weblog
                    archief

 

zaterdag 30 april

Morgen

Morgen komt Het heden officieel uit, maar vandaag zijn de liedjes voor de vaste lezers van dit weblog al te beluisteren, namelijk hier.
Veel plezier ermee, laat weten wat je ervan vindt, deel de muziek en koop die plaat. Dank u.

 

 

vrijdag 29 april

De tijd

Ik ben op zoek naar klokken, horloges en andere dingen die de tijd aangeven (liefst werkend), dus mocht je ze tegenkomen (morgen): ik hou me aanbevolen.

 

 

donderdag 28 april

 

 

woensdag 27 april

Dekentje

Die huurling heeft een lekker dekentje (bovenste foto).

 

 

dinsdag 26 april

Het heden

Het heden komt zondag uit. Er is al wel een pagina met wat informatie online, voor wie nieuwsgierig is. Zie hier (nog zonder muziek).

 

 

maandag 25 april

Korte verhalen over de dood deel 3: Krimpen

Op een dag begon ik te krimpen. Het ging niet snel, ik kromp misschien een centimeter per dag, maar toch vroeg ik me af hoe dit af zou lopen. Ik bleef me het afvragen tot mijn hersenen te klein waren geworden om er nog over na te denken.

 

 

zondag 24 april

Paastakken

En een foto van de paaskat.

 

 

zaterdag 23 april

Kin

Eerst kocht ik dvd's in plaats van cd's, daarna liep de shampoofles leeg in de badkamer en toen smeerde ik ook nog per ongeluk de pindakaas op mijn kin.

 

 

zaterdag 23 april

Korte verhalen over de dood, waargebeurd: De muis

Een muis raakte 's nachts vast in de broodrooster en overleed. Ik neem nooit meer een broodrooster.

 

 

vrijdag 22 april

Korte verhalen over de dood, deel I: De boom

Er was eens een man die tot bovenin een boom wilde klimmen. Toen hij begon te klimmen begon de boom echter te groeien waardoor hij nooit de top bereikte en onderweg stierf van honger, dorst en uitputting.

 

 

donderdag 21 april

De truc met de geroosterde boterham, en de man die tegen de lantaarnpaal aanliep

Ik heb een goede truc tegen misselijkheid bij honden. Deze truc werkt tegen de misselijkheid waarbij de hond steeds aan dingen likt, gras eet om het braken op te wekken, enzovoort, maar waar de hond niet van braakt.
Eerst maak ik vaak een wandeling om de misselijkheid met frisse lucht te bestrijden. Als dat niet helpt is het tijd voor de truc met de geroosterde boterham. Die gaat als volgt: ik vertel de hond dat ze een lekkere boterham krijgt, tegen de misselijkheid. Dan pak ik heel langzaam een bruine boterham, en die laat ik zien (dit is allemaal om de hond van de misselijkheid af te leiden). Daarna rooster ik de boterham in de broodrooster. Ik laat tenslotte de boterham goed afkoelen en geef hem dan in stukjes aan de hond. Negen van de tien keer is de misselijkheid hierna over, volgens mij vanwege een combinatie van afleiding en iets in de maag. Ook maakt het de hond blij. Het is voor deze truc denk ik wel noodzakelijk dat een hond van brood houdt.
Ik zag gisteravond tijdens de misselijkheidswandeling trouwens een man in volle vaart tegen een lantaarnpaal oplopen. De man liep voor me. 'O jee,' riep ik, 'voorzichtig maar.' Een jogger liep ons tegemoet, hij zag het van de andere kant gebeuren, en hij lachte naar me, om de man, maar ik lachte niet terug, het was een oude man, en hij had zich pijn gedaan. Nadat de man tegen de lantaarnpaal gelopen was, liep hij vreemd verder - zo liep hij bijna tegen een stilstaande brommer op, en tegen een fietsenrek, hij ging pas op het laatste moment opzij, en het intrigeerde me, maar ik ging toch de hoek om, dus ik zal nooit weten hoe het afliep.

 

 

woensdag 20 april

Het heden

Mijn nieuwe EP Het heden is vanaf 1 mei verkrijgbaar, en wel op drie manieren. De mp3's zullen via bandcamp te downloaden zijn voor 5 euro. Voor 7 euro kun je de cd aanschaffen, en voor 25 euro krijg je een luxe versie, namelijk een cd met een handgemaakt boekje, een tekening en een foto van mij als klok.
Er zijn tevens nog mogelijkheden tot sponsoring; vanaf 100 euro naamsvermelding in het boekje en op de site. Neem voor meer informatie contact op.

 

 

dinsdag 19 april

O, te slapen als een baby-wasbeertje tussen de baby-wasbeertjes.

 

 

dinsdag 19 april

M&M's

Laatst kreeg ik onderstaande mail. Ik weet niet hoe ze me gevonden hebben maar het is inderdaad echt iets voor mij.

'DIGITAL CONNECTION usbofferte.nl nodigt u uit voor een VIP arrangement tijdens de PromZ op 29, 30 en 31 maart in de Jaarbeurs te Utrecht. PromZ Event is de vakbeurs waar alle toonaangevende leveranciers van relatiegeschenken en promotionele producten en diensten uit de Benelux hun assortiment presenteren. DIGITAL CONNECTION usbofferte.nl, de leverancier van usb-sticks en Digital Gadgets is ook dit jaar natuurlijk weer aanwezig, Dit mag u niet missen! Als zeer gewaardeerde klant nodigen wij u dan ook uit om langs te komen op onze stand en maakt u dan ook kans op 1,5 Kg gepersonalisserde M&M’s. Het nummer van de stand van DIGITAL CONNECTION usbofferte.nl is 1021 in hal 3.'

 

 

maandag 18 april

 

 

zondag 17 april

Net zag ik deze tekening (achter de deur van een winkel met tweedehands spullen) die op de mijne van vanochtend lijkt en überhaupt intrigerend is, dus die wilde ik jullie niet onthouden.

 

 

zondag 17 april

Hielspoor

Van het ziek thuis zitten ga ik me ziek voelen, terwijl ik niet weet of dat fysiek terecht is, of meer van de weeromstuit, hoewel ik werk als altijd. De kat vaart er wel bij, we spelen iedere dag uren.

 

 

zaterdag 16 april

De muizen

Ik ben nogal verrukt over de muizen. Ze waren een paar nachten geleden aan het rommelen bij de broodrooster, en toen de kat en ik poolshoogte namen, renden ze vlak langs hem over het aanrecht (terwijl ik hem stond te aaien). Eerst een tamelijk grote muis, en daarna een kleinere. De kat keek alleen even verstoord op van zijn brokjes. Sindsdien heb ik ze niet meer gezien, hoewel ik vandaag ontdekte dat ze waarschijnlijk vaak onder de magnetron zitten. Het leuke vind ik om te bedenken wat ze nu weer gedaan hebben en waar ze nu weer zitten, ik kan de geluiden die ze maken soms slecht plaatsen. Ik hoop dat ik ze nog eens zie. Ik heb eigenlijk altijd al muizen in huis willen hebben. Ze hebben ook een goede Wikipedia-pagina.

 

 

vrijdag 15 april

Het scheren van de benen, de oksels en het schaamhaar

Het blijft een gedoe, met dat beenhaar. Ik ben gestopt met scheren omdat ik het belachelijk vind dat een bevolkingsgroep (vrouwen (of niet-mannen, dit geldt ook voor andere genders aan de vrouwenkant van het genderspectrum)) zich wel moet scheren (vergis je niet in de sociale druk!), en een andere bevolkingsgroep (mannen, etc) niet. Vergelijk het met de situatie waarin zwarte mensen zich wel zouden moeten scheren, omdat dat mooier / hygiënischer / prettiger tijdens sex / wat je dan ook voor argument hebt zou zijn en blanke mensen niet. Het gaat me dus niet om natuurlijk versus kunstmatig, ik ben all for kunstmatig, maar om dat ik het nogal extreem vind dat de maatschappij mij ertoe dwingt (op straffe van uitlaching en uitschelding) bepaalde lichaamsdelen te scheren. Het is voor mij een feministisch punt, maar veel feministen die ik ken maken er juist een punt van wel hun benen te scheren, om niet al te ongezellig over te komen of omdat ze het mooier vinden. Dat laatste is natuurlijk juist het probleem. We worden met z'n allen vanaf de wieg getraind en gedisciplineerd om kale benen mooi te vinden en harige niet, bij vrouwen.
Het voordeel van dit alles is dat het makkelijker is om te protesteren dan om mee te doen, niet scheren is makkelijker dan wel scheren.

 

 

donderdag 14 april

 

 

woensdag 13 april

De loop der dingen (en dieren)

Het hart van de stad ligt onder water onder zeewier zacht te kloppen.
Luister hier.

 

 

dinsdag 12 april

'Een mens heeft wel eens wat,' zou oma zeggen

En toen had ik opeens hielspoor, wat tot gevolg heeft dat ik niet kan lopen, wat best vervelend is. Misschien moet ik maar gaan zwemmen, ik woon tenslotte vlakbij de Amstel, er zijn genoeg diersoorten die zich op die manier voortbewegen.

 

 

maandag 11 april

Haraway

Vandaag en morgen volg ik een masterclass bij Donna Haraway. Wie dat is kun je hier lezen (hoewel dat vooral over haar vroege werk gaat), en een leuk boek van haar is bijvoorbeeld When Species Meet.
Ik heb tegenwoordig muisjes in huis, ik hoorde ze vannacht gezellig scharrelen (of het waren hele kleine inbrekertjes, maar over van die kleintjes maak ik me geen zorgen, die kunnen toch de laptop niet tillen), ze laten zich alleen niet zien, ik denk in verband met de kat, wat me verstandig lijkt.

 

 

zondag 10 april

Meerkoet

Ik vond net een meerkoet, langs de Amstel. Het diertje had haar of zijn pootje gebroken (en ik wist toen ik haar of hem zag dat ik haar of hem vrijdagavond ook al had gezien tijdens het hardlopen, op hetzelfde punt, maar toen was ik zelf misschien minder oplettend, ik weet het niet). Eerst trok ik mijn T-shirt uit om het dier beter te kunnen vangen, maar z/hij vluchtte in een doornstruik, dus ik trok mijn T-shirt maar weer aan; ik voelde me toch wat kaal toen ik in mijn sportbeha 'kom maar lieve meerkoet' stond te roepen.
Gelukkig kon ik door de doornstruik naar de waterkant, en daar kon ik de meerkoet pakken. Ik kreeg van een aardige mevrouw op een woonboot een kartonnen doosje, en daar zit het dier nu in. Z/hij is flink vermagerd, en ik zie het somber in, maar misschien willen ze het pootje spalken bij het vogelasiel, en als het dier daar zou blijven is er een groot risico dat z/hij door een kat gegrepen wordt (en als dat niet gebeurt zal z/hij langzaam doodhongeren en dat is ook zielig).
Mooi van meerkoeten is dat ze zo fel zijn. Deze meerkoet moet zich enorm ellendig voelen, maar z/hij probeert voortdurend uit de doos te ontsnappen. De meerkoet beet me trouwens ook, maar dat deed helemaal geen pijn, ze hebben geen scherpe snaveltjes.
Toevoeging: de meerkoet blijkt een ontsteking aan het kniegewricht te hebben (daar hebben ze vaak wondjes, ook aan de voeten), wat misschien te behandelen is met antibiotica, daarom hangt het pootje er slap bij. Ik hoop maar dat het goed komt met die kleine rakker.

 

 

zaterdag 9 april

Malt bier

Woensdagavond kwam er na het optreden een man naar me toe. 'Er was geen malt bier,' zei hij, 'maar ik heb wel dit bij me.' Hij gaf me een appel. 'Een biologische appel van Albert Heijn.' Ik at de appel op en wilde het klokhuis weggooien. 'Niet weggooien,' zei hij. 'Maar het smaakt naar schimmel,' zei ik (ik eet klokhuizen soms wel op). 'Het is niet beschimmeld, en de pitjes zijn goed tegen de kanker.' 'Wilt u dan de pitjes?' vroeg ik. 'Nee,' zei de man.

 

 

vrijdag 8 april

Eland

Het leukste aan mijn nieuwe huis is de boom in de tuin. Eerst was de boom bijna glad, met alleen wat hele kleine knoppen, en toen werden die knoppen steeds groter, en nu komen er dingetjes uit, zoals op de foto (dat is toch net het gezichtje van een eland). Maar de andere blaadjes en dingetjes zijn ook mooi, en het groeien ervan, het groen worden van de boom is wonderbaarlijk, iedere dag is anders.

 

 

donderdag 7 april

Hond valt kinderen aan in speeltuin

Ik las een nieuwsbericht over een pitbullachtige hond die kinderen aanviel in een speeltuin. Via google las ik ergens anders dat de hond vier maanden oud is. De hond beet de kinderen, peuters, in hun armen en gezicht; de kinderen werden door een ambulance opgehaald en de hond is overgedragen aan de inspectie.
Er zijn vaker van dit soort berichten, over honden (vaak pitbulls) die zomaar kinderen aanvallen. Er zijn hier twee dingen aan de hand. Het eerste gaat over de beeldvorming: honden, en in het bijzonder pitbullachtige honden, worden voorgesteld als gevaarlijk en onberekenbaar, wat leidt tot allerlei andere dingen (zoals bijvoorbeeld een bepaalde status, een bepaald soort mensen ziet ze daarom als statussymbool en voedt ze niet goed op waardoor ze verkeerd gedrag gaan vertonen; maar ook dat mensen 'enge' honden vaak als pitbulls zien, ook al zijn het bijvoorbeeld boxers). Het tweede gaat over waarom een dier zich op een bepaalde manier gedraagt. Heel soms zullen er honden zijn die niet in orde zijn, zoals dat ook bij mensen het geval is, maar 99,99% van de problemen zijn te wijten aan de opvoeding, de ervaringen die een hond gehad heeft en de omstandigheden waarin de hond leeft. Een dier moet leren waar z/hij aan toe is, net zoals mensen dat moeten leren. En als een hond bijvoorbeeld eens aangevallen is door een bepaald type hond (of mens, zoals een kind) kan het een tijd duren voor z/hij daar weer vertrouwen in heeft.
De hond in dit bericht is vier maanden oud, nog een pup dus. Normaal zullen honden, ook jonge honden, nooit zomaar een kind bijten (ze zullen er hooguit tegenop springen zodat het kind omvalt). Er is dus iets aan de hand met deze hond - of de hond heeft vervelende ervaringen met kinderen, of de kinderen deden de hond pijn, of de hond is op een andere manier slecht opgevoed of behandeld. Ik denk niet dat deze hond niet spoort, als de hond echt agressief was geweest of in blinde razernij ontstoken was, had z/hij de kinderen wel doodgebeten. Heel misschien was het spel dat uit de hand liep (soms worden honden bang als kinderen gaan schreeuwen of huilen), maar dan vraag ik me af waarom niemand ingreep.
Met het bovenstaande wil ik het gedrag van de hond niet goedkeuren, maar wel aangeven dat de hond niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor wat er gebeurd is. De mens van de hond had beter op haar of hem moeten letten, ook voor de veiligheid van het dier zelf, maar had er ook voor moeten zorgen dat de hond duidelijk wist dat bijten niet mag, enzovoort.
Dat de hond vier maanden oud is, is op zich een goed teken, het dier kan nog veel leren, maar meestal doden mensen honden in dit soort situaties ('laten inslapen' is een eufemisme dat hier niet van toepassing is).
Een goed boek over beeldvorming (en de politieke consequenties daarvan), maar vooral over het denken over en het trainen van honden is Adam's Task van Vicki Hearne (ik ben het niet eens met alles wat ze schrijft maar het boek is echt de moeite waard).

 

 

woensdag 6 april

'Kijkt u wel uit, met die grote stampvoeten van u?'

 

 

dinsdag 5 april

Moeilijk gesprek

‘Straks niet vergeten uit te checken,’ zei de conducteur.
‘Ik zal het niet doen,’ zei ik.

 

 

maandag 4 april

Telefoon

Bij mij om de hoek woont een man die altijd voor het raam staat te bellen. Het zou ook kunnen dat hij altijd staat te bellen als ik langskom. En het zou ook kunnen dat hij niet staat te bellen maar alleen zijn telefoon aan zijn oor houdt. Misschien is er niemand aan de andere kant van de lijn. Dus: of hij belt altijd, of hij belt altijd als ik langsloop, of hij belt niet maar doet alsof, of hij doet altijd alsof hij net met iemand belt als hij ziet dat ik eraan kom.

 

 

zondag 3 april

 

 

zaterdag 2 april

Vriendelijk

Popmuziek is prostitutie, ik kan er weinig anders van maken. Voor vrouwen tenminste. Ik doel niet op het optreden zelf: dan ben ik gewapend / in een rol / aan het werk - dan is het de bedoeling dat ik bekeken word en dan kan ik dat in mijn werk aankaarten.
Het gaat me om de momenten voor en na het optreden, wanneer mannen (het gaat voor 97% om mannen; publiek, geluidsmannen, organisatoren enz) te dichtbij komen staan, meestal stinkend, meestal meer of minder dronken, met ongevraagde adviezen, opmerkingen, andersoortige betweterigheid of ego-tentoonspreiderij - het erge is dat de meesten het nog goed bedoelen ook. Het prostitutie-element is dat ik betaald word en cd's wil verkopen en dus vriendelijk blijf, terwijl ik in een andere situatie allang was weggelopen of 'het kan me niet schelen wat u vindt' had gezegd (in het dagelijks leven overkomt me dit ook regelmatig maar dan word ik niet betaald en kan ik het negeren of adequaat adresseren). Ik ga er niet ver in mee, maar toch voel ik me onvrij. En mannelijke muzikanten hebben hier gewoon helemaal geen last van (die hebben hooguit een lallende vrouw per jaar aan hun fiets hangen). En het werkt dus echt, zie ik om me heen, dom lachen en vriendelijk meepraten, het verhoogt de cd-verkoop.
Ik ben eraan gewend, of lijk eraan gewend - ik blijf vriendelijk, hou gesprekken kort, lach aardig, het hoort erbij. Maar het is vervelend dat het erbij hoort, en het went niet echt, en ik zie weinig mogelijkheden om het te veranderen (het zijn namelijk steeds andere mannen, anders had het misschien nut het erover te hebben).

 

 

vrijdag 1 april

Mislukte hond