weblog
                    archief

 

donderdag 30 juni

Veldje

Een paar straten verderop ligt een veldje waar wilde bloemen groeien. Voor het veldje staat een brievenbus, zo'n groene. Er staat niets op; geen naam, geen nummer.
Misschien moet ik het veldje schrijven, maar wat zou ik schrijven? Iets over het weer, de stand van het gras, een pas ontdekt insect.

 

 

woensdag 29 juni

Aarzelend

Het was warm in de coupé, de airconditioning werkte niet. In het zitje naast me zaten twee stellen tegenover elkaar die elkaar niet kenden. Ik noem ze voor het gemak stel a en stel b. Stel a sprak over het avondeten en stel b sprak over een werkgerelateerde kwestie. Op een zeker moment zei de man van stel b iets wat opgevat zou kunnen worden als een antwoord op de vrouw van stel b, maar ook als een antwoord op de vrouw van stel a, die net een vraag had gesteld, waardoor stel a stilviel en naar man b keek, die zich van niets bewust doorpraatte tegen vrouw b, waarna stel a aarzelend het gesprek hervatte.

 

 

dinsdag 28 juni

Onbehagen in de cultuur

Vanaf vandaag ben ik officieel buitenlander, uit solidariteit met alle buitenlanders uit alle buitenlanden (wie is er tenslotte geen buitenlander) en in reactie op de stupide, kortzichtige en onfatsoenlijke uitlatingen van meneer Verhagen. Ik waarschuw u maar vast: ik neem buitenlandse ziektes met me mee.

 

 

maandag 27 juni

Tante Yvonne

 

 

zondag 26 juni

Voorwaarts!

Het Boijmans wordt vanmiddag bezet, vanavond kun je meelopen in de Mars der Beschaving, en morgenmiddag is er een demonstratie op het Malieveld. Alle informatie is hier te vinden. Als je kunt: loop mee. En deze petitie moet je even ondertekenen. (De gevolgen zijn hier te vinden.)

 

 

zondag 26 juni

'Je lijkt wel een hond,' zei ik tegen de hond.

 

 

zaterdag 25 juni

Het kotsmeisje

In de trein zat een groep meisjes te zuipen. Hun haar was geblondeerd, ze hadden nepnagels en zwaar opgemaakte ogen, droegen bomberjacks, Uggs en strakke spijkerbroeken. De meisjes dronken Wieckse Rosé en Passoa uit blikjes. Tussen het drinken door deden ze Lingo na met vieze woorden.
Naast me zat iemand die ze het kotsmeisje noemden (‘Maar je bent toch de volgende dag met een bos bloemen langsgeweest?’ ‘Nee, met een fles Nivea’). Het kotsmeisje had een dikke laag pancake op haar gezicht. Ze was pas aan haar eerste blikje en ze hield haar blik strak gericht op haar telefoon, alsof dat haar zou helpen.

 

 

zaterdag 25 juni

Inktvissen

Inktvissen zijn slimme dieren. Ze gebruiken bijvoorbeeld schalen van kokosnoten om zich tussen te verstoppen, ze gebruiken gereedschap om prooien te vangen en ze staan er bekend om dat ze uit aquaria ontsnappen (of 's nachts uit hun aquarium klimmen, de vissen uit het naastgelegen aquarium opeten en weer terugklimmen).
Na een schietoefening op zee spoelden er veel dode inktvissen aan in Spanje, en naar aanleiding daarvan is onderzocht welk effect geluid heeft op deze dieren. Uit dat onderzoek is gebleken dat de dieren letterlijk kapot gaan. 'Exposure to low-frequency sounds resulted in permanent and substantial alterations of the sensory hair cells of the statocysts, the structures responsible for the animals' sense of balance and position' (meer hier).
Er zijn meer zeediersoorten die last hebben van geluidsvervuiling (ook dieren die voor hun communicatie afhankelijk zijn van geluid, zoals dolfijnen en walvissen).

 

 

vrijdag 24 juni

Almere

 

 

donderdag 23 juni

De jager en de slager

 

 

donderdag 23 juni

De kat en ik

En dat we op een ochtend wakker werden en merkten dat we elkaar waren geworden, en niemand die het begreep behalve wij.

 

 

woensdag 22 juni

De vrijheid

 

 

 

woensdag 22 juni

De bunzing en het vosje

 

 

 

dinsdag 21 juni

In de rondte

De komende tijd organiseer ik samen met Harry Zevenbergen een serie optredens onder de titel In de rondte. We staan dan met zes mensen (dichters, singer-songwriters en schrijvers) op het podium, en lezen en zingen om beurten. Hierbij spelen we soms met elkaar mee.

Bevestigde data zijn:
5 augustus Centraal Station Den Haag
25 september Theater Dakota Den Haag
27 oktober BorderKitchen Den Haag

Afgelopen zaterdag was de eerste, op het Escamp Festival. Foto's daarvan zijn hier te bekijken. En de facebookpagina is hiero.

 

 

maandag 20 juni

Kleuren

Kijk, het is makkelijk om wat te schrijven, nu staat er al iets. Maar wat staat er? En moet er iets staan? Mijn computer is oud en moe maar trouw. Wat ik alleen zo vervelend vind van dat rondje dat draait is dat de kleuren op hun plek blijven.

 

 

zondag 19 juni

Eigenlijk kan tijd niet omdat het niet kan dat alles steeds meer wordt maar waarom zou alles niet steeds meer kunnen worden?

 

 

zondag 19 juni

Je weet toch dat ik niet hou van vergeten

Kijk, ze hadden beloofd dat er een antwoord zou zijn maar dat was er niet en toen werd ook de vraag vergeten.

 

 

zaterdag 18 juni

Een hommelachtig dier

Ik zat in de tram die ik altijd nam en dacht aan toen ik die tram altijd nam en dat het toen niet beter was dan nu maar dat wel lijkt.
Daarna dacht ik aan het hommelachtige dier dat ik een tijdje geleden in mijn tuin vond. Het dier legde eieren en was duidelijk in nood maar ik wist niet hoe ik haar kon helpen, behalve door haar schaduw te bezorgen, maar ze kroop steeds weer in de zon. Dat ze stierf kwam toch nog als een verrassing en toen ze dood was, leek ze donkerder en dunner dan toen ze leefde.

 

 

vrijdag 17 juni

Money

Als je dit weblog graag leest, kun je overwegen een donatie te doen (de knop zit op de muziekpagina, aan de rechterkant). Daarnaast zijn er nog steeds cd's te koop, als je dan toch op de muziekpagina bent, zoals bijvoorbeeld de luxe editie van Het heden. Als je liever naar dingen kijkt dan naar dingen luistert, kun je overwegen een print van een foto aan te schaffen (prijzen op aanvraag).
Tenslotte is er de mogelijkheid een lied op maat te bestellen, voor je oma die tachtig wordt, je geliefde, of jezelf.

 

 

donderdag 16 juni

Een regenachtig liedje

 

 

woensdag 15 juni

Barbara

In een van de binnentuinen is iemand jarig. Ze heet Barbara en ze zingen voor haar, in het Engels. Ik ken ze niet; ik ken Barbara niet en haar vrienden ook niet. Ze zou iedereen kunnen zijn, maar dat is ze niet, ze is iemand. Misschien lijkt ze op me, misschien zouden we vrienden worden als we elkaar ergens zouden leren kennen. Maar ik denk niet dat we elkaar ooit zullen leren kennen.

 

 

dinsdag 14 juni

Lieveheersbeestensoap

Er zaten twee lieveheersbeesten te kussen op de kruk (ze zaten echt te kussen, anders kan ik het niet omschrijven).

Toen kwam er een derde lieveheersbeest aan.

Z/hij liep naar de kussende diertjes toe, maar ze reageerden helemaal niet op haar of hem.

Dus toen ging het derde lieveheersbeest maar verder.

 

 

maandag 13 juni

Mannetje met een oog

Ik haat Pinksteren, denkt het mannetje.

 

 

zondag 12 juni

Meer dingen

De dingen in mijn huis die van oma geweest zijn op flickr (ik vond nog meer dingen).

 

 

zondag 12 juni

President Kennedylaan

De hond en ik zaten in de tram. Een stukje voor ons zat een Spaanse vrouw. Haar telefoon ging, ze nam op en ze begon hard en opgewonden te praten ('No, I took the 25. No, I don't speak Dutch'). Bij de eerstvolgende halte zei de trambestuurder (v): 'Can I help?' 'Yes,' zei de Spaanse vrouw. De trambestuurder nam de mobiele telefoon over. 'Ze moet naar de President Kennedylaan, toch? We zijn nu bij de Ferdinand Bol, dus we zijn er bijna.' Ze zette de tram weer in beweging. 'Ja mop, weet ik, we zijn er zo' (haar stem was nasaal en ze had een stevig Amsterdams accent). Daarna gaf ze de telefoon weer terug aan de vrouw.
Het maakte mijn dag goed.

 

 

zaterdag 11 juni

Protest a (facebook, 10 juni)

Kunnen we niet een komkommerprotest doen? Eventueel met komkommer, taugé en tomaten? Die kopen we dan in grote aantallen, en daarmee bekogelen we de Tweede Kamer. We steunen daarmee de boeren, het is een leuke verwijzing naar het gooien van rotte tomaten na een voorstelling, en een uiting van gezonde woede.

Of we maken een hele hoge toren (of een mens) van komkommers, die uiteindelijk wegrot. Of we brengen in een optocht allemaal een komkommer naar Halbe, als rozen naar een graf.
Komkommers zijn hartstikke fotogeniek.

Of we verkleden ons gewoon als komkommers.

Protest b

Kunstenaars moeten zich meer als ondernemer gedragen (regering en kunstinstellingen), kunstenaars moeten in actie komen (Bas Heijne), kunstenaars moeten zich verenigen, enzovoort.

Ik zal jullie wat zeggen: ik moet dat helemaal niet. Wat ik moet is goed werk maken, en daarnaast een goed iemand zijn voor degenen om me heen. Verder moet ik niks. Bovendien is mijn werk vrijwel ongesubsidieerd, en ik vraag me af of de groep 'kunstenaars' mijn steun het hardste nodig heeft. Ik denk eigenlijk dat de dierenzaak belangrijker is, met name omdat dieren zichzelf niet kunnen vertegenwoordigen in het politieke debat (en kunstenaars worden een stuk beter behandeld dan dieren).
Dit laat onverlet dat het een kwalijke/domme/weinig besef van de geschiedenis tentoonspreidende opvatting van de (onze en iedere) maatschappij en de rol die kunst daarin speelt is, maar een zelfde soort argument valt te maken voor natuurbehoud.

 

 

vrijdag 10 juni

En na het schrijven van het onderstaande stukje was ik in een dierenwinkel waar ik zag dat muizen €1,50 kosten, wat me heel verdrietig maakte.

 

 

vrijdag 10 juni

Van muizen en vrouwen

Vanochtend schreef ik aan iemand dat muizen en vrouwen niet op dezelfde manier kunnen teleurstellen. Hiermee bedoel ik niet dat dieren niet in staat zijn tot complexe interacties of dat er geen complexe systemen van interactie kunnen ontstaan tussen menselijke en niet-menselijke dieren, maar dat het menselijke begrip teleurstelling in die twee situaties niet op dezelfde manier te gebruiken is.
Ik denk zeker dat ons concept teleurstelling gevormd wordt in een context met andere dieren (net als bijvoorbeeld ons concept van pijn, daarom is het ook verkeerd om denken als je betwijfelt of dieren pijn kunnen voelen), en ik denk ook zeker dat dieren teleurgesteld kunnen zijn (een duidelijk voorbeeld in het geval van dieren die van eten houden is dat ze teleurgesteld zijn als ze geen eten krijgen wanneer ze dat verwachten) en dat er sprake van teleurstelling kan zijn tussen niet-menselijke dieren en menselijke dieren. Ik denk alleen dat iedere situatie (ieder taalspel) haar eigen verwachtingen schept, en dat er omdat die in het geval van een vrouw anders zijn dan in het geval van een muis, je niet zomaar een dergelijke vergelijking kunt trekken. En natuurlijk is de ene muis de andere muis niet, zoals de ene vrouw de andere vrouw niet is.

 

 

donderdag 9 juni

Dingen in mijn huis die van oma zijn geweest

Klik op de foto voor meer.

 

 

woensdag 8 juni

Staart

 

 

dinsdag 7 juni

Mensen

Soms denk ik: ik haat mensen, bijvoorbeeld als ik op een station loop. Maar als ik dan een tijdje naar ze kijk moet ik vaak wel weer om ze lachen.

 

 

maandag 6 juni

De Taco Shop

We komen iedere avond langs de Taco Shop, en iedere avond wil de hond naar binnen, maar we gaan nooit naar binnen en nu heb ik haar beloofd dat we als ze jarig is naar binnen gaan. Dan koop ik voor haar een knapperige mais tortilla.

 

 

zondag 5 juni

Een feestelijke worm

 

 

zaterdag 4 juni

Trouw dier

Vandaag wordt Het schuwste dier als veelbelovend debuut besproken in Trouw. Ik heb ook een pagina gemaakt met informatie en recensies, die kun je hier vinden.

 

 

vrijdag 3 juni

Zomerachtig

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is de zomer het meest melancholische seizoen. Om dit te begrijpen kun je denken aan een feest.

 

 

donderdag 2 juni

Mijn allesie

In het openbaar vervoer vertellen mensen mij graag hun levensverhaal. In de trein werk ik, maar in bus, tram of metro luister ik er graag naar. Meestal zijn ze net bij hun opname / detentie / levensbedreigende ziekte als ik uit moet stappen.
Gisteren sprak ik in de tram een vrouw met acht katten ('ze zijn mijn allesie'). Ze had kleine witte blaasjes op haar oogleden en ik begreep niet precies hoe ze aan de katten kwam (van haar moeder, maar er was ook iets met haar kinderen), duidelijk was wel dat ze geen afstand van ze wilde doen ('ze blijven bij me tot mijn dood, als ik tenminste niet opeens nu doodga'). Ze vertelde dat de katten tussen de zeven en elf jaar waren en niet naar buiten mochten, en er was iets met een opname waar ze vanaf had gezien vanwege de katten, maar toen moest ik uitstappen. 'Het zijn trouwe beesten, katten,' riep ze me na, 'en het is maar net hoe je voor ze zorgt.'

 

 

woensdag 1 juni

De spreeuwen

Op Amsterdam Amstel woont een spreeuwenfamilie (het nest is schuin boven perron vier) en de kinderen (het zijn er twee) gaan tegenwoordig mee de perrons op. De ouders zoeken dan stukjes brood of friet of sliertjes sla, en de kleintjes staan er naast te blèren met hun snavels wijd open.