archief
evameijer.nl

 

 

31 januari

IJsberen 

Een Russische fotograaf maakte een serie foto's van ijsberen in verlaten weerstations, je kunt ze hier bekijken. De ijsberen gebruiken de gebouwtjes als schuilplaats tegen de mensen. Ik vind de foto's droevig maar ergens doen de ijsberen me ook aan de muizen denken. 

 

 

30 januari

Zwaantje 

 

 

29 januari

Dromen van hooi

Een liedje voor Witoog, Kleinoor en Bullie. Hier

 

 

 

28 januari

Olli in zijn mand

 

 

27 januari

Muiltje 

Gisteren las ik over het muiltje. Dat zijn zeeslakken. Als ze jong zijn, zijn ze mannelijk en solitair en bewegen ze door het water. Na een tijdje zoeken ze soortgenoten op en gaan ze op hun schelp zitten. Er ontstaat een ketting. En dan worden ze langzaam vrouw. De onderste is helemaal vrouw, de bovenste man, de tussenschelpen zijn hermafrodiet.  

 

 

26 januari 

Online

Het programma van Speaking about the humans, een conferentie over hoe dieren over mensen praten, staat nu online en wel hier.    

 

 

25 januari

Doris is jarig en wil niet lopen 

 

 

24 januari

Oma  

 

Vandaag is mijn oma alweer twaalf jaar dood. We maakten ooit samen dit filmpje.  

 

 

23 januari

Laten we het eens over de mensen hebben 

Ik ben bezig met het afmaken van het programma voor de Speaking about the humans conferentie. Insturen van een abstract kan niet meer maar je kunt je wel registreren als toeschouwer (via zoom). Zie hier

 

 

22 januari

Mubi

Ik zit al een tijdje op Mubi, dat is een soort Netflix voor filmhuisfilms. Ze hebben altijd een film van de dag, maar daarnaast ook een grote bibliotheek waarin films te vinden zijn van bekende en onbekende regisseurs. Ik heb bijvoorbeeld de films van Abbas Kiriostami ontdekt en van Pelin Esmer, maar er staan ook veel films op van Agnes Varda en Charlie Chaplin en Kieslowski en zo, en soms heel obscure dingen. Je kunt het zeven dagen gratis proberen. Hier.    

 

 

21 januari

Dit is ook mooi 

Door de slakken, op de schuurdeur.

 

 

20 januari

Iemand heeft een mooi holletje gegraven onder het stoepje bij de voordeur

 

 

19 januari

Je bracht de dag aan land

Je bracht de dag aan land. Die ene lange dag, met kilometers touw. De uren lagen op het strand. Je keek ze nog eens na. Soms zijn dingen later mooier. En alles wat er was weerkaatst de avond. En dan zwemt het weer terug. Maar zo laat is het nog niet.
De dromen hebben geen verdriet. Geef de nacht je zere handen, hier is een kus. De merels zorgen voor de rest, hoor ze zingen in de verte.  

 

 

18 januari

Hondendutje 

 

 

17 januari

Het luchtschip 

 

 

16 januari

Allebei zijn 

 

 

15 januari

Maar na een uurtje was het beklonken  

 

 

14 januari

Lola vertrouwt het nog niet helemaal

 

 

13 januari

Kerstbomen

Groet alle weggegooide kerstbomen, bedank ze.  

 

 

12 januari

Accordeon 

Vandaag was ik digitaal een spreker tijdens een conferentie over ecohumanities in Cork. Het programma is hier te vinden. Hoewel alle deelnemers een andere theoretische achtergrond hadden waren er thema's die steeds terugkwamen, zoals de noodzaak om beter te leren luisteren naar de niet-mensen. Die niet-mensen waren onder andere dieren, veengebieden, gedichten, een eiland, eiken, ezels en muziekinstrumenten. Ook vertelde iemand dat ze op Sardinië de wilde paarden vroeger betoverden met accordeonmuziek.  

 

 

11 januari

Mijn knappe vriend Olli 

 

 

 10 januari

Daar was je

 

 

9 januari

Anders

Tegenwoordig bieden formulieren soms de mogelijkheid om in plaats van voor vrouw of man voor anders te kiezen. Anders is natuurlijk de beste keuze, want het meest open. Interessant genoeg spraken tot nu toe alle bedrijven/instanties waar ik anders invulde me als mevrouw aan. Terwijl het als je niks invult vaak meneer wordt. Het systeem werkt dus zo: als je niks invult met alleen voorletters (mijn voorkeur) is het meestal meneer, als je meneer invult met een vrouwennaam is het meestal meneer en soms mevrouw, als je mevrouw invult is het ook vaak nog meneer en als je anders invult is het mevrouw, als je een vrouwennaam hebt.

 

 

8 januari 

 

 

7 januari

Beschermen

Mooi woord, beschermen, een zacht scherm om iemand heen zetten zodat diegene veilig blijft.

 

 

6 januari

Een dutje in de tunnel 

 

 

5 januari

Sokken

Ik erfde ongeveer dertig paar sokken in felle kleuren van mijn vader. Mijn zusje kreeg de andere helft. We gaven ze vaak cadeau en hij liep weinig dus ze vergingen niet. Met elk nieuw paar dat ik aantrek is Doris weer even enthousiast omdat ze naar hem ruiken.   

 

 

4 januari

Dwarsdoorsnede 

Voor de parkeerplaats van de vaccinatielocatie in Middenbeemster stond een file. Waarom was onduidelijk; vanaf de weg was te zien dat er parkeerplaatsen vrij waren. De verkeersregelaar leek boos. Misschien was hij tegen het vaccineren en was dit zijn manier het te dwarsbomen. Achter me stapten mensen uit auto’s om niet te laat te komen. Dat ontroerde me. Naast de mensen die pochen met hun booster en mensen die luid tegen prikken zijn, zijn er mensen die uit de auto stappen omdat ze bang zijn dat ze te laat komen voor hun afspraak op een plek waar niemand naar de tijd kijkt. Ik weet niet of ik zelf nog op tijd was of al te laat, maar ik werd geprikt door een oud-huisarts (ik zag het direct, blijkbaar is er een uitstraling die des huisarts' is). Ook dat ontroerde me. En in de tuin van het gemeentehuis (de vaccinatielocatie bleek in het gemeentehuis te zijn) stond verroeste kunst met bordjes met een onbegrijpelijke uitleg erbij.
Op de terugweg was er geen file meer. De verkeersregelaar at een boterham op een stoepje, zijn collega zat naast hem.  

 

 

3 januari

Filosofie 

Een van de redenen waarom ik de academische filosofie waardeer is dat het een vak is waarvan de beoefenaars het niet met elkaar eens zijn over wat hun beroep inhoudt.

 

 

2 januari

Staart 

 

 

1 januari

Gelukkig nieuwjaar