archief
evameijer.nl

 

 

27 juni

Op een dag

Op een dag besloten alle dieren tegelijk om stil te zijn. Ze voelden een groot verdriet maar konden het niet onder woorden brengen. Dus waren ze stil. De mensen merkten het eerst niet op, omdat ze zelf zo veel praten, maar het nieuws verspreidde zich en toen voelden de mensen het verdriet ook, of een ander verdriet dat erop leek, en waren ze ook stil. De bomen waren al stil, maar voelden zich solidair, net als het gras. En de lucht en het water en de wind. De zon en de maan konden niet stil zijn, dan houdt alles op, die moeten altijd met elkaar blijven praten. Maar ze luisterden.
De dieren gingen na een tijdje vanzelf weer praten, net als de mensen, dat moet nou eenmaal, maar de stilte verdween nooit meer helemaal. Zelfs in het zingen van de vogels en het zoemen van de muggen zat iets stils. Ze raakten er ook nooit helemaal aan gewend. Het was iets moois, besloten ze, en ook iets ergs.  

 

 

25 juni

Tante Yvonne 73 

 

 

24 juni

Balanceren

Ik droomde dat ik op een stoel zat die met twee poten op een andere stoel balanceerde, het voelde alsof ik in een nest zat dat tussen twee takken hing, vrij en licht.

 

 

23 juni

Nog een keer Olli

 

 

22 juni

Mijn lieve vriend Olli 

 

 

21 juni

In deze woorden

Vandaag gaat de column in de NRC over mijn vader

 

 

19 juni 

Samen

Olli loopt steeds slechter. Hij kan moeilijk opstaan, zijn liefste activiteiten zoals zijn buik koelen in het water en kuilen graven in de tuin lukken niet meer. Hij wil ook niet meer zonnebaden. Maar hij zoekt overal een oplossing voor. Hij heeft bijvoorbeeld een nieuwe techniek om van de bank te komen, en blijft altijd opgewekt. Ik hou zijn kauwstaaf vast tijdens het kluiven. Ik had al heel veel waardering voor hem, hij is heel lief en heel wijs en ondanks alles wat hij meegemaakt heeft, heeft hij zijn vertrouwen in anderen niet verloren. Maar ook in deze levensfase is hij weer echt een voorbeeld. Niet opgeven, gewoon doorzetten. Het is geen slechte tijd voor hem, hij is niet meer bang, en eten is fijn, net als slapen. En we zijn samen. 

 

 

18 juni

Samen slapen in het houten huis 

 

 

18 juni

Over de macht van de agroindustrie 

In de NRC schrijft Tom-Jan Meeus over de macht van agrobedrijven. Ze sturen niet alleen de boerenprotesten, die radicaal worden genoemd maar in feite conservatief zijn, maar beďnvloeden ook politieke besluiten en de publieke opinie, onder andere door bepaalde televisieprogramma's te sponsoren. Lees het hier. Mensen vragen me vaak of mensen beter kunnen leren met dieren om te gaan, of dat er iets egoďstisch in de mens zit. Maar hoe mensen zichzelf en hun belangen begrijpen is voor een groot deel gevormd door economische structuren. Als die veranderen verandert de publieke opinie mee.  

 

 

17 juni

Hoop leren

Mijn artikel 'Learning Hope in the Anthropocene: The Party for the Animals and Hope as a Political Practice' is eindelijk verschenen in Animal Studies Journal. Lees het hier.

 

 

16 juni

Droom maar

Hier

 

 

15 juni

Het echte Twiske

In Het Twiske werd ik aangesproken door een oudere wielrenner die me vroeg waar Het Twiske was. Hier, zei ik. U bevindt zich erin. Nee, zei hij, het echte Twiske. Echter dan dit wordt het niet, zei ik. Nee, zei hij, ik bedoel het centrumpje. Ik beschreef het gebied, en noemde een aantal plaatsen die me aan het woord ‘centrumpje’ deden denken. De man was niet blij met het feit dat er verschillende ingangen waren met parkeerplaatsen, ik denk dat hij bij een parkeerplaats had afgesproken. Maar Amsterdam is daar, vroeg hij, en wees in de richting van Purmerend. Nee, zei ik, daar. Ik fiets wel een rondje, zei hij. Het is er mooi weer voor, zei ik. Hij knikte aarzelend en vertrok in de richting van Purmerend. 

 

 

15 juni

Nog een foto uit Zagreb

 

 

14 juni

Iets hoopvols

Een bomenambulance helpt bomen in de buurt van Amritsar in Noord India

 

 

11 juni

Orgel Sonate No. 4, BWV 528: II. Andante [Adagio] van Bach op de piano door Víkingur Ólafsson

Hier

 

 

10 juni

Toffie 

 

 

9 juni

Samen slapen in de UFO  

 

7 juni 

Kiezen voor een ander perspectief

Een nieuwe column in de NRC

 

 

3 juni

Dieren moeten meepraten over de toekomst van de landbouw

Voor het FD schreef ik een artikel over dierenpolitiek, lees het hier