|
||
| 30 april Brussel, gisteren ![]() Luister hier mijn interview met Chantal Pattyn in het programma Pompidou (Radio Klara) van gisteren terug.
30 april Column Trouw Lees hier mijn nieuwe column voor Trouw, over de vraag naar de vraag en het verhaal in het verhaal.
29 april De mens heeft de boel voor het dweilen raar neergelegd, nou, dan ga ik toch zo liggen ![]() ![]()
28 april De wereld 'De wereld is zo koud,' zei ik in mijn slaap. 'De wereld is zo koud.'
27 april We gingen naar een opening 1. Ik ken veel mensen van gezicht.
26 april Heel filosofisch A vroeg aan B hoe het praatje op de opening was geweest. 'Heel filosofisch,' zei B, en ze trok er een vies gezicht bij.
25 april Gedaanteverwisselingen En in de trein ineens het verlangen de man aan de overkant van het gangpad te zijn die een oude boterham eet en de kruiswoordpuzzel in de Metro bestudeert.
24 april Ze dragen witte maskers over hun snavels en komen vaak met zijn tweeën ![]()
23 april Ontmoetingen 1. Onderweg naar het station in Rotterdam werd mijn blik op de West-Kruiskade opgevangen door een buitenaards mooie jonge vrouw (donker en androgyn). Ze vroeg me zoals ik al verwachtte om los geld, dat ik niet had, en ik wilde haar zeggen dat ze zo als model aan de slag kon, maar vond dat seksistisch en heb ook geen modellenbureau, dus ik liep gewoon weg (ik moest naar huis, naar de honden en weet uit ervaring dat gesprekken waarin ik iemand aanbied te helpen vaak lang duren en weinig opleveren, wat geen excuus is, maar wel een verklaring). Het beeld bleef lang in mijn hoofd zoemen, terwijl ik toch weet dat schoonheid nergens tegen beschermt.
22 april Rotterdamse avonturen Gistermiddag gaf ik een korte lezing in Leeszaal Rotterdam West, een soort mega-minibieb, oftewel een bibliotheek waar je de boeken zo mag meenemen. Ze hebben een uitmuntende collectie en het is een hartstikke leuk pand, dus ga er vooral langs als je in Rotterdam woont of waar dan ook. Het is de moeite van het omfietsen waard. Ze hebben ook een palm voor de deur. ![]() Eergisteren was ik trouwens ook al in Rotterdam, op uitnodiging van Animal Rights, voor een debat over dierproeven op een boot (zie 19 april). Veel mensen denken dat dierproeven noodzakelijk zijn, maar er zijn ondertussen talloze alternatieven die bovendien betrouwbaarder zijn - want ratten en muizen zijn bijvoorbeeld geen mensen. Bovendien lijden de meeste proefdieren erg. Verandering is dus nodig en mogelijk.
21 april En het groen is zo groen.
20 april De steen als wereld, de wereld van een steen ![]()
19 april Dierproeven Morgen neem ik deel aan een debat over het vervangen van dierproeven. Onlangs is een uitgebreide bundel verschenen over dit onderwerp, Animal Experimentation: Working Towards a Paradigm Change, en die is hier gratis te downloaden. Belangrijk leesvoer voor iedereen die zich met dit onderwerp bezig houdt.
18 april Kijktip Zondag ben ik te gast bij VPRO boeken, om 11.20 uur op NPO 1.
17 april Gisteren ![]()
16 april De roep van de dingen Mijn nieuwe column staat vandaag in Trouw - ditmaal over de roep van de dingen, de plasticsoep en het gevoel voor humor van de steen. Lees hem hier.
15 april Het kan anders In de Volkskrant stond zaterdag een interessant stuk van Ingrid Robeyns over de noodzaak van herverdeling van rijkdom.
14 april Peter Singer Beste mevrouw Meijer, Allereerst zal ik mijzelf even voorstellen. Ik ben ... en ik zit op het Stedelijk Gymnasium te .... Zoals elke vijfde-klasser moet ook ik een profielwerkstuk maken. Dit doe ik samen met .... Ons idee is om een documentaire te maken over Greenpeace. Hierin vergelijken wij Greenpeace met Peter Singer. Wij vroegen ons af of u iets van Peter Singer weet, omdat uw naam steeds tevoorschijn komt. Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, ... en ...
13 april Vijf boeken over dierfilosofie Filosofie Magazine vroeg me naar de vijf belangrijkste boeken op het gebied van denken over dieren. Je kunt mijn antwoord hier lezen.
12 april De andere bomen bloeien wit of roze, deze doet allebei ![]()
11 april Leven dat leven wil Vandaag was ik eigenlijk weer in een heel andere wereld, en wel die van Figura Divina, een club theologen, die een symposium organiseerden over dieren met de titel Leven dat leven wil. Ik zat in de ochtendsessie, samen met collega’s Hans Achterhuis, Hans Alma en Angela Roothaan. Mijn praatje ging over dierentalen, de andere gingen over Coetzee, antropocentrisme en sjamanisme. Ik leerde dat er gemeenschappen in Mongolië zijn die honden en mensen als ontologisch nauw verwant beschouwen, en dat ik jagers leer herkennen. Ik wist al dat ik veganisten herkende (iets in de geur waarschijnlijk, ik doel hier niet op makkelijker te herkennen eetgewoonten), en toen er bij de lunch een man te dichtbij me kwam staan dacht ik aan de manier waarop hij zijn broodje at te zien dat hij jager was (ze hebben vaak een wat sluipende machohouding), iets wat hij later vol trots bevestigde in een monoloog waarin hij me vroeg of ik wist wat ethiek was. Verder was het overigens wel een aardig publiek, heel anders dan de mensen van gisteren, maar ook nieuwsgierig. Op de website kunnen jullie lezen hoe het programma er verder uitzag (er was onder andere een gesprek met Charlotte Mutsaers), en ik reis nu met flinke hoofdpijn weer naar huis.
10 april 21 vragen aan Eva Meijer Met De Groene Amsterdammer sprak ik over waarom kookboeken overschat zijn, met wie ik aan een tafeltje bij de Seine wil zitten, de roman Freshwater en nog veel meer. Lees het hier.
10 april Realities and Fantasies Vandaag ben ik in een heel andere wereld, namelijk die van de cultural studies, en wel op de jaarlijkse ASCA (Amsterdam School for Cultural Analysis) Conferentie op de Universiteit van Amsterdam. Dit jaar is het thema van de conferentie Realities and fantasies: Relations, transformations, discontinuities. De conferentie wordt altijd georganiseerd door een aantal promovendi, en trekt mensen aan uit alle hoeken van de geesteswetenschappen en de wereld. Mijn praatje gaat over problemen met het voorstellen van animal sanctuaries als utopieën, en ik zit in een sessie met Amen Jaffer, die schrijft over feestelijkheden omtrent Eid Milad-un-Nabi, het vieren van de verjaardag van de profeet in de islam in Lahore, Pakistan, en Stijn Reijnders en Balazs Boross, die ingaan op wat fantasie eigenlijk is. De conferentie heeft een volledige website, met een uitgebreide beschrijving van het thema en het volledige programma, die kun je hier vinden.
9 april Animals in our midst II De afgelopen twee dagen hebben we gepraat over
8 april Animals in our midst Het is weer april, de maand van de filosofie (waarom de literatuur een dikke week krijgt en de filosofie een hele maand weet niemand – misschien omdat filosofie moeilijker te lezen is). Ik neem deze week deel aan drie conferenties (dat is veel) en zal jullie daarvan hier op de hoogte houden. ![]() Verder is de naam van de workshop niet volledig vermeld op de prints van het congrescentrum. Er staat Animal in our midst, wat doet vermoeden dat we een ingewikkeld gezelschapsspel spelen, naar voorbeeld van Wie is de mol? ![]() En dit is het programma: ![]() ![]()
7 april Stropen In Zuid-Afrika is een neushoornstroper gedood door een olifant en vervolgens opgegeten door leeuwen. Er was alleen nog een schedel en een broek van hem over.
6 april Onderweg naar huis ![]()
5 april De edelherten In de Oostvaardersplassen wordt niet meer geschoten, lees ik in de krant. Er zijn 1745 edelherten doodgeschoten. Hun familie zal bang zijn en moe, allerlei herten zijn hun moeder / partner / beste vriend / leider kwijt. In het artikel staat dat 'de natuur' rust krijgt. Nu zijn herten niet 'de natuur', ze hebben hun eigen cultuur, en die is danig verstoord. Rust zullen ze ook niet hebben - ze moeten verder, en veel van hen zullen anderen missen (er zijn biologen die onderzoek doen naar de posttraumatische stressstoornis bij dieren die bejaagd worden). Eind oktober wordt door de natuurbeheerder (wat een eufemisme) de balans opgemaakt (weer een eufemisme), want voor 1 januari volgend jaar mogen er nog maar 490 herten over zijn. Dan begint het schieten dus weer opnieuw, en het jaar daarna opnieuw, en opnieuw.
4 april Je huis ![]()
3 april Koeienlijkenburgers en groenteburgers Het Europees Parlement wil een verbod op woorden als ‘vegaburger’ en ‘sojayoghurt’ voor vervangers van dierlijke producten. Dit lijkt me een uitgelezen moment om woorden als 'vlees', 'burger' en 'kroket' te vervangen door 'dood dier', 'lijk' of 'kadaver'.
2 april Flossen Mijn tweede column is in Trouw verschenen. Hij gaat over flossen. Lees hem hier.
2 april Oktober, New York University Press ![]()
1 april In het land De komende maand ben ik weer her en der te beluisteren/bekijken. Klik hier voor de gehele lijst en wees welkom.
|