Een wereld om in te verdwijnen, met de sporen van Jorge Luis Borges en David Lynch.

 

 

24 maart

De neergang

Vandaag neem ik deel aan een Deense conferentie (onder de paraplu van een documentairefestival) over The descent of man, die niet in Denemarken maar in het digitale luchtruim zal plaatsvinden. Jullie kunnen hem gratis bezoeken, zie hier het programma. Via facebook zijn de presentaties live te volgen (link bovenaan de pagina).

 

 

23 maart

Ook in tijden van corona is Land Art impopulair

We bezochten het Obervatorium van Robert Morris.

Het was er zoals verwacht stil.

Het is ook leuk voor honden.

Een ander soort land art.

De enige andere bezoeker bleef in zijn auto, voor 0,5 cent per seconde.

 

 

22 maart

Het is de natuur

Voor filosofieblog Bij nader inzien schreef ik een stuk over corona, natuurcultuur en de gezondheid die we delen met andere levende wezens. Hier.

 

 

21 maart

Heel en half bestaan

 

 

20 maart

The green fog

Is hier online te bekijken - voor wie iets vreemds moois wil zien.

 

 

19 maart

De stand van zaken

1. Elke tien minuten rijdt er een lege bus langs.
2. Hardlopers zeggen geen hallo meer maar geven een hoofdknik.
3. Onderweg met de honden zag ik een appaloosa falabella en een zeilboot die Epicurus heette. Ook waren er ouderen die geen anderhalve meter afstand hielden.
4. Vanochtend hoorde ik dat zes mensen die ik ken (die niet allemaal elkaar kennen) het hebben.
5. Ik steek vaak mijn duim op (naar vuilnismensen, buschauffeurs).
6. Op facebook merkte iemand op dat we een samenleving van pensionado's geworden zijn. Ik zag dat de eerste dagen ook: fietstochtjes, theedrinken in de tuin en vooral veel tuinieren. Maar vandaag zie ik alleen nog kinderen en jongeren op straat. Alsof zij de boel overgenomen hebben.
7. Het schijnt dat de honden in Italië het zalig hebben - ze worden de hele dag door mensen uitgelaten (alleen met een hond mag je nog naar buiten, of voor de boodschappen).
8. Veel huisdieren zitten ook de hele dag thuis te wachten, net als veel dierentuindieren.
9. Gisteren luidden de kerkklokken een kwartier lang. Ik dacht dat er iemand overleden was, maar het was voor steun.
10. Ik bakte een krentenbrood en hou me nog steeds bezig met het overzetten van padden.
11. Elke tien minuten rijdt er een lege bus langs.

 

 

19 maart

Olli is begonnen met een nieuwe kuil

 

 

18 maart

Cleaning

Hoi allemaal! Wat doen jullie om de boel na het boodschappen doen goed schoon te maken? Ik lik alles af - deurklinken, fietsstuur, boodschappen en spoel dan mijn mond met bleek. Maar ik hoorde dat je daar ook goed een vaatwastablet voor kunt gebruiken, dat is beter voor je tanden (dan moet je wel je hoofd een beetje heen en weer en op en neer schudden). Oké, nu ga ik de voordeur doen!

 

 

17 maart

Kijktip

Op de website van het IDFA zijn veel documentaires uit de afgelopen jaren gratis te bekijken.

 

 

17 maart

Meten en weten

Vandaag staat er weer een column in Trouw, ditmaal over de paddentrek, Foucault, studentenevaluaties en corona.

 

 

16 maart

Natuurcultuur II

 

 

16 maart

Ook nog wat tips voor kinderen

Een rap maken en opnemen over het dagelijks leven, stop motion filmpje maken van speelgoed/meubels/dingen die gaan leven (met digitale camera, kun je in iMovie makkelijk achter elkaar zetten), tafereeltjes maken (een soort situaties met poppen en spullen) en daar een verhaal over vertellen, soorten gras op een klein veldje in kaart brengen, collages maken / ansichtkaarten van collages maken, vlechtbroodjes maken, mediteren/kinderyoga, zandkastelen bouwen van modder (als je een tuin hebt), een krant maken (of samen een weblog bijhouden, bedenk wel een thema), familieleden interviewen over het verleden (kan via FaceTime), je kunt ook ergens een museum van maken (museum van de toekomst of van gevoelens en daar dan een kamer/kast voor inrichten), het hangt natuurlijk wel een beetje van de leeftijd af.

 

 

15 maart

Dingen om te doen als je thuis zit (vul zelf aan)

1. Ontbijt in je mooiste kleren met je mooiste servies.
2. Stuur je oude tante een brief.
3. Bel iemand van vroeger.
4. Teken iets na uit je huis (een koffiekopje of de boom voor je deur).
5. Plant zaadjes in de tuin of in de randen groen in je straat. (Bestel gratis zaadjes.)
6. Maak foto's van de tien belangrijkste objecten (of kledingstukken) die je bezit.
7. Doe je belastingaangifte (dan heb je dat gehad).
8. Maak een wikipediapagina voor een vergeten/niet-vergeten vrouw.
9. Leer je huisdier een trucje (zoek bijvoorbeeld op clickertraining).
10. Schrijf een toespraak over de staat van het land (10 b. en neem die op).
11. Leer tellen in een vreemde taal.
12. Maak een lijst van belangrijke jeugdherinneringen / schrijf een brief aan je vroegere zelf.
13. Lees een roman die al een tijd in je kast staat.
14. Zing elke dag een lied.

 

 

14 maart

Het lage land

 

 

14 maart

MANCEPT

Ook dit jaar organiseer ik met Josh Milburn en Angie Pepper een MANCEPT panel (Manchester, 9-11 september). De call for abstracts opent snel, hier vast de aankondiging:

Agency, Domination, and Resistance: Animal Rights in an Unjust World

Since at least the 1970s, ethicists have taken seriously questions about the moral status of animals, and, since at least the 1980s, ethicists have taken seriously the possibility that animals have rights. In the 2000s and especially 2010s, however, philosophers and political theorists have started to ask recognisably political questions about human relationships with animals, in addition to the questions that have traditionally concerned moral philosophers. Some of the new questions asked by this literature concern the agency of animals: how they do exercise it in an unjust world, and how they could exercise it in a just world; but also what kinds of agency (if any) animals can exercise, and what the normative significance (if any) of such exercise is.
These questions are given extra relevance by the fact that in biology and ethology new studies about animal languages, cultures, cognition and emotion are published weekly, showing that animals’ inner lives and social relations are more complex than previously assumed. They are furthermore especially urgent because we live in an age in which humans increasingly dominate the lives of large numbers of other animals.
We propose a workshop to try to get to the bottom of such questions, which we believe underlie many of the most interesting issues currently explored by political philosophers and political theorists addressing animals: the political representation and voice of animals; animals as labourers and workers; animals as citizens or members of our political communities; animals as property and/or holders of property; differences (if any) between ‘wild’ and ‘domestic’ animals; real-world versus ideal-world theorising about animals; and more.
Bringing together scholars with a stake in the question of animal agency and those who are only beginning to address the issue, this workshop will ask questions including, but not limited to:
• What is the nature and normative significance of animal agency? Are animals political agents? Moral agents? ‘Linguistic’ agents?
• What does it mean to oppress and dominate animals? Are all instances of oppression and domination problematic? Do they all violate rights? Are they all harmful?
• Do animals resist? What is the normative significance of this? Can and should humans resist on their behalf (or with them)? How can humans resist?
• Can animals exercise political agency? How can and should animals’ voices be heard in democratic politics, if at all? How can and should their perspectives and/or interests be represented?
• Do animals’ capacities of agency, if any, afford them new rights? To property? Democratic representation? Control over their own lives and spaces?
• What does animal agency mean for the roles that animals do and could play? For working animals? For companions? What normative significance might the agency of wild animals possess?
Workshop convenors: Angie Pepper (University of Roehampton); Eva Meijer (Wageningen University & Research); Josh Milburn (University of Sheffield).

 

 

13 maart

Ondertussen

Ondertussen krijgen de struiken en heggen in de tuin kleine groene blaadjes, ze leggen een waas over de bruine wintertakken; zijn de vogels van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de weer; zijn de meeste padden gelukkig overgestoken; krijgen de parken en natuurgebieden weer op een nieuwe manier diepte (vanwege dat groene waas, dat her en der geel en wit is); ligt de oude hond graag op het plaatsje zodra de zon zich laat zien; mistte het vanochtend, voor het eerst sinds we hier wonen, wat alles iets geheimzinnigs gaf.

 

 

12 maart

Grootste showroom met urnen van Noord-Holland

 

 

11 maart

Tijd is onderdeel van vandaag, niet alleen hoe je het voorbijgaan van een dag meet

In het verhaal 24-Hour Dog (uit The world and other places) beschrijft Jeanette Winterson vierentwintig uur met een pup. 'He found me out,' schrijft ze – hij begreep me, hij ontdekte iets aan me, hij vond me. Honden doen dat. Ze zien iets in mensen dat mensen zelf moeilijk kunnen zien, iets wat ze vergeten zijn of waarvan ze denken dat het niet zo belangrijk is. De hoofdpersoon brengt het hondje na die dag samen terug naar zijn moeder, omdat ze het niet aankan.
Honden begrijpen ook iets van de tijd, schrijft Winterson, iets waar mensen normaal gesproken aan voorbij gaan. ‘Time is part of today, not simply a measurement of its passing.’ Olli en ik zitten op de bank, het is nog vroeg. Straks gaan we wandelen, daarna vangt de dag aan, moet ik weg, kom ik weer terug, moet ik weer weg. Maar nu zitten we hier, samen. En dit nu, dit hier, is van ons samen. (En van ons allebei niet: het houdt ons vast, wij kunnen het niet vasthouden.)

 

 

10 maart

Rokje

 

 

9 maart

Padden

Gisteravond begon de paddentrek in het dorp waar de honden en ik sinds een maand wonen. Ze zaten overal: midden op de stoep, midden op de weg. Ik heb het niet eerder meegemaakt in een toch min of meer stedelijke omgeving, het was net een film van David Lynch (hoewel ze daarin groter zouden zijn). Vanochtend zaten ze nog her en der op de weg, de mannetjes op de vrouwtjes, die er helemaal geen zin meer in hadden. Ik heb er een heel aantal naar de kant gebonjourd, ik weet ook niet precies waar ze heen willen, maar dan zijn ze in elk geval veilig.

 

 

8 maart

Dag Keswick

 



8 maart

Hond-eend

In een boom op het parkeerterrein van sportschool Frits van der Werff in Hoorn woont een kraai die kan blaffen en kwaken.

 

 

7 maart

Het meer en het theater





 

 

7 maart

Zilver

Lyzzick Hall is een vintage sjiek hotel, met een bubbelbad dat in de jaren tachtig ongetwijfeld het nieuwste van het nieuwste was en een klein zwembad in een soort erker, van waaruit je de bergen ziet (of de bergen jou). De kamers zijn comfortabel en ruim; de mijne kijkt uit op een kleine binnentuin. Achter het hotel loopt een rustige weg die naar het stadje leidt, het theater waar ik moet optreden is ongeveer anderhalf uur lopen. Tijdens korte reizen loop ik het liefst, dan krijg ik meer mee van de omgeving en geef ik mezelf gelegenheid om te landen. De lucht is hier fris, de mensen zijn vriendelijk, en er is veel ruimte. Er zijn weilanden met hoogzwangere schapen, steeds omgeven door de bergen. Terwijl ik afdaal zie ik het meer waaraan het theater ligt al, het lijkt van zilver.

 

 

6 maart

Aan de voet van de Skiddaw











 

 

5 maart

Preston, Penrith, Keswick

Het regent in Londen. Terwijl mijn collega's zich opmaken voor het Boekenbal en de komende boekenweek, ben ik op weg naar het Lake District voor een optreden op het Words by the Water festival. Reizen brengt altijd een zekere melancholie met zich mee - voor alle plekken waar je naartoe gaat verlaat je andere, en zijn er plaatsen waar je niet bent, of misschien gaat het gewoon over thuis zijn, weggaan, terugkomen. In Engeland kom ik vaak, en al lang, het zal met landen net zo zijn als met interesses: je wordt erdoor geadopteerd zonder dat je precies weet waarom en je kunt er weinig aan doen (misschien is deze melancholie ook wel een soort liefde). Op het land dat ik uit het raam van de trein zie regent het ook, en worden heuvels bomen, bomen riviertjes, riviertjes steden, gescheiden door land en heggen, en alles is groen en grijs (of bruin).

 

 

4 maart

Wolk vangen

 

 

3 maart

Winter missen

Vandaag staat er weer een column in Trouw, ditmaal over het missen van de winter.

 

 

2 maart

Champ

 

 

1 maart

Stil, stiller, stilst

Het Nederlands heeft geen woord voor silencing. Er is tot zwijgen brengen, maar dat heeft niet hetzelfde bereik – het is wel shut up maar niet zozeer mute. Het is wel in een debat iemand naar het aanrecht verwijzen en niet het structureel verstillen van bepaalde groepen (ze zo verstillen dat het lijkt alsof ze altijd stil waren, ze bedekken met stilte als een laag verf, zodat niemand kan meer zien wat eronder zat, tot mensen zijn vergeten dat er wat onder zat en pas als iemand eraan gaat krabben, doelbewust en met een fanatisme dat de mainstream niet begrijpt zal het weer aan het licht komen).