weblog
                    archief

 

zondag 31 juli

Lang nadat II

Lang nadat wij vergeten zijn wie we zijn of wie we waren door geheugenverlies of dood zullen de seizoenen sneller wisselen. Misschien gaat zelfs de tijd in totaal sneller, maar wie zal dat merken? Het is niet te merken. Bovendien sterven we uit.
Omdat de seizoenen sneller wisselen sterven de dieren uit. Mensen zullen dus ook uitsterven want mensen zijn dieren.
Lang nadat de seizoenen sneller zijn gaan wisselen en wij er niet meer zijn zullen de bomen groeien tot ver in de lucht, veel hoger worden dan nu, maar lang voordat dat gebeurt zullen er andere dingen gebeuren die we nu niet kunnen bedenken.

 

 

zondag 31 juli

Lang nadat

Als dagen bladzijden in een boek zijn, nee: als momenten bladzijden in een boek zijn dan zijn de meeste overgangen gradueel. Zoals de kleuren licht in de lucht bij een zonsondergang. Sommige momenten - als ze bladzijden zijn geworden zou je ze ook herinneringen kunnen noemen - passen echter niet, steken uit, geven licht, zijn opeens fel of juist heel licht of wit.
De tijd kan ze doffer, mat maken, maar tast de kleur niet aan, tenminste nog niet, misschien ooit wel, lang nadat wij hier waren.

 

 

zaterdag 30 juli

breath

i am not more than a metaphor
not more than a way of saying something else

you know what it is with memories they change as you change they tell you about now more than about what happened before this

i can hold my breath for so long

i built a strange little house in my garden i sit there and look at the insects the cat keeps me company he is white and soft-spoken i like it when it rains it smells real pretty and the sound of water on the roof reminds me of something

i can hold my breath for so long

 

 

vrijdag 29 juli

De massa

'Het heeft met de massa te maken,' zei de monteur, 'als die schroef erin zit, dat doen ze omdat het dan mooi blijft zitten, dan verandert de massa en dan gaat het daarboven uiteindelijk ioniseren.' Hij wees naar iets bovenin de ketel.
Ik knikte alsof ik hem begreep - wat ik ook deed - ik begreep wat hij met die massa bedoelde en ongeveer wat ioniseren is - ook al weet of ken ik het dus niet (zou ik het niet kunnen uitleggen; ik kon hem volgen). Het is dus blijkbaar mogelijk om iets behoorlijk goed te begrijpen zonder dat je weet (begrijpt?) wat het inhoudt.

 

 

donderdag 28 juli

Het park

Een deftige dame in het park vertelde dat haar hond op het bed van een goede vriendin had geplast. Ze had het schoongemaakt en de matras omgekeerd maar de vriendin was er toch achter gekomen.
Iemand anders had zelfgemaakte posters opgehangen met kleurenfoto's van haar of zijn hondje (een wit hondje met een naar verhouding groot hoofd) waar met viltstift 'Joep 4 jaar!' boven stond. Deze hingen op prullenbakken door het park en tegen de leuning van het bankje bij het hondenveld.

 

 

woensdag 27 juli

Zomeractie

Er is nog een zomeractie: het is nu mogelijk een speciaal-voor-jou-opgenomen versie van eerder uitgebrachte liedjes te bestellen! Ze zijn 25 euro per stuk met een minimum van vier. Ik neem alles solo op, dus zang met een instrument.

 

 

dinsdag 26 juli

Een vorm van heimwee

 

 

dinsdag 26 juli

Vanochtend kwam ik erachter dat jaren een Wikipedia-pagina hebben (zie bijvoorbeeld 1980, mijn geboortejaar). Het is weer een voorbeeld van tijd die op een rare manier gestold is - dat er zoiets overblijft van een jaar - onbegrijpelijk.

 

 

maandag 25 juli

Herfstachtig

Het ruikt naar herfst (ruikt herfst naar regen?) - de zon schijnt op de boom in de tuin - het ruikt naar nazomer. De spin op het spinnenweb tussen de waslijn en de schutting vangt een motje, wikkelt het in spindraad en doet er iets mee - in minder dan een seconde, voor ik kan besluiten of ik het motje moet helpen, ik ben te langzaam.
De naaktslak die in het licht bij de achterdeur iets met een blaadje doet zet ik wel bij de boom, omdat ik er anders later op stap en omdat z/hij zo een makkelijke prooi is voor vogels.

 

 

zondag 24 juli

Terugkomen is niet hetzelfde als blijven (demo)

'Jij, jij doet maar wat,' zei de kat.

 

 

zondag 24 juli

De radio

Ik luister twee keer per jaar naar de radio: rond kerst en midden in de zomer, bedacht ik toen ik van de week de radio aanzette. Ik heb geen televisie.
Het is prettig dat de zomer zo nat en koud is, maar ik had er meer van verwacht - het blijft zomer, en hitte kan een excuus zijn.
De tijd gaat op zijn rug liggen als een hond, doet zijn ogen dicht, laat het voor nu aan mij over.

 

 

zaterdag 23 juli

De schoonheid van rampen (van anderen)

Op de website van NRC Handelsblad zijn tegenwoordig uitgebreide fotoreportages te vinden, recent bijvoorbeeld over de hongersnood in Somalië, en vluchtelingen, maar ook de overstromingen in China, getroffen steden in Libië, etcetera. De foto's zijn vaak prachtig, zowel die van natuurrampen als de foto's over oorlog en menselijke rampspoed. Ze zijn in fact zo mooi, dat het ethische ondergeschikt lijkt te worden aan het esthetische. Ik doel hiermee niet op het feit dat de een zijn dood de ander zijn brood is (het is duidelijk dat er economische belangen in het spel zijn), en ook niet op het oriëntalisme dat duidelijk uit sommige fotoseries spreekt.
De nadruk op schoonheid lijkt een volgende stap in het kijken naar de pijn van anderen (door een Westerse elite). Virginia Woolf neemt in Three Guineas het kijken naar foto's van de oorlog in Spanje als beginpunt voor een analyse van haar eigen maatschappij (waarin ze zich met name richt op man-vrouw verhoudingen); Susan Sontag gaat in Regarding the Pain of Others daar vandaan verder (in het denken over beelden, oorlog, verantwoordelijkheid - de relatie tussen fotografie en dood). Woolf neemt het mededogen als waarheid aan, Sontag onderzoekt de veranderingen daarin (ook nav haar eigen On Photography).
Het lijkt erop dat er door de extreem grote hoeveelheid beelden waaraan mensen in Nederland nu worden blootgesteld er een verdere verschuiving plaatsvindt richting het esthetische. Iedereen kan rampen/oorlog/enzovoort fotograferen, wat het onderscheidende kenmerk nu is, is niet langer hoe dichtbij een journalist komt of hoe snel z/hij het nieuws brengt (twitter is sneller) maar hoe mooi het in beeld gebracht wordt. Is hier iets mis mee? Natuurlijk, het draagt bij aan / is een uiting van het feit dat mensen niet hun verantwoordelijkheid nemen (Nederland en Europa zijn natuurlijk vrij rechtstreeks verantwoordelijk voor de armoede in de Derde Wereld; a) gezien de geschiedenis en b) gezien handelsverdragen en subsidies), van een morele vervlakking dus (ik denk overigens niet dat mensen nu moreel minder begaafd zijn dan eerder), het is selectief maar doet het voorkomen objectief te zijn, het is uitbuiting. Etcetera. Is er iets goed aan? Natuurlijk, mensen hebben toegang tot een veelheid aan beelden, kunnen via internet via verschillende nieuwskanalen nieuws vergaren en zichzelf informeren - etcetera.
Ik bekijk deze foto's vanaf mijn computer en vraag me af hoe dit soort beelden zouden kunnen bijdragen aan een kritisch discours, bijvoorbeeld over de relatie tussen macht en schoonheid.

 

 

vrijdag 22 juli

Verhalen voor het slapen gaan

Het is vanaf heden mogelijk om pagina's van Het schuwste dier gesproken te bestellen (u ontvangt een mp3-bestand), met een minimum van vijf. Zegt het voort, wie weet ontstaat er op deze manier een luisterboek. Met muziek kan ook (zie zondag); mail voor de voorwaarden.

 

 

donderdag 21 juli

De klok

Vanaf volgende week hangt mijn gedicht Middag in augustus op een bord op station Den Haag Centraal. Ik doe mee met het opfleuren van het station als gast van het Haags Dichtersgilde. Hier is meer informatie te vinden en je kunt het gedicht er al lezen. Mocht je op het station komen dan vind ik het leuk als je een foto maakt.

 

 

woensdag 20 juli

Alf

Miriam is aan het fietsen in Duitsland en zag onderweg een groot houtsnijwerk van Alf. Daar heeft iemand heel wat uren aan gewerkt. (foto: Miriam Reeders)

 

 

dinsdag 19 juli

Den Haag vanuit de bibliotheek, maandagmiddag

Den Haag vanuit de bibliotheek: veel donkere jassen, een vrouw in een gebloemde jurk struikelt, straatstenen glimmen, straks gaat het weer regenen - veel mensen en steeds de verwondering dat ook zij denken (verwachten, hopen, proberen). Ik schrijf met op de achtergrond het geroezemoes van vreemden die altijd vreemden zullen blijven en het feit dat dat hartverscheurend is (een koffiemachine maakt geluid, een man vergeet zijn paraplu, een meisje lacht en denkt dat ze de eerste is).

 

 

maandag 18 juli

Haflinger

Ik droomde dat je paard ziek was. In de droom wist ik heel goed dat jij eigenlijk geen paard hebt en ik denk dat jij wist dat ik dat wist, maar toch hielp ik je het paard beter te maken. Het was een Haflinger, een merrie.

 

 

zondag 17 juli

Clichés

fragment uit Het schuwste dier met muziek

 

 

zaterdag 16 juli

Er is een woord voor (demo)

Vandaag neem ik demo's op met de kat op schoot (anders schreeuwt hij er doorheen omdat hij zich buitengesloten voelt).

 

 

vrijdag 15 juli

Een zomer

Onder de brug lag een zwanenfamilie te rusten. De jonkies waren nog helemaal pluizig, bruin met wit; een van de ouders lag bij ze en de andere ouder stond op wacht.
Daar te liggen, tussen die zachte beesten naast het riet, en dan een zomer lang te slapen.

 

 

donderdag 14 juli

Dierennieuwtjes

Deze vlinder is letterlijk half vrouw en half man.
Schapen helpen reptielen.
Alpaca's helpen schapen.
Boommarters in een schuurtje.

 

 

woensdag 13 juli

Beestjes

Ik vind de insecten in huis zo gezellig, al die wezentjes die hun leven parallel aan het mijne leiden en allerlei andere dingen kunnen dan ik zoals bijvoorbeeld vliegen.
Het stelt me ook gerust, hun aanwezigheid en dat ze bestaan, dat ze samen met me in de wereld zijn.

 

 

dinsdag 12 juli

 

 

maandag 11 juli

Jas

Waar is mijn jas? Zitten er beestjes in mijn jas? Zijn het muisjes of miertjes of mensjes? Kleine mensjes met kleine hoedjes en kleine voetjes en nog kleinere gedachten aan kleine dingetjes?

 

 

zondag 10 juli

Kaasstolp

Ik keek naar de kaastolp op tafel. Alles wat ik voelde en dacht was verzameld onder die kaasstolp, naast de kaas. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als iemand de stolp van de kaas zou halen, of als iemand hem van tafel zou stoten.

Buiten vlogen reigers langs. Ik zag ze niet, ik hoorde ze.

 

 

zaterdag 9 juli

I. stuurde me deze foto van een stekelvarken in Canada.

 

 

vrijdag 8 juli

Help elkaar

Op een stenen muur langs het spoor tussen Purmerend en Hoorn staat met witte letters ‘Help elkaar’. Het staat er al sinds vroeger, sinds ik vroeger met de trein ging.

 

 

donderdag 7 juli

Ik kan moeilijk afstand doen van afgedragen schoenen, het helpt ze te fotograferen

En De vrijheid staat op Hanta.

 

 

woensdag 6 juli

Het torretje en het motje

Toen ik bijna bij het station was, ontdekte ik dat er een torretje op het stuur van mijn fiets zat. Aan de andere kant zat een motje. De tor liep richting de mot. Het liefst was ik terug naar huis gefietst om ze in de tuin te zetten maar dan zou ik te laat komen en bovendien was de kans groot dat ze onderweg van het stuur zouden springen of vliegen. Ik wist ook geen plantsoentje in de buurt van Amsterdam Centraal. Ik schud altijd aan mijn fiets voor ik vertrek en ik haal de spinnen eraf, maar deze twee had ik over het hoofd gezien (waarschijnlijk omdat de achterbuurvrouw me staande hield om over haar poes te vertellen, die plotseling blind was geworden, terwijl ik echt weg moest). Ik besloot ze maar te laten zitten - het motje kon wegvliegen en zou zich wel redden en de tor - en op dat moment sprong het torretje van het stuur, of later, ik weet het niet, maar ik zag iets gaan en daarna was ik het torretje kwijt. Het was een gek prehistorisch beestje, niet ingesteld op de grote stad, maar wat moest ik doen? Ik hoop dat het diertje kan vliegen en wegvliegt, maar ik weet niet of z/hij dat kan. Ik vind het wel erg.

 

 

dinsdag 5 juli

Paradiso in pak

De foto is gemaakt door Deborah Klaassen. Hier staat een leuke foto van mij en Het schuwste dier die gemaakt is door Kasper Vogelzang.

 

 

maandag 4 juli

De zeeduif

 

 

zondag 3 juli

Meer nieuws over lieveheersbeestjes

In een vaasje vol met water zwom een lieveheersbeestje rondjes (ik wist niet dat ze konden zwemmen maar dat kunnen ze dus). Ik gooide het meteen leeg toen ik het zag, in de tuin, en viste toen het lieveheersbeestje uit het water. Z/hij begon rondjes te lopen - ik weet niet of het diertje in de war was of hongerig. Eerst kwam er veel water uit het schildje, maar na een tijdje niet meer. Z/hij bleef echter rondjes lopen, in een hoog tempo. In ieder geval deed alles het nog.

 

 

zondag 3 juli

Poezenhoofdje

Ik heb de laatste tijd rare nachtmerries. Vannacht droomde ik over een getekende vijver met een wit poezenhoofdje erin dat verdween wanneer ik er een foto van wilde maken. Dat laatste, dat het verdween als ik een foto maakte, was het enge, hoewel de vijver op zich ook een beetje eng was.

 

 

zaterdag 2 juli

Bruiloft in de duinen

Gisteren speelde ik op de bruiloft van onbekenden. Het was ergens in de duinen, door bomen omringd, met een acoustische piano buiten op een soort heuveltje. Later speelde ik ukelele bij het vuur.
Het was een mooie plek om te spelen, er waren aardige mensen en er was lekker eten, maar het voelde ook als een familiefeest van iemand die je kent waarvan je de familie niet kent maar dan zonder degene die je kent. Wat niets gaf, behalve dat ik moest uitvinden wat de gespreksonderwerpen waren in deze sociale omgeving. Eten, de kou, muziek. Ik zat aan de tafel met de mensen uit Oss, op de plek van Erik, die om mij onbekende redenen niet aanwezig kon zijn.
Na afloop reed de bus door het bos - heel sprookjesachtig, met mist en lichtjes. In de verte zag ik herten, twee keer. Ik was de enige passagier. De chauffeur had een Engels accent.
In Haarlem sliep bijna iedereen, wat me verbaasde. Het was al tegen elf uur maar het leek nog zo licht.

Het was in het echt veel mooier dan op deze (telefoon)foto's. Maar toch.

 

 

vrijdag 1 juli

Ruimte

Op gezette tijden fietst een man door de buurt met twee speakers om zijn nek waar hard klassieke muziek uitkomt - een van de beste kunstwerken in de openbare ruimte die ik ken, bedoeld of onbedoeld.

 

 

vrijdag 1 juli

Spelen

Zondagavond speel ik in Paradiso tijdens Café Paradiso, tussen 20.30 uur en 21.30 uur. Het wordt een speciale set met nadruk op het gesproken woord - ik lees een verhaal voor, lees stukken uit Het schuwste dier op muziek, doe een spoken word stuk en speel een paar liedjes.