|
||
|
31 augustus Mijn voet ![]()
30 augustus Klein orkest De insecten hier maken behoorlijk veel lawaai. De libellen maken een helikoptergeluid met hun draaiende motortjes, muggen van allerlei formaten zoemen (hoe groter hoe lager), net als de bijen, spinnetjes en torretjes ritselen door het gras, door de eerste gevallen bladeren, zo maken ze samen met de wind de hele tuin aan het zingen, steeds weer, of ik nou luister of niet.
29 augustus Onweer ![]()
28 augustus Peren De peren zijn nu ook eetbaar. Het is zo warm dat de tijd is gesmolten, stroperig is geworden. We wandelen onder de schaduw van bomen en over droge zandwegen, onze huid verkleurt. We wandelen over de dagen alsof ze wegen zijn en verkleuren ze. Ondertussen liggen eerste gevallen bladeren in de boomgaard. Het maakt de zon niet uit dat wij er zijn, dat de bladeren er zijn, maar wij dragen aan het eind van de dag de zon in onze huid mee naar binnen, als een herinnering. Een herinnering: iets dat tegelijk weg is gegaan en is gebleven, een afdruk van het verdwene als bewijs van het verdwijnen. De zon is er morgen weer.
27 augustus Druiven 1. De druiven zijn rijp. Van de ene op de andere dag is hun smaak veranderd van een wijnachtige zuurheid naar eetbaarheid, een heel uitnodigende: ik wil ze nu steeds plukken en eten, en dat er af en toe een minder lekkere tussen zit, neem ik voor lief.
26 augustus Worm politics De bundel Posthuman Dialogues in International Relations is verschenen, en daarin is een hoofdstuk van mij opgenomen over wormenpolitiek.
25 augustus Walnoten Vanochtend merkte ik voor het eerst dat het weer later licht wordt. Ook zag ik ineens dat dat het groen al gemengd is met geel, dat bomen in de bosrand in de verte gele bladeren krijgen, en dat het hoge gras naast de weg rood en bruin in zich draagt, niet langer alleen groen is. Ik liep hetzelfde hardlooprondje als vorige keer in de hoop weer herten te zien, dacht dat ze er niet waren, tot er ineens eentje vlakbij ons met een sprong in de verte verdween. De dagen lijken hier op elkaar, verkleuren net als de bomen maar langzaam. Er komen vaak eekhoorns op bezoek in de walnotenboom voor de slaapkamer en als ik ga douchen (de douche is in de boomgaard) hoor ik ze meestal door de heg lopen. Ze zijn met zijn tweeën, ze lijken nog jong en zijn eigenlijk best tam, ze rennen pas weg als er een hond gaat blaffen.
24 augustus De zwarte berg We reden het Marguerite Yourcenarmuseum in eerste instantie voorbij. Toen we achteruit reden, zagen we het ineens, pal tegenover de kerk in Sint Janskappelle. De mevrouw achter de balie was praatgraag en deed haar best om begrijpelijk Frans tegen ons te spreken. Terwijl de honden in de auto blaften tegen een vrouw die haar ramen zeemde, bekeken we de kamers die gewijd waren aan haar kindertijd, haar ecologisch engagement, haar tijd in Maine en haar liefdes, en haar toetreding tot de Académie Francaise (als eerste vrouw - het verhaal wil dat er een extra toilet werd bijgemaakt en de toiletten bordjes kregen, met 'heren' en 'Marguerite Yourcenar'). We reden door naar de Villa Marguerite Yourcenar, op de Zwarte Berg waar ze in eenzaamheid maar met allerlei dieren opgroeide, en waar ze over schreef. We liepen met de honden door het park eromheen, opgericht en onderhouden in haar naam. Het was voor Olli en Doris de eerste keer in Frankrijk. Olli vond het warm, we deelden een zure appel. Yourcenar hield van honden, haar honden in Maine kregen grafstenen (een met de tekst: 'Valentine. Zij droeg een groot hart in een klein lichaam' - Valentine werd maar zes). Het was erg mooi, de villa en het land eromheen, helaas stonden de hyacinten van het hyancintenpad niet meer in bloei. Het hooi ging over vroeger (mijn vroeger en de herhaling van de seizoenen), en vanaf de berg kon je het dorp zien.
23 augustus Ochtenden Gisterochtend hing er een berg aan mist in het dal, een overkokende pan melk, die later samenwerkte met de zon om zacht gekleurde speelgoedhuizen te laten zien, roze en blauw en geel gewikkeld in wit, doorzichtige watten. Vanochtend vroeg zag ik drie reeën in het suikerbietenveld na het veldje met de paarden. Even dacht ik dat ik hazen zag (wat een grote dikke logge hazen, dacht ik). We hielden stil om goed te kijken en zij keken terug, en toen renden zij een strookje bos in, en wij verder richting het dorp, het grootste deel van ons hardlooprondje zat er alweer op, maar het einde gaat altijd omhoog, dat valt dan tegen.
22 augustus Films We kijken hier veel films. Vroeger hield ik niet van naar de film gaan. Het begon zo rond mijn achtste. Ik voelde me opgesloten in de bioscoop en ongelukkig – ik verveelde me bij bijna iedere film die ik zag, en omdat ik niet weg kon trok het donker mijn hoofd in en mijn lichaam. Het was een bijna fysieke pijn, nee, het was gewoon een fysieke pijn. Tegen het eind van mijn puberteit ging het over. Toen zag ik veel films, ook alleen – het gevoel was er soms, maar vaker hielpen de films me juist door de tijd heen. Tijd doorstaan kan een opgave zijn. Nu kijk ik met een veel technischer oog, naar beelden en verhaalopbouw en personages, en geef ik me makkelijker over aan wat anderen maken. Ik verveel me minder, niet omdat de films minder saai zijn maar omdat ik meer kan accepteren. (Accepteren is net als vertrouwen natuurlijk iets waar je maar deels invloed op uit kunt oefenen. Je kunt het proberen te trainen maar juist dat wat er echt toe doet heeft macht over jou, en niet andersom. (Tijd helpt wel natuurlijk.))
22 augustus Dienstmededeling In het nieuwe nummer van de Revisor (16) staan twee verhalen van mijn hand (Nachtwaker en Ja!). Dus ren naar de betere boekhandel of word lid.
21 augustus De nabije toekomst ![]()
20 augustus Oude dingen Aan de rand van het bos stond een kasteel, dat privé-eigendom was; we gingen de tuin binnen, maar besloten niet verder te gaan omdat er woningen waren en we onder een poortje door moesten. In 1400 was dit al iemands huis, kwamen hier al mensen op hun paard aan na een lange reis (moe, tevreden, rijkostuum uit, haardvuur aan, voeten omhoog). Het water in de slotgracht was behoorlijk fel groen, ik denk niet dat iemand daar leefde. Met onze rug ernaartoe konden we een jachthut zien. De wandeling ging verder over een kronkelpad door een ander stuk bos, en daarna over een weggetje en een moerassig modderpad, waarnaast een paar fazanten door het hoge gras liepen, langs volkstuinen naar een oud voetbalveld. In de overkapping boven de tribune (een grote naam voor een rij plastic stoelen) zaten grote gaten. Het gras stond hoog, de letters op het bijgebouwtje - F.C. Diablo Rouge, Terrain Communal - waren deels onzichtbaar. De lucht was groot en heel blauw, de wolken die erin hingen heel wit. Hoe minder je ziet, hoe beter je kan kijken. Het eerste deel van de wandeling was saai geweest, voerde ons langs een b-weg met aan weerszijden landschap dat we eerder zagen (maïsvelden, hoog gras), maar het bos was het waard (oude hoge bomen, lege plekken die het licht vingen, allerlei soorten groen).
19 augustus Olli bij het filosofenkruis van boer Anrys ![]()
18 augustus Tournai Vanochtend vroeg rook het echt naar herfst. Bladeren verkleuren, groen naar geel. Het regent en de heuvel aan de overkant van de vallei is in mist en sluierregens gehuld.
17 augustus Brood Ik bak hier veel brood, het kost weinig tijd en is een fijn klusje. Misschien bakken jullie al heel vaak brood, maar mocht je denken dat het ingewikkeld is en/of het eens willen proberen, het gaat als volgt. Nodig: 500 gram meel (ik mix wit en bruin), 6 theelepels verse gist (of wat meer), een theelepel zout, twee eetlepels olijfolie, 200 ml lauw water. Pitabroodjes zijn nog makkelijker: 400 g meel, 200 ml lauw water, een theelepel zout, twee theelepels gist, een eetlepel olijfolie. Voeg de natte delen samen en laat het even staan zodat het gist op kan lossen. Dan mengen, tot een nette bol kneden, meel toevoegen als het te nat is, 8 bolletjes van het deeg draaien en die uitrollen tot nette rondjes die je aan beide kanten bestrijkt met meel, 30-40 min laten rijzen en dan 10 min bakken op een hoge stand in de oven (bv 230 graden).
16 augustus De slaapmummie ![]()
15 augustus Een soort volledigheid Een bed, een middag: geluiden van buiten, schaduw, tijd die zich stroperig mengt met vermoeidheid, verleden – de dikke witte muren van het huisje vroeger op Ibiza, mijn zusje trekt op het pleintje buiten per ongeluk de staart van een hagedis, verwondering die volkomen samenvalt met de ervaring – en jouw huid, levens die zich met elkaar vermengen, de geur van wasmiddel in je vage groene T-shirt (dat een T-shirt zo heet omdat het vorm van de T heeft), het beeld van de eekhoorn die vanmorgen door de heg rende, dat dat het nieuws is dat ik je te melden had, en jij vertelde over de fietsers die je tegenkwam met hardlopen en dat er een machine over het bospad reed, voor jullie, dus jullie moesten inhouden vanwege de kluiten, net als met paardrijden, dan wil je ook nooit achterop rijden; V legt haar hoofd op de rand van het bed en je begint haar te aaien, automatisch, ik strijk een mug weg en zie een wesp lopen aan de achterkant van het glas van de open deur, we kunnen straks naar het bos gaan of naar het streekmuseum, wind beweegt het belletje aan de deur, de struiken buiten, ik doe mijn ogen even dicht: het zachte gruis van de slaap vlak voor me, jij naast me, wij hebben niet dezelfde dromen, maar vandaag blijven we hier, nu zijn we hier, bedoel ik.
14 augustus Kapelletje, of: de spinnenwebben van Jezus ![]()
13 augustus Manieren om ergens thuis te horen We aten in een restaurant dat gerund werd door een oude blonde tweeling. De een droeg een witte jurk, de ander een zwarte. Ze zeiden 'vriendelijk bedankt' na iedere bestelling. De kok maakte een veganistisch gerecht voor me, een bak met alle groente en fruit die ze in huis hadden. Het vulde meer dan verwacht, de dressing was scherp. Aan het tafeltje naast ons zaten een man en een vrouw die de hele maaltijd niets tegen elkaar zeiden - en niet op een goede manier. Ze bestelden een dood dier waarvan ze het grootste deel lieten liggen.
12 augustus Vriendschap ![]() Halverwege het dorp is een veldje waar een schaap en een kip wonen. Ze staan altijd bij elkaar in de buurt, meestal met een of twee meter ertussen (op de foto toevallig wat meer). De kip pikt wat in de aarde, het schaap graast, of ze kijken gewoon wat voor zich uit.
11 augustus Paradis 1. De straat hierachter heet Paradis. Gisteravond liep ik met de honden een rondje in de schemering. Het hoge gras ging op in de verte. Tussen het koren zat een haas. Toen we bij hem of haar in de buurt kwamen, ging het dier liggen – ik wist dat er een haas was, maar kon echt alleen nog een donkere vlek zien. Later zag ik hem of haar van de andere kant van het veld weer zitten, de oren omhoog.
10 augustus Iets over de tijd die me volgt of die ik volg Er was eens een dag, die voor zichzelf en velen anderen de allerbelangrijkste dag was – er werden wezens geboren, er stierven wezens – ik weet niet welke van de twee belangrijker is maar ik denk de eerste, en trouwens, misschien zijn andere dagen belangrijker (de dag waarop je je geliefde ontmoette of verloor, die brief schreef, het idee kreeg voor, alles anders deed, ergens eindelijk mee ophield - alles begint met het begin maar het begin zelf is alleen maar dat: een opening naar wat anders).
9 augustus Geel ![]() Vandaag is mijn vader jarig. Hij wordt 75. De verjaardagskaarten hier gaan maar tot 60: veel voor kinderen (1-7), dan een paar in een tussenleeftijd (16/17/25), dan 50 en 60. Daar eindigt het. Misschien worden mensen hier niet veel ouder, misschien zien ze het niet als reden voor feest, misschien is de supermarkt gewoon niet de juiste plek voor ansichtkaarten. Anyway, zijn lievelingskleur is geel, en gisteren zag ik deze struik met gele bloemetjes.
9 augustus Ademdag 1. Vermoeidheid is zwaar en geel, het moment voor je in slaap valt uitgerekt, verdund, een oude leunstoel, bruin of blauw, de stof gespleten, groen glas, zwaartekracht, een oud verhaal, iemands hand. Uitrusten lijkt nog ver weg.
8 augustus In wit Vannacht zag ik Putih. Hij woonde in een tankstation en droeg een groen halsbandje dat aan een lang touw zat. Mijn vader bracht hem 's ochtends brood, maar zou daar spoedig mee ophouden. Ik was er met Doris en dacht: ik neem hem gewoon mee. Hij was zo blij om mee naar huis te gaan, en ik ook - het was weer even heel. Hij was het echt, zijn persoonlijkheid en aanwezigheid.
7 augustus ![]()
6 augustus Weven/weten In de hoek van het raam, onderin, tegen de vensterbank, hangen flarden oud spinnenweb. Ze zeggen dat spinnen denken met hun web, dat ze het als een uitbreiding van hun lichaam beschouwen – octopussen denken met hun armen, als je die afsnijdt maken ze nog keuzes. Ik kan me voorstellen dat, niet precies hoe, een spin via zelfgesponnen draden denkt (ik kan dingen en dieren lezen door ze aan te raken, met een piano samenvallen als ik speel, door de piano voor jou spelen, een bergbeklimmer leest de berg met behulp van haar touw, we lezen het weer met onze huid). Ik denk niet dat een web zonder spin nog denkt (maar wat weet ik ervan – ik zal nooit web zijn noch spin) (mijn vader ziet dat er steeds meer wezens komen als het belangrijkste bezwaar tegen reïncarnatie – ik vind het vooral onlogisch. Ooit vertelde ik een op dat moment mogelijke geliefde dat ik niet geloof dat we terugkomen, dat het echt eindigt bij de dood – o, zei ze, dan is de bio-industrie nog veel erger dan ik dacht) (natuurlijk wens ik een hemel voor al die dieren), maar wat weet ik ervan.
5 augustus Verheugen Er is gras dat voor je zingt. (Dat naar je zwaait.)
4 augustus Je hondenhuid Ineens daalt het besef in dat honden ook rimpels krijgen als ze ouder worden, die zien we alleen niet omdat hun gezichten behaard zijn.
3 augustus De weg naar Flobecq ![]() De uil zat ongeveer halverwege dit pad op een laaghangende tak en vloog weg toen ik mijn camera per ongeluk die kant op richtte - ik had haar of hem niet gezien. Traag (bijna log) flapperende vleugels, veel kracht, wit/grijs/lichtbruin (het ging in een flits, een langzame) - en weg.
2 augustus De kleur van de pruimen Het is lila, neigend naar paars, met een bleke glans erover, een bijna melkwit laagje, en toch fel, zo fel als fluorescerend maar doffer, matter. Nieuw, het is een nieuwe kleur - niet omdat hij nog niet bestond, maar omdat hij zo modern is (al eeuwen lang waarschijnlijk).
1 augustus Ellezelles We werden begroet door de zon, die volledig was en te warm, en ineens door de wolken kwam, de lucht opbrak in blauwe stukken, en daarna nog een keer of drie verscheen en verdween.
|