archief
evameijer.nl

 

 

31 december

Vlak buiten het dorpje E.

Wij zijn gistermiddag in het land zonder knallen aangekomen. In de tuin raakte D. meteen heel enthousiast; waarschijnlijk waren de eekhoorns in de buurt. Er liggen in de boomgaard ook konijnenkeutels - het konijntje dat we van de zomer zagen is ondertussen natuurlijk groot (of dood). De kastanjeboom is kaal, net als de eiken in het bosje tussen het pad en de tuin, de struiken en de heggen; alles om het huis lijkt dichterbij omdat er geen blad is om het tegen te houden. Binnen was het koud en donker, de luiken waren gesloten, en stil - de dichte stilte van een huis waar een tijd niemand geweest is. We hebben snel de open haard aangestoken. Ik heb wel eerst in de schoorsteen gepookt: van de zomer vlogen er ineens zwartgeblakerde vlinders uit (die scène komt vast nog eens in een boek terecht). Tegen de zijkant van de hoeve lag een pad van natte bladeren, dat ik weggeharkt heb omdat het glad was, vijf kruiwagens vol - een zwarte kever scharrelde snel opzij, een wormpje kronkelde op de plaats tot ik haar of hem oppakte. Aan de achterkant van het huis groeit een muntplant tussen de stenen onder het blad, door mijn gehark begon de plant sinaasappelachtig te geuren, misschien schraapte ik wat van een blad af. O. was tijdens de namiddagwandeling door het dorp (een groot woord voor de sliert huizen die aan het echte dorp vastzit) en over het bospad nog bang, nu is hij meer op zijn gemak. Plaatsen waar je terugkeert zijn tastbare herinneringen, hetzelfde en net weer anders. De honden snuffelen extra. 's Avonds scheen de straatlantaarn geel in de mist, droom- en spookachtig, de kale maisvelden leken klaar voor een buitenlandse invasie.
De komende dagen krullen we ons op in de stilte hier, we kijken uit over de mistige vallei en eten appelbeignets, mijmeren wat over het afgelopen jaar. En we schrijven. Op het raam achter me zit een dikke bromvlieg. Gelukkig begint alles altijd weer opnieuw.

 

 

30 december

Klein

Soms is iets zo klein dat je niet kunt zien of het een diertje of een pluisje is. Dan neem je het zekere voor het onzekere en zet je het voorzichtig in een donker hoekje.

 

 

29 december

Belgische rotondekunst

 

 

28 december

Veertig jaar schreef hij vanuit Japan naar Volendam, maar waarom?

Er staat een mooi stuk in Het Parool over Mr. Kaor die al jarenlang wekelijks dezelfde brieven naar Hotel Spaander in Volendam stuurt.

 

 

27 december

Troost je dier met vuurwerkangst wel

Hier staat waarom. (En hier onderteken je het vuurwerkmanifest.)

 

 

26 december

De wondere wereld II

Ik droomde dat de blaadjes die van de bomen vielen vliegende dieren werden, kreukelige bruine vlinders.

 

 

25 december

De wondere wereld

Vier oudere mensen hebben naast me in de trein een filosofische discussie over het verschil tussen 4G en wifi - is er wel een verschil? Wat is wifi eigenlijk? 4G is overal.

 

 

24 december

Een heel makkelijk feestelijk toetje (vegan chocolademousse)

Men neme twee bananen en een avocado (of een veelvoud ervan), twee eetlepels cacao en een eetlepel agavesiroop, staafmixen, even laten opstijven in de ijskast en garneren met een kerstkransje of zo.

 

 

23 december

Vinken

1. Meisje op de fiets in haar telefoon: ‘Je zei dat je voor me zou koken. Doe dat dan. Doe dat dan.’
2. De buurvrouw, met een licht wanhopige blik in haar ogen: ‘Het wordt een heel feestelijke kerst.’
3. Bij de Vogelbescherming kocht ik voederapparaten voor kleine tuinvogels, die momenteel gebruikt worden door de halsbandparkieten, de kauwen en een enkele duif.
4. Op weg naar huis van mijn ouders vond ik een plant op straat, die er nog goed uitzag. Ik heb al zo'n plant, een kleinere, ik weet niet hoe hij heet. Het is een makkelijke plant die goed tegen water en schaduw kan.
5. Ik heb de plant verpot en extra vetbollen opgehangen voor de kleine vogels. Dit jaar komen er voor het eerst vinken in de tuin.
6. Ik kocht voor het eerst in mijn leven een nieuwe (niet-tweedehandse) fiets.
7. Het is helemaal niet erg om voor mensen te koken met kerst.

 

 

22 december



 

 

21 december

Peter R. de Vries

Bij de ingang van het metrostation zag ik een man die op Peter R. de Vries leek. Ik keek hem even aan, en direct daarna nog een keer om te kijken of hij het echt was. De man dacht dat ik met hem flirtte. Maar ik wilde alleen maar weten of hij Peter R. de Vries was.

 

 

20 december

IJs

Ik droomde dat er kleine stukjes ijs uit de lucht vielen. Die smolten niet maar nestelden zich in de huiden van mensen, waar ze ingekapseld werden.

 

 

20 december

Kunst in de wachtkamer van de hartafdeling

 

 

19 december

Allergisch

Mijn vader werd met spoed naar de Eerste Harthulp in het ziekenhuis gebracht. 'Bent u ergens allergisch voor?' vroeg de co-assistent. 'Ik ben allergisch voor ziekenhuizen,' zei mijn vader.

 

 

18 december

Ingezonden brief NRC

De film wordt overigens wel vertoond op 19-12, maar nu in het auditorium van de Haagse universiteitscampus aan de Turfmarkt 99, vlakbij het Plein en het Centraal Station. Meer informatie vind je hier.

 

 

17 december

Nachtzoen II

Ik gaf jullie ook nog een nachtzoen op NPO1, ditmaal over depressie. Kijk hier.

 

 

17 december

Kluwen

Ik werkte mee aan aflevering twee van filosofische podcast Kluwen, over de ethiek van huisdieren en kamerplanten. Mogen we andere dieren in ons huis houden? En zo ja: op welke voorwaarden? Spoiler: relaties zijn onvermijdelijk (voor niet-menselijke en menselijke dieren), we moeten en kunnen ze herzien - samen met de andere dieren. Luister het hier.

 

 

16 december

Communicatie

Grijze roodstaartpapegaai Rocco is overdag eenzaam en praat dan tegen Alexa, de virtuele assistent van Amazon. Hij bestelt ook eten waar hij trek in heeft, zoals aardbeien, watermeloen en rozijnen. De huisrobot vraagt hij om liefdesliedjes voor hem te spelen, waar hij soms op danst als zijn mens thuiskomt. Het is een treurig verhaal, dat goed laat zien wat er in een papegaaienhoofd omgaat als hij de hele dag alleen thuis is. Rocco krijgt vanwege een kinderslot de bestelde waren trouwens niet thuisbezorgd.

 

 

15 december

Ze hebben zich verzameld en beraden zich nu op de volgende stap

 

 

14 december

De feestelijke feestdagen

Het eind van het jaar is voor veel mensen een feestelijke en warme tijd – met kerstkransjes, glühwein, gezelschapsspellen en nieuwe romans (ik noem maar wat). Het is voor veel andere mensen ook een lastige tijd: omdat ze eenzaam of arm zijn, iemand verloren hebben, een lastige familie hebben, of gewoon omdat ze moeite hebben met het voorbijgaan van de dingen en de tijd.
Voor de kippen, koeien, varkens, konijnen, vissen en anderen die in stallen en laboratoria leven is natuurlijk elke dag een ellende, maar met de menselijke feestdagen worden er meer dieren gegeten dan anders. Terwijl dat toch ongeveer het meest onfeestelijke is wat je je kunt voorstellen. Nu zijn er tegenwoordig talloze alternatieven, zoals ik twee dagen geleden al schreef - dat is een vorm van vooruitgang, en laat zien dat veganisme geen offer is maar een bron van vreugde.
Nu wil ik eigenlijk twee dingen voorstellen. Het eerste gaat over anderen. Als kerst over verbinding gaat, ga dan eens in gesprek met degene die niet als jij is of die het moeilijk heeft. Als je niet in gesprek durft: stuur een kaart.Het tweede gaat over dieren, toch de groep die het het slechtst heeft. Ga in gesprek met je eieretende tante, je biefstukbuurman en je bitterbalcollega. Of neem ze neem ze mee naar de vertoning van Dominion die de PvdD in Den Haag georganiseerd heeft volgende week. (De film is ook online te zien, voor wie niet kan of dingen liever alleen doet.)
Vrede is net als vooruitgang natuurlijk deels een utopie, maar onderweg daarheen kunnen er levens gered worden.

 

 

13 december

v \ V

 

 

12 december

Feestdagen voor iedereen

Ik wilde hier een stukje schrijven over veganistische alternatieven voor de traditionele kerstmaaltijd, omdat kerst zoals jullie weten voor veel dieren geen pretje is. Toen ik googelde op vegan kerstrecepten kreeg ik als eerste een reclame van de Albert Heijn, die maar liefst 67 kerstrecepten aanbiedt. Daaronder staat een hele lijst andere websites met recepten. Daar komen jullie dus wel uit (en dat is flink veranderd sinds ik in 2007 dit weblog begon).

 

 

11 december

En dat we hier maar even zijn

 

 

10 december

Taal bindt de doden aan de levenden

wat besloten ligt in een taal:
familiegeschiedenissen
de snelheid van de mensen daar
gedachten
koosnaampjes
de seizoenen
emoties
manieren om de lucht te beschrijven
meeteenheden (of: hoe zwaar iets is, hoe warm en hoe lang)
de verhouding met de voorouders
de verhouding tussen verleden, heden en toekomst
alles in de verleden
tijd
getallen
kleuren
jijzelf
machtsverhoudingen
wat bewaard kan worden
wat niet gezegd kan worden

 

 

9 december

Oost- en Westeuropese dieren

In 2014 ging ik naar een dierenconferentie in Warschau. Die werd nog bijna tegengehouden door de katholieke kerk, die daar blijkbaar tegen dierethiek is. Er is nu een bundel verschenen met de stukken van die conferentie, waarin een hoofdstuk van mij is opgenomen: ‘Political Animal Voices: Rethinking Language and Politics with Animals’. Het boek heet Animals and Their People. Connecting East and West in Cultural Animal Studies, en is geredigeerd door Anna Barcz and Dorota Lagodzka. Hier lees je meer.

 

 

8 december

Iets heel liefs

'God werd op een dag wakker met zin om iets heel liefs te maken en toen maakte hij Olli,' vertel ik Olli. Hij en ik geloven allebei niet in zo'n soort hogere macht, maar er zit een kern van waarheid in. Zo'n lief iemand als Olli kom je niet vaak tegen. Ik vertel de honden veel van dit soort verhalen en zing liedjes voor ze - die liedjes gaan over simpele dingen, met refreinen als honde-hondepuppie, honde-hondepuppie, honde-hondepuppie o wat zijn die hondjes lief. Het hoort bij onze dagelijkse rituelen. Een vriendin schreef me dat haar vriend denkt dat hij de honden niet begrijpt en dat ze hem niet begrijpen. Daarom begrijpt hij ze ook niet - hij zoekt naar tekens van buitenaf, wil het meten. Nu zijn er wel dingen te meten, maar als je het zo probeert mis je het grootste deel ervan, dat geworteld is in het samen leven en de praktijken die (vaak zonder woorden) daar betekenis aan geven. 's Ochtends ligt Olli altijd tegen me aan op de bank, dan aai ik hem en valt hij weer in slaap. Doris slaapt juist op het bed en wil na het wakker worden even speelknuffelen. Zij heeft altijd zin in de dag: dagen zijn dragers van vrolijke dingen als wandelingen en eten en soms gebeurt er iets ergs, schrikt Olli bijvoorbeeld van een knal, of krijgen we ruzie, maar dan komt het ook weer goed. Dan gaan we weer wat anders doen.

 

 

7 december

Laatste twee lezingen van het jaar

Zondag geef ik een lezing op het congres van de PvdD, maandag bij de Provinciale Staten Zuid-Holland en daar is iedereen welkom, dus wees welkom.

 

 

6 december

 

 

5 december

Moment

Op een bankje in de polder zat een oudere vrouw in een verwassen skipak, haar scooter stond ernaast geparkeerd. Ze keek naar de spreeuwen die boven ons een luchtballet uitvoerden. Verder was het stil.

 

 

4 december

Kijken naar het lijden van andere dieren

Vandaag staat er in Trouw een artikel over ons symposium over Animal advocacy and the politics of sight, door Merel Kamp. Lees het hele stuk hier.

 

 

3 december

Vrienden

 

 

2 december

Je moet beter tussen de regels door leren lezen en hier zijn een paar tips om je daarmee te helpen

Er zijn verhalen die je met de goede kant naar boven moet houden. Er zijn gedachten die hol zijn, alleen maar iets lijken te zeggen. Er zijn woorden die iets anders betekenen dan ze suggereren en er zijn wensen die verlangens maskeren. Er zijn teksten die niet bedoeld zijn om te lezen, zinnen die alleen het wit ertussen beter uit laten komen. Er zijn eindes die vooral een begin inhouden. Er zijn stiltes die niet stil zijn.

 

 

1 december

Onderweg