|
||
| 30 juni Namen en status Bij het verwijzen naar bekende mannen volstaat de achternaam vaak, bij vrouwen niet. Zo noemen eerstejaars studenten vaak braaf alle filosofen bij hun achternaam, maar De Beauvoir is dan ineens 'Simone'. (Ze schrikken dan ook weer braaf als ik ze erop wijs.) Vandaag stond er een artikel over in de krant, waarin wordt uitgelegd hoe het komt en wat de gevolgen ervan zijn. Klik.
29 juni Wie gaat er mee ![]()
28 juni If we could talk to the animals Eind vorig jaar sprak ik met natuurjournalist Brandon Keim over mijn onderzoek. Hij heeft nu een mooi essay geschreven over kijken en luisteren naar dieren en hun politieke vertegenwoordiging. Je kunt het hier lezen.
27 juni Tip In het Amsterdam Museum is vanaf vandaag een expositie te zien met werk van mijn zusje. Streetwear & identiteit, klik hier voor meer informatie en bezoek dat museum.
26 juni Pizzalover Mijn buurjongen kreeg post met de aanhef 'pizzalover'. Er staan al tijden steigers om het huis - het zou drie weken duren, we zijn nu in de zesde maar de woningstichting reageerde niet op de mail waarin ik vroeg of ze ooit nog weggingen en het is dus maar de vraag of ze ooit nog zullen gaan. Misschien is het moment voorbij. Het moment: dat kader of raam waarin a of b plaats kan vinden. Momenten gaan voorbij en dan zit je weer in de dikke stroom van de tijd, waar je je mond moet houden. Tijd wordt niet voor niets vaak met modder vergeleken. De buurjongen stampt, hij is blond en werkt 's nachts. Wat hij doet ben ik vergeten te vragen. Ik had meer interesse kunnen tonen. De honden slapen. Er komen geen schilders meer op de steigers, er hoeft dus niet geblaft. Ooit woonde er een mannetje hierachter dat vaak boos was. Hij bouwde schepen op het dak met gevonden stukken hout en zeilen van spijkerbroeken met afgeknipte pijpen en bracht me soms een plastic zak met koude pizza. 'Voor de hond.' Hij is verdwenen. Misschien is hij in Italië gebleven, waar hij vandaan kwam, niemand weet het, hij is weer opgegaan in de omgeving. Zijn huis is ontruimd, het schip is afgebroken, de spijkerbroeken zijn weggegooid.
25 juni In de tuin van mijn tante ![]() ![]() ![]() ![]()
24 juni Dierentuinbezoeker, kijk naar jezelf Voor Knack schreef ik een stuk over Rani, de leeuw die donderdag doodgeschoten werd in dierenpark Planckendael - en over de problemen met dierentuinen. Het is hier te lezen.
24 juni Nieuwe boeken ![]() ![]() Eind augustus verschijnen de Duitse en Engelse vertaling van Het vogelhuis. In het najaar verschijnt eindelijk ook de Nederlandse vertaling van natuurklassieker Pelgrim langs Tinker Creek, een boek waar ik in mijn boekenweekessay voor de NRC over schreef (het werd diezelfde avond nog aangekocht door Atlas Contact). Tevens verschijnt Charles' Angels, een boek over de vrouwen met wie Darwin correspondeerde. Hiervoor schreef ik een hoofdstuk over Frances Power Cobbe. Begin volgend jaar verschijnen twee nieuwe boek van mij: eerst het essay De grenzen van mijn taal, over depressie, en daarna Voorwaarts, een roman. Maar over die twee later meer.
23 juni Donderdag zag ik drie heel oude honden ![]() Dit was er een van.
22 juni En voor alle natuurprofeten-in-spe onder u De wildplukwiki.
21 juni Gusto Gräser ![]() Natuurprofeet Gustav 'Gusto' Arthur Gräser was een van de grondleggers van de commune in Duitsland. Op zoek naar meer informatie over zijn leven, kwam ik op de volgende website terecht, die qua vormgeving en inhoud veel andere websites overtreft - klik. Kijk vooral bij Ideenwelt en Personenindex om een indruk te krijgen.
20 juni ![]() ![]()
19 juni Slakken zijn ouder dan bergen.
18 juni De Brief Mogen vrouwen ook iets zeggen als het over vrouwen gaat?
17 juni De moeder de vrouw vervolgd Vrijdag schreef ik op Facebook een verontwaardigd stuk over het thema van de boekenweek, en ik was niet de enige. Het regende overal reacties. Daar is een actiecomité en een brief uit voorgekomen die morgen in de NRC en De Morgen zal verschijnen, met 283 handtekeningen van schrijvers en andere boekenmensen eronder (en er komen nog steeds namen binnen), en allerlei andere actieplannen. Het zal een roerige boekenweek worden - en we zien uit naar de reactie van de CPNB. (Het gaat natuurlijk niet om de CPNB, maar om de onderliggende patronen: vrouwen worden in de literaire wereld net als elders al eeuwenlang niet serieus genomen, genegeerd, beledigd en gekleineerd - en daar is dit alleen een volgende uiting van.)
16 juni De hortensia's veranderen graag van kleur ![]() Eerst waren ze roze, of blauw, dat weten mijn ouders niet meer precies, maar ze waren zeker niet allebei.
15 juni De baarmoeder de vrouw De Stichting CPNB viert dit jaar wederom de male gaze. Het thema is De moeder de vrouw (dit is geen grapje), en zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay worden geschreven door mannen - namelijk Jan Siebelink en Murat Isik. Want je kunt natuurlijk wel goed over vrouwen schrijven, maar vrouwen zelf laten schrijven is weer wat heel anders (klik hier voor een korte samenvatting van waarom dit problematisch is). Ik weet wel meteen wat leuke acts voor het boekenbal: 1. mannelijke schrijvers baren boeken op het podium, 2. iets met een aanrecht, 3. vrouwen met papieren zakken over hun hoofd beelden huiselijke scenes uit (pantomime?), 4. een interview met een mannelijke schrijver over zijn moeder, 5. iets met Mai Spijkers, 6. niet-witte vrouwen beelden een vruchtbaarheidsritueel uit (moderne dans), 7. een jonge schrijver (m) leest voor uit zijn boek over zijn ex (de moeder van zijn kinderen). De dresscode volgt normaal gesproken het thema; ik ga denk ik als pollepel, schort, Heleen van Royen, of gewoon naakt gedoopt in menstruatiebloed.
14 juni Bijna raak ![]()
14 juni De geschiedenis herstellen Het urinoir van Duchamp is niet van Duchamp, maar van Elsa von Freytag. Lees maar.
13 juni Over de Yoruba en gender De kop lijkt me overdreven - gender is een westerse uitvinding - omdat je daarvoor alle niet-westerse culturen onder de loep zou moeten nemen, maar dit interview van OneWorld met socioloog Oyèrónke Oyèwùmí over gender bij de Yoruba (in Nigeria) is wel heel interessant. Ze vertelt bijvoorbeeld dat de Yoruba geen genderaanduiding gebruiken bij het spreken over familieleden (niet broer en zus maar kinderen) en dat verhouding hiërarchisch zijn in de zin dat oudere mensen meer rechten hebben, en niet mannen. Je kunt het hier lezen.
12 juni Pootje ![]()
11 juni Over de dieren in deze tijd Goed nieuws: van de NWO kreeg Bernice Bovenkerk een VIDI beurs om onderzoek te doen naar het handelen van dieren in het antropoceen. Ik zal me als postdoc-onderzoeker vanaf september vier jaar buigen over de filosofische aspecten van agency van dieren. Meer over het onderzoek lees je hier en hier.
10 juni Emma Turner ![]() Iemand schreef me over Emma Turner (1867-1940), een Engelse vogelfotograaf en -schrijver. Ze was de eerste vogelonderzoeker op Scolt Head Island van 1924-25. Ze beschermde daar de vogels en hun eieren en deed in woord en beeld verslag van hun levens en het landschap, en van uitdagingen, zoals het gebrek aan drinkwater. Ze droeg meestal een hoed, zoals je ook kunt zien op de foto, en was altijd in gezelschap van haar trouwe honden. Samen woonden ze op een door haarzelf ontworpen woonboot. Met onderstaande foto won ze de gouden medaille van de Royal Photographic Society. ![]() Meer over haar werk lees je hier of hier.
9 juni Morgen 'Straks ga ik stofzuigen,' zei ik door de telefoon tegen mijn vader. 'Of morgen.' 'Ik zou het morgen doen,' zei hij.
8 juni De dingen die we wel en niet kunnen bewaren ![]()
7 juni Wakker Ik droomde dat Doris weggerend was. Het was in een vestingstadje in de herfst, overal lagen bladeren. Ik rende om de gebouwen heen en riep haar. Ik voelde me schuldig omdat ik het commando 'blijf' niet gegeven had en ze nu in haar eentje was - mijn stem was al schor van het schreeuwen. Doris is echt weggelopen, twee keer, uit het park, sindsdien heb ik deze dromen. Ik wist in de droom dat ze eerder terug was gekomen, maar wist ook zeker dat ze in deze droom niet meer bij me zou komen. Toen kwam ik op het lumineuze idee dat dit een droom was en niet echt, en dat Doris gewoon bij me in bed lag. Ik werd wakker en daar lag ze inderdaad, ze was blij dat ik weer wakker was, zoals elke ochtend.
6 juni Dieren in beweging Vanavond is de laatste bijeenkomst van de OZSW werkgroep dierethiek van dit schooljaar en voor de verandering is die openbaar toegankelijk. Sandra Swart (Stellenbosch University) en Pete Porter (East Washington University) zullen een lezing geven over respectievelijk diergeschiedenissen in Zuid-Afrika en dieren in film. Het begint om 19 uur en zal plaatsvinden in de Vondelzaal van de bibliotheek van de UvA (Spui 425).
5 juni Even lekker van het uitzicht genieten ![]()
4 juni Lozano In Edinburgh zag ik een tentoonstelling van Lee Lozano (1930-1999). De schilderijen vielen een beetje tegen (veel schilderijen van piemels), maar haar sociale experimenten zijn interessant en om haar biografie moest ik lachen. Zo deed ze een performance / sociaal experiment waarin ze twee maanden niet met vrouwen communiceerde. Om onduidelijke redenen zette ze dit experiment voort tot aan haar dood.
3 juni Onderhoud ![]() ![]()
2 juni Omkeringen 1. Reizen is een goede metafoor. Een reis is iets om te volbrengen, je komt onderweg verschillende uitdagingen tegen en terecht in nieuwe vreemde situaties maar uiteindelijk kom je weer thuis.
1 juni Ontmoetingen met een berg ![]() ![]() ![]() ![]()
|